Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie pomocnych ludzi,

od stycznia posiadam bmw e83 LCI 3.0d. Od poczatku posiadania bawarki doskwieralo mi strasznie twarde zawieszenie, brak komfortu, ale zostawilem ten temat na inny czas i zajalem sie innymi drobnostkami, lecz z biegiem czasu coraz bardziej mnie to wkurza. Jadac prosta droga czuje praktycznie kazdy wybój, każdy uskok, samochod podskakuje na kazdej nierówności, poprostu kompletny brak komfortu. Chcialem dowiedzeic sie czy to standard? wedlug nr VIN mam zawieszenie sportowe " S226 Zawieszenie sportowe " ale czy to znaczy ze jest to zawieszenie od m pakietu? czy jest moze ktos z pomorza, kto przy okazji chcialby sie spotkac, przewiezc mnie swoja x3jeczką i wymienic sie opinia? pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

Opublikowano
dodam jeszcze ze obecnie zalozone mam opony w innym rozmiarze niz zaleca producent.. mianowicie 255/55r18
Opublikowano
Jadac prosta droga czuje praktycznie kazdy wybój, każdy uskok, samochod podskakuje na kazdej nierówności, poprostu kompletny brak komfortu.

Witaj w klubie S226A :-)

Mam to samo. Jedyna nadzieja w tym że drogi będą coraz lepsze ;-) Kiedy jadą nową ładną drogą (mieszkam przy samej S11) auto idzie jak po szynach, 180-200km/h maszyna sunie i nie ruszają jej żadne boczne wiatry, itp. Kiedy zjadę na nasz kochane boczne - łatane - polskie drogi, przeklinam to nasze szacowne sportowe zawieszenie.

Wczoraj zmieniałem przednie amortyzatory, gumy odbojowe amorków i górne poduszki mc phersona. Dziś będę kończył i dam znać jak to będzie z nowymi amortyzatorami.

Kliknij w mój profil i zobacz moje posty - będzie jeden o walce z S226A

dodam jeszcze ze obecnie zalozone mam opony w innym rozmiarze niz zaleca producent.. mianowicie 255/55r18

Też mam takie gumy, ale z tyłu. z przodu jest węższa opona. Z przodu opona nie trze Ci o amortyzator? Druga sprawa, przy nieprawidłowo dobranych gumach dostaje o dupie XDrive

Opublikowano

Też mam takie gumy, ale z tyłu. z przodu jest węższa opona. Z przodu opona nie trze Ci o amortyzator? Druga sprawa, przy nieprawidłowo dobranych gumach dostaje o dupie XDrive

Z przodu delikatnie trze mi koło o nadkole, ale nie zawsze, zauważyłem kilka rynek. O amor nie. Nieprawidłowe ogumienie to duży problem dla Xdrive to prawda, lecz koedy masz 4 takie same opony, nawet w nie zalecanym rozmiarze to nie jest aż tak źle. Czekam na informacje od Ciebie jak tam się śmiga na nowych amorkach

Opublikowano

No i po jazdach próbnych. Lewy amortyzator był totalnym trupem. Czuć wyraźną różnicę, samochód już tak nie skacze jak piłka. Bardzo pozytywna zmiana po założeniu nowych amorków. Żeby w pełni sprawdzić efekt podskakiwania muszę przejechać się jedną charakterystyczną drogą na której najbardziej to czułem. W ciągu kilku dni pewno będę nią pomykał.

Pojedź na SKP i zbadaj amroki. Jeżeli wyjedzie sprawność poniżej 70%, to myślałbym o wymianie. Mój zdechnięty amortyzator który nie trzymał w ogóle, w SKP pokazał sprawność 35%.... :duh:

P.s. Kilka dni wcześniej wymieniałem też gumowe obejmy stabilizatora i łączniki. Po tej robocie auto również odrobinę się uspokoiło.

Opublikowano

Dzięki za info, daj jeszcze znać czy dalej jest tak twardo i czujesz każdy wyboj na drodze :)

Jaki masz rozmiar opon?

Opublikowano
Gdzie sprawdzić jakie mam zawieszenie z jakim oznaczeniem? Każda 3.0d ma takie same?

Ja sprawdziłem po nr vin

Opublikowano
No domyślam się że nie po kolorze nadwozie :) gdzie po VIN w jakimś katalogu z częściami? Zwykłe dekodery nie wyświetlają mi oznaczenia o którym piszecie S226A dlatego pytam gdzie szukać?
x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano

Kolego skoro po wklepaniu nr VIN w zwykły dekoder nie ma w wyposażeniu S226A- sportowe dostosowanie podwozia lub po szwabsku S226A- SPORTLICHE FAHRWERKSABSTIMMUNG to masz standardowy zawias, sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.

Standardowy jest trochę bardziej komfortowy ale cudów nie ma X3 e83 jest autem z sportowym charakterem i tyle.

Ja mam S226A do tego koła 18" i spokojnie daje radę po prostu jak jest kiepska droga to jadę wolniej, a jak jest dobra to śmigam

żadnych dizli tylko Pb+LPG

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

Opublikowano
Tak jak koledzy piszą wyżej. Auto nie jest miękkie ale trzyma się drogi jak na kleju, kochasz je albo szukasz czegoś innego, twój wybór
Opublikowano
Tak jak koledzy piszą wyżej. Auto nie jest miękkie ale trzyma się drogi jak na kleju, kochasz je albo szukasz czegoś innego, twój wybór

Dokładnie tak, ale w moim przypadku gdzie przedni lewy amor był martwy, efekt podskakiwania był mega irytujący.

Od wymiany jeżdżę i banan nie schodzi mi z buzi. Jestem w szoku że wymiana amortyzatorów jest tak mocno odczuwalna. Miałem w życiu trochę różnych aut i jestem świadom jak ważną rolą są amorki. W X3 ich wymiana zmieniła to auto nie do poznania.

Opublikowano

Dokładnie tak, ale w moim przypadku gdzie przedni lewy amor był martwy, efekt podskakiwania był mega irytujący.

Od wymiany jeżdżę i banan nie schodzi mi z buzi. Jestem w szoku że wymiana amortyzatorów jest tak mocno odczuwalna. Miałem w życiu trochę różnych aut i jestem świadom jak ważną rolą są amorki. W X3 ich wymiana zmieniła to auto nie do poznania.

To prawda. Zdrowe zawieszenie to podstawa, ale dalej pewnie czujesz każdy przejazd przez tory tramwajowe, każda kolejne, każdego policjanta :p

Opublikowano
ale dalej pewnie czujesz każdy przejazd przez tory tramwajowe, każda kolejne, każdego policjanta :p

Jasna sprawa. Ale to mnie nie irytuje. Do szybkich przelotów po takich rzeczach najlepsza jest renufka mojej żony :norty: