Skocz do zawartości

Dobór do e46 - felgi, opony, dystanse, odsadzenie ET

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu masz jak wygląda auto na felgach 17" ET15 8,5J. Te są wysunięte jeszcze bardziej niż te twoje o 6mm i głębsze o 6mm, bo są 8,5J.

http://tablica.pl/oferta/alufelgi-momo-bmw-17-8-5j-et15-wklesle-mega-efekt-CID5-ID3ChW5.html

Ale jakie opony masz na to kupić żeby było ok, to nie mam pojęcia.

• Odpowiedzi 523
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Do tego pierwszy lepszy gliniarz mu dowód zabierze za coś takiego..

Dlatego tak jak mówię.. Sprzedaj to i kup coś co jest dedykowane do e46.

I nie czytaj na aukcjach że felgi pasują do e39/e38/e46/e60 etc

W e46 masz inny otwór jak w e39 i trzeba przetaczać tak samo w 7er. Do tego ET się nie będzie zgadzało.

Musisz kupić felgę do e46. Jest wiele ładnych wzorów i nie ma sensu kombinować drutować i stosować jakieś dystanse itd.. Kup od e46 i będziesz miał spokój.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wzory są fajne, to się zgadza, ale ET mogło by być tak koło 35 żeby felasie były bliżej rantów. Fajnie to wygląda.
Opublikowano

nie wiem jak inni ale ja osobiście uważam że dalsze gdybanie i rozpisywanie się o tych felgach jest zbyteczne

temat był już wałkowany wielokrotnie na tym forum i kończył się jednym rozwiązaniem...

...auto powinno jeździć a nie tylko wyglądać

i nie interesuje mnie twoje bezpieczeństwo ale bezpieczeństwo innych uczestników ruchu

głupotą jest montowanie felg o aż tak złym ET

uwierz mi że ucieknie ci zbieżność a za rok wydasz z 1,5 tys albo i więcej na zawieszenie

daruj sobie dalszy upór i po prostu je sprzedaj :mad2:

gg5553463
Opublikowano
Siemka. Ja mam u siebie felgi z e34 et20 i jest na styk z nadkolem. Felga 7.5x16

JEST TYLKO JEDNA MARKA AUT:)

Rozkoduje VIN

Opublikowano

MAsz et 20 a on et 15. Do tego masz 16" on 17. On ma szerszą felgę Ty węższą.

Tak jak kolega pisze wyżej. Trzeba to sprzedać i założyć taką felgę jaka ma być do tego modelu i tyle..

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

zalezy jeszcze jakie kapcie masz na 16stkach i planujesz miec na 17stkach

ja czuje różnice w momencie przesiadki (po miesiącu zapominam/przyzwyczajam się) z wersji zimowej 205/55/16 na letnia 225/45 i 245/40, za to na letnim zestawie auto duzo pewniej sie prowadzi, ogolnie to dużo lepiej jezdzi sie na letnich ;)

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Większe znaczenie ma szerokość opony, jak zostaniesz przy takiej samej to nie odczujesz różnicy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Rozmiar felg nie ma bezpośrednio wpływu na podane przez Ciebie parametry.

Zmiana felg na większe wiąże się na ogół ze zmianą opon na szersze i to teoretycznie ma wpływ.

Teoretycznie, bo nie sądzę żebyś to jakoś radykalnie odczul.

Aktualnie masz zapewne opony w rozmiarze 205/55R16.

Seryjnie w E46 montowano na siedemnastkach:

225/45R17 na przód i tył

225/45R17 na przód i 245/40R17 na tył

Oprócz podanych rozmiarów można było kupić koła zimowe oponami w rozmiarze 205/50R17.

Opublikowano
330i: jak bedzie sie lepiej jezdziło chodzi głownie o komfort i przyszpieszenie to lepsze będą 225/45R17 na przód i tył czy 225/45R17 na przód i 245/40R17 na tył ? Które ? :P
Opublikowano

Przy przejściu na większą felgę traci się podobno na komforcie.

Ja przechodziłem z 17" na 18" i nie odczułem zbytniej różnicy.

Piszę teoretycznie, podobno itp. bo to są bardzo indywidualne odczucia i zależą również od innych czynników.

Odpowiadając na Twoje pytanie zgodnie z teorią to stracisz na komforcie , a jeśli chodzi o przyspieszenie to 225/45R17 na przód i tył.

Moja rada

Jak już zdecydowałeś się na przejście na 17" to szukaj odpowiadającego Tobie wzoru, najlepiej z palety oryginalnych felg, mnóstwo ich na portalach aukcyjnych.

Rozmiar opon to drugoplanowa sprawa.

Opublikowano

Nie ma sprawy. Jak będziesz miał jakieś pytania to wrzucaj.

Jak postawisz piwko, to na jednym się nie skończy .Spodziewaj się rewanżu. :lol:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Żeby nie zaśmiecać napiszę tu. Znalazłem takie aluski:

http://allegro.pl/alufelgi-bbs-bmw-e46-e36-orginal-5x120-16-igly-i4358391888.html

jak myślicie warto je kupić ? Czy to są na pewno oryginały i cena aby nie za mała ?

Mam obecnę takie:

http://i51.photobucket.com/albums/f375/syeman/BMWS/DSC01050-1.jpg

w tym, że bunia moja jest czarna. Zostawić moje czy może zmienić na te powyżej ? Pozdrawiam...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Proszę o pomoc :cry2: Mam obniżenie przód -4cm i tył -2cm i chcę założyć koła 5x120 8,5Jx18 IS ET48 215/45/18 .

Czy taki zestaw będzie na przodzie obcierał? Może ktoś ten temat przerabiał? Z góry dzięki za pomoc :mrgreen:

Opublikowano

Ciekawy temat i ciekawe odpowiedzi.

Przeciez orignalne ET w E46 przy np styling 135 18'' to 47 przod (8cali) i 50 tyl (8,5cala) o ile dobrze pamietam. Skoro 48 to jeszcze cituke mniejsze odsadzenie od piasty niz 47, to jak moze obcierac? Miedzy 48 a 50 tez nie ma praktycznie zadnej roznicy.

Opony przy takich felgach to 225/40/18 przod i 255/35/18.

Po co chcesz wkladac o centymetr wezsze opony do felgi, ktora ma 8,5 cala i w BMW nominalnie obuta jest w 255 opone?

Co do ET to ja mam, co prawda na 17-stkach, ET35, bo felgi sa od E90 z oponami jak w serii 225/45/17 i nic nie obciera.

Opublikowano

No i owe oryginały wyglądają tragicznie ze względu na fakt iż są przy ET 47 "wciągnięte" do wewnątrz.Oczywiście to subiektywne.

Także mam et 35 z e90.Na tyle 245/45/17 i nic nie obciera.

Opublikowano
Takie koła mam upatrzone. Są one z X5 i ktoś wsadził na nie opony 215/45r18. Chodzi o to że na obecnych felgach mam wewnątrz około 2cm do teleskopu. Biorąc pod uwagę że nowa felga jest szersza o 1,5 cala ,czyli 3,8cm , więc do wewnątrz wejdzie o jakieś 1,9 + jeszcze ten 1mm ET więc może obcierać o teleskop. Zbytnio sie na tym nie znam, może troche źle to rozumuje, ale wyliczam to drugi dzień i mam wątpliwości z tą wewnętrzną stroną :cry:
Opublikowano

Wiesz, no problemem faktycznie moze byc szerokosc tej felgi. Jednak felga od ori nie jest szersza o 1.5 cala tylko 0.5 cala.

Seryjne 8 calowki byly i na 18-stkach i na 17-stkach, to jest 1.2cm roznicy wtedy. Jesli przyjac, ze rozklada sie to po polowie na obie strony felgi, czyli 0.6cm na strone, to moze bedzie ok, MOZE.

A szczerze, to mozesz podjechac, jak masz blisko i zobaczyc jak bedzie.

Dla przykladu felgi z M3 E46 maja 19'' 9.5 cala szerokosci z tylu (ET27!) a 8 z przodu (ET47). Wiec nawet M ma 8 cali i ET47.

Z drugiej strony widzialem nawet pare E46 na 19'' z X5.

Opublikowano
Dzięki dxtr71 , musze poczekać gdyż sprzedawca kół spróbuje je przymierzyć do jakiegoś e46 i może wtedy będzie już wiadomo na czym stoje. Rzeczywiście nawet M3 ma węższą felgę z przodu :roll: