Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, Panowie mam mianowicie taki problem w swoim BMW że nie działa mi klimatyzacja. Sprężarka się włącza słuchać ale bardzo słabo leci zimne powietrze z nawiewów. Klima dobijana 10miesięcy temu, działała wtedy bez zarzutów. Sprawdziłem bawarkę pod kompa wyskoczyło mi kilka błędów odnośnie do klimatyzacji a mianowicie : błąd P0480 Uszkodzenie w ukladzie wentylatora 1 , drugi błąd P0116 Czujnik temperatury silnika i błąd 00 Silniczek klapy nawiewu, nadmuch powietrza - obecny. W tam tym roku przed nabiciem klimy naprawiałem wentylator klimatyzacji bo był zepsuty. Sprawdzałem czy klimatyzacja ma czynnik to niby coś się spuszcza po wciśnięciu zaworka. Panowie jakie sugestie, przypuszczenia ? Za co mam się zabrać ? Z góry dziękuje za odpowiedz i pomoc.
Opublikowano
Zacząłbym od ponownego sprawdzenia czy masz wystarczającą ilość czynnika. 10 miesięcy to dla klimy bardzo dużo czasu i w takim okresie możesz stracić sporo czynnika, jeśli masz przynajmniej drobną nieszczelność (która np. nie ujawni się podczas próżniowej próby szczelności).
Opublikowano
Zaobserwowałem dzisiaj jeszcze ze z tych środkowych kratek co jest regulacja to tak jakby na pasażera leciało mniej intensywniej powietrze niz na kierowce (klima dwustrefowa) więc to moze być wina tego silniczka od klapy nawiewu ?
Opublikowano

Miałem słabą klimę i wrażenie ze na stronę pasażera wieje mniej intensywnie powietrze.

Panowie byłem dzisiaj u mechanika na serwisie klimy. Dobił 750g czynnika. Sprzęt nie wykazał żadnych nieszczelności. Klima teraz chłodzi jak należy ale to nie zmienia faktu ze te błędy nadal widnieją i od czegoś się muszą brać no i tak jak wyżej wspominałem mam wrażenie ze na pasażera leci mnie intensywnie powietrze czy to ma coś do tego silniczek klapy nawiewu bo błąd jest ? I co z resztą błędów które wymieniłem w pierwszym poście ?

Opublikowano

Dobił 750g? Masz ubytek czynnika i musisz się tym zająć. Dziwne że twierdzi że nie ma nieszczelności jeśli po 10 miesiącach weszło aż tyle. Mi po min 10 latach (dalej nie wiem kiedy była klima ruszana) brakowało ok 500g.

Musisz chyba zmienić zakład bo powinni sprawdzić ile odessali czynnika i jeśli widzą tak duzy ubytek muszą prócz próżni wykonać próbę cisnieniową lub wpuścić do układu barwnik i umówić się za kilka, dni w poszukiwaniu ubytków. A to chyba typowy zakład gdzie mają "kimbajn" do klimy który krok po kroku wszystko zrobi za nich, po próżni powiedzieli ze jest ok i skasowali 100zl za dobicie klimy...

Opublikowano
Zapewne silniczek od klapy nadmuchu pasazera się skończył. Mogło zostać w połowie otwarte.

Jaka jest temperatura silnika w testach?

Chodzi o sczytanie temperatury silnika podczas testu ? Bo tam nie znalazłem żadnych takich danych

Opublikowano
Dobił 750g? Masz ubytek czynnika i musisz się tym zająć. Dziwne że twierdzi że nie ma nieszczelności jeśli po 10 miesiącach weszło aż tyle. Mi po min 10 latach (dalej nie wiem kiedy była klima ruszana) brakowało ok 500g.

Musisz chyba zmienić zakład bo powinni sprawdzić ile odessali czynnika i jeśli widzą tak duzy ubytek muszą prócz próżni wykonać próbę cisnieniową lub wpuścić do układu barwnik i umówić się za kilka, dni w poszukiwaniu ubytków. A to chyba typowy zakład gdzie mają "kimbajn" do klimy który krok po kroku wszystko zrobi za nich, po próżni powiedzieli ze jest ok i skasowali 100zl za dobicie klimy...

Przepraszam za moje nie doczytanie ale wczoraj dopatrzyłem się ze jednak odzyskali 200g czyli dobili 550g. No powiedzieli że jeśli gdzieś by była duża nieszczelność to by im zaraz wyskoczyło na maszynie a tak to musi być bardzo niewielka. Kazali mi jeździć i jakby coś to podjechać. Skasowali 147zł :D

Opublikowano
No to sporo skasowali i nic nie zrobili. Typowi nabijacze klimy :duh: 500g w 10 miesięcy jeśli dla nich jest to normalne to gratulacje. Pewnie.. Podjechać.. Pod koniec lata lub wcześniej albo na nowy sezon znów klimy nie będzie...
Opublikowano
U mnie na naklejce na pasie przednim pisze 1020gram a nie 750 jak u kolegi , więc coś tu nie tak.... 520/97r. ... pozdro..
Opublikowano
Mam 523 99r i wchodzi do układu 750g z 10g tolerancją,Sprężarka zaskoczy nawet gdy jest 200g w układzie.Klima jest wydajna gdy na postoju masz 7stC na kratce nawiewu.Maszyna by sprawdzić szczelność musiałaby być wpięta z dwie godziny w układ.Nabijacze pracujący na automatach zazwyczaj mają marne pojęcie o klimie.Kasują 150pln za dobicie a czynnika idzie za 20 pln.Poszukaj kogoś z wiedzą a nie automatem.
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.