Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Siema bmw e46 1.8 benzyna 2003r. miesiac temu zaczela mi podczas jazdy zapalac sie katrolka akumulatora na 2 sekundy ,spadaly obroty ,odciecie pradu ,szarpniecie i zaraz jechalo jyz normalnie.wymienilem alternator,klemy i styki czyszczone, czasami z tym spadkiem mocy zapala sie kontrolki na zolto od kontroli trakcji i recznego i znikaja jak ponownie wlacze silnik .Dzis jak jechalem do pracy pierwszy raz mi zgaslo odczekalem chwile i odpalilem i po przejechaniu 200m znowu zgaslo ,krecilem i nic zaraz znowu odpalilo i na odcinku 3km z 6 razy mi gaslo i znowu reczny i trakcja na zolto , raz tez mi sie zapalila kontr. Od silnika blad pokazal sade ,byla sprawdzana i okazala sie dobra .Mechanik rozklada rece juz i musze gdzies indziej ja zawiesc.A pod kompem pokazuje blad staly ktorego nie mozna skasowac ,mam zdj.http://i68.tinypic.com/e8wu2r.jpg A: oprocz zaniku napiecia jak narazie na krotkie momety nie ma zadnych innych objawow.pomocy !!! Czytalem o czujnikach polozenia walu ale juz sam nie wiem ;( Wlasnie dzis wymienilem te czujniki polozenia walu ,zamienniki lepsze ale i tak nic nie pomoglo ale za to jechalem ze 5 km i nie gas tylko spadek napiecia i zapala sie dalej katrolka akumulatora na 2 sek i wyskakuje blad czujnika polozenia walu to raz lewego badz prawego i oczywiscie staly blad ZKE CENTRALNA ELEKTRONIKA NADWOZIA . 07 MODUL GLOWNY V USTERKA NAPIECIA WEWNETRZNEGO. Mial ktos moze taki problem? Edytowane przez Boss81
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wrzuć zdjęcie na jakiś hosting i wklej link tutaj. Dopisz 316i do tytułu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Na moje czujnik polozenia walu lub walka. Jesli kupiles zamiennik nic ci to nie da w przypadku tych czujnikow jedynie vdo siemens lub bmw ori bedzie dzialac ok.
Opublikowano
Dalem auto do elektryka dobrego niby zobaczymy jutro co on powie , jesli z tymi czujnikami orgin. to prawda tzn. jezeli bede wymienial czujnik polozenia walu korbowego to tez musi byc orginal?dodam ze u mnie jeden czujnik polozenia walka w serwisie kosztuje 107e a mam ich dwa to dla tego wzielem te zamienniki za 57e jeden ps mieszkam w nl
Opublikowano
Witam , mam e46 320d, u mnie dzieje się coś podobnego, w trakcie jazdy zapala się kontrola trakcji głupieją zegary i momentalnie gaśnie. Są momenty że szarpnie tylko odpali i jedzie dalej a jest tak że zgaśnie i koniec, zegar od temperatury cieczy idzie na maxa załącza wentylator i nie odpalisz, pokazuje błąd komunikacji ze sterownikiem, co zauważyłem po przeczyszczeniu styków na sterowniku silnika i liczników problem zanika na trzy cztery tygodnie potem wraca, z ciekawostek auto jest na lewarku uniesione do góry (lewa strona) silnik pracuje, opuszczę na lewarku około 2-3cm sytuacja jak w czasie jazdy kontrolka trakcji zegary wariują ,a uto gaśnie załacza wentylator, podniosę do poziomu poprzedniego wszystko wraca do normy, i tak w kółko, walczę z tym już dłuższy czas , pomóżcie
Opublikowano

Wygląda na to że z tym czyszczeniem styków jesteś blisko problemu ale to nie to coś ruszasz o czym nie wiesz i to pomaga. To samo z podnoszeniem auta, zmienia się środek ciężkości itd.

mam nadzieję że wszystkie połączenia masy szarpałeś i są dokręcone , tak samo z + .

Z domowych sposobów to kij od szczotki o opukiwać wtyczki, przewody itd. do tego sprawdzić czy gniazda bezpieczników nie są nadpalone.Ruszać wiązkę przewodów...

Albo do elektryka

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Koledzy mialem identyczna sytuacje gasl mi w czasie jazdy zapalala sie kontrola trakcji itp. Nie chcial czasem odpalac. Kupilem na szrocie czujnik polozenia walka ori za 50zl. Oring oem w salonie bmw za 6zl i problem zniknal. Zegary tak samo mi chodzily od dolu do gory. Co prawda blad na kompie mam nadal ale to pewnie dlatego ze przechodzony czujnik tez juz nie jeat idealny ale dziala wszystko ok. U kolegi wojtuli to moze byc np cos innego np komp. U mnie szalaly tylko zegary od obrotow. Z temp nic mi sie nie dzialo. Ale u mnie byl na kompie blad czujnika walka
  • 1 rok później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Widze ze na forum panuje zakladania tematu poczym watek sie urywa pewnie auto chodzi to pier... komus pomuc jakiesz to ludzkie.

Dla potomnych borykalem sie tez z takim problemem jak wlasciciel tematu.

Bledy zczytane z elm to

P0011 P0015 P0335 P0366 P0420

Objawy podczas jazdy auto gaslo kontrolka akumulatora ,falujace obroty ale w tempie swiatla,na cieplym nie odpalal.

Przyczyna czujniknpolozenia walu korbowego.

Rada wykrecic i obejzec lubia pekac i lasowac sie oringi. Wymiana tylko nowy orginalny oem lub uzywka ale bez pekniec na czujniku i uszkodzen. Ja za 3 razem trafilem na sprawna uzywke . Ale i tak po wyplacie kupuje nowy z bmw tak jak pompe paliwa i filt paliwa w n42 to podstawa!!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dość wymowne błędy..

P0335 277F Cyfrowy sterownik silnika: Czujnik wału korbowego – prędkość obrotowa

P0336 296E Cyfrowy sterownik silnika: czujnik wału korbowego

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.