Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przedwczoraj jechalem sobie autkiem do innego miasta, w pewnym momecie stalem na swiatlach, wyskoczylo zielone wrzucilem bieg i chcialem jechac dalej, a tu bum auto zgaslo. Zalaczylem ponownie, i pojechalem bez problemu dalej, 3min pozniej gdy szukalem parkingu, auto zaczelo sie dusic, tracic mocn, obroty skakaly, wiec zatrzymalem sie na poboczu. Z kumplem odcholowalem auto do jego kumpla do warsztatu, tam mial komputer i sprawdzil jakie awarie byly, wyskoczylo ze byla awaria VANOS, czy orientuje sie ktos ile cos takiego moze kosztowac? Moja furka to BMW 116i 116km 2005 rok.

Bardzo dziekuje.

Opublikowano

Awaria vanosa, wiele mi to nie mówi.

Może to być również czujnik wałka rozrządu, elektrozawór vanosa, rozrząd, aż po niewydolny układ sterowania kół zmiennych faz rozrządu.

Napisz jaki jest dokładnie błąd.

Poczytaj też o bolączkach silników seri n46.

Opublikowano
Dzisiaj bylem u tego mechanika, i on mowi ze auto wogole nie odpala, kreci sie silnik ale auto nie odpala... mowi ze najgorszy scenariusz to moze byc lancuch pekniety? Czy to mozliwe? Auto odpalalo, i jechalo na 1-2 biegu, ale sie dusilo... jestem w tych sprawach ciemny, bo to moje 1 auto i nigdy nie interesowalem sie takimi rzeczami... boje sie zeby to tak duzo nie kosztowalo jak mi mechanik powiedzial (1400€)... na komputerze pisalo ustwrka VANOS einlass (po niemiecku) po polsku nie wiem jak to przetlumaczyc, wlot/wpuszczenie... nie mam pojecia :/
Opublikowano

Jest łatwo sprawdzić czy pękł łańcuch.

Trzeba odkręcić korek wlewu oleju, będzie wtedy widoczny łańcuch i obracać wałem.

Rozrząd mógł też przeskoczyć, tu do sprawdzenia trzeba zrzucić pokrywę głowicy nie obędzie się bez blokad.

Einlass to po stronie ssącej.

Pamiętasz czego dotyczy błąd vanosa, sygnału czy sterowania.

Opublikowano
Przykra wiadomosc teraz od mechanika dostalem, caly silnik do wymiany... spadl lancuch, polamal wachacze, cylindry, glowica poszla... zalamalem sie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moglbys wrzucic jakies fotki?

Pierwszy raz slysze o takim ogromie strat i o uszkodzeniu glowicy w niekolizyjnym silniku.

Cos kolego za duzo cudow w garazu twojego mechanika sie dzieje...

Opublikowano

Jaki jest przebieg auta.

Z mechanikami jest różnie, ale przeważnie jak widzą kogoś kto kompletnie się nie zna na mechanice to go robią jak chcą.

Musisz jechać zobaczyć czy tak naprawdę jest pęknięty Rozrząd.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wierz żadnemu mechanikowi tak na słowo. To są ludzie, zresztą jak większość, kręcą, kłamią żeby zarobić, a się nie narobić. Z tego co wiem, to po zerwaniu łańcucha, nic nie powinno się stać.
Opublikowano
Przebieg to 230.000... troche najechane, ale jak mi sie zepsul ten VANOS, to auto normalnie jechalo dalej, tyljo ze sie dusilo, tracilo moc, trzeslo silnikiem ale do mechanika dojechalo, zaparkowalem u mechanika w niedziele, a w poniedzialek on mi mowi ze auto nie zapala kompletnie... a ja zdziwiony bo normalnie zapalal... sam juz nie wiem co o tym myslec, ale zeby to wszystko spieprzylo sie w jeden raz? Bez zadnego bledu wczesniej na kokpicie? Dziwi mnie to troche... tak czy siak zalamalem sie jak mi powiedzial ze naprawa kolo 3000€... a silniki uzywane po 1500/2000€ sa... nie czaje czegos tutaj
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co wiem, to po zerwaniu łańcucha, nic nie powinno się stać.

Nawet gdyby doszlo do takiej sytuacji to polamie slizgi zrobi jakis szkody z przodu ale na pewno nie zdyskwalifikuje silnika.

Przebieg to 230.000

To jeszcze ma duzo jazdy przed soba...

jak mi sie zepsul ten VANOS, to auto normalnie jechalo dalej, tyljo ze sie dusilo, tracilo moc, trzeslo silnikiem ale do mechanika dojechalo

Przypuszczam ze bylo tak:

Jechales lancuch przeskoczyl i wszystko sie poprzestawialo o jeden zabek dlatego wyplulo blad vanosa bo musialo.Autko stalo u mechera , olej z napinacza splynal ten sprubowal zapalic i przeskoczylo o drugi zabek i po zawodach - rozrzad do wymiany ale zadna tragedia.W tych silnikach lancuch ma duzo miejsca do przeskoku.Ja nie slyszalem o zerwaniach...

Piszesz o cenach w euro .

Napisz gdzie przebywasz moze bede Ci mogl pomuc