Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam BMW e87 2005 rok, 116i (115 koni, 1.6). W zimę padł mi akumulator, po naładowaniu odstawiłem do mechanika, nie sprawdzając poziomu oleju. Mechanik wymieniał rozrząd (wada fabryczna, napinacz itd). Po wymianie rozrządu autko wróciło do mnie, niestety już z tym problemem. Mianowicie - poziom oleju pokazuje: INACTIVE. No i tutaj zaczynamy przygodę:

Wymieniłem już czujnik poziomu oleju na zamiennik - nie działał.

Wymieniłem czujnik poziomu oleju na oryginalny HELLA, cyfra w cyfrę identyczny - nie działa.

Sprawdzone zostały wiązki przez mechanika- wszystko jest w porządku.

Nawet podmienił zegary na nowe - celem testu, również było INACTIVE.

Bezpieczniki itd - wszystko sprawne.

W komputerze pokazywało błąd czujnika oleju, skasowałem błąd, również nadal jest nieaktywny. Odłączałem klemę na 20 minut, również nic to nie dało.

Macie Panowie jakiś pomysł? :)

Opublikowano

Witam!

Dziś po sprawdzeniu, okazało się również, że nie działa wiatrak klimatyzacji (nabita, środek jest). Nie reaguje na włączenie klimatyzacji, ani polecenia włączenia z komputera przez diagnostę. Myślicie, że może to mieć powiązanie w postaci jakiejś wiązki/kabli itd? Czy przypadek?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy klemie dodatniej masz kilka kabli zasilajacych rozne obwody - sprawdz czy nie sa luzne...

Przeczysc rowniez styk minusa akumulatora z karoseria oraz karoserii z silnikiem

Opublikowano

Witam,

Sprawdzone zostały wszystkie obwody przy akumulatorze, masa z tyłu, z przodu. Sprawdzony został styk do czujnika poziomu oleju - dochodzi prąd. Jedyna rzecz, którą znaleźliśmy i która nas niepokoi, to ten kabelek ze zdjęcia przy akumulatorze, prowadzi on od tego czerwonego na zdjęciu, aczkolwiek zupełnie nie ma miejsca, żeby go włożyć.

http://i.imgur.com/s8QAiL2.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A to nie jest czasem od klemy pirotechnicznej, która ma podczas wypadku wybuchnąć i rozłączyć zasilanie? Wtyczke wkłada się przy biegunie dodatnim. Masz tam taką dwużyłową wsadzoną? Auto było po wypadku? Zdjęcie konektora takie mało wyraźne.