Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i pozdrawiam!

Mam problem z układem kierowniczym w mojej E91 330d, a mianowicie kierownica chodzi dość ciężko i dodatkowo kiedy jade po dziurach lub nierównościach to szarpie mi kierownicą, ktoś może mi powiedzieć co to, wspomaganie, maglownica czy może coś innego?

Opublikowano
ja mam zwykly magiel nie wie jak jest u ciebie ale jest nakretka ktora dociska na listwie ktura jest do zmniejszenia luzu jak jest magiel zlurzyty w nie dlugim czasie bede ja popuszczal i zobacze co sie bedzie dziac jak cos to dam znac
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
"Ta śruba" nie sprawi że kierownica zacznie lżej chodzić. Albo masz uszkodzone łożyska amortyzatora, albo pompę wspomagania, albo co najpewniejsze, wspomaganie działa normalnie, po prostu w tym modelu dość ciężko, zwłaszcza jak masz większe koła.
jw a kręcenie nią to najprostsza droga do spitolenia przekładni
Opublikowano
Jest jeszcze cos takiego jak zawor zwrotny. Przez niego kiedys rozwalilem nowa pompe wspomagania koszty duze a zaworek chyba 30zl. Tez ciezko chodzilo i brzeczalo. Zaworek znajduje sie na wezu od pompy i jest wkrecany wlasnie do maglownicy przez tego weza co daje cisnienie
Opublikowano

Hmmm

O, ciekawa wypowiedz. Bardzo "droga" a jakże tania

Moze jakąś fotka się znajdzie gdzie to, jak wygląda,

jakiś plan na wymianę?

Potrzebny kanał itd. ?

Opublikowano

Jeśli mogę prosić fachowca z tej dziedziny o link do sklepu bądź aukcji

Nie mieszkam w Polsce i ciężko mi cokolwiek szukac w necie skoro nie wiem jak to wygląda itd.

Z góry dziękuję i przepraszam jeśli naruszylem jakkolwiek regulamin forum

Opublikowano
Nie wiem jak to wyglada w bmw bo mnie to spotkalo w passacie ale raczej bez kanalu lub pognosnika nie ma sie co brac bo musisz siegnac do maglownicy zeby odkrecic ten zaworek ktory do niej jest przykrecony. Nie dawno jakis forumowicz tez mial problem ze wspomaganiem i okazalo sie pozniej ze tez winny byl owy zaworek :D
Opublikowano

dokładnie gdzie jest to Ci nie powiem ale łatwo to zlokalizować. Od zbiorniczka idzie przewód do pompy wspomagania, i później od pompy do maglownicy idzie przewód ten na który pompa daje juz ciśnienie, i jest od przykręcany włanie do maglownicy tym zaworkiem.

P.S. Ten zaworek to jest normalna śruba tylko pusta w środki i w niej jest taka kulka ktora w zależności w która skrecasz przemieszcza sie w ten śrubie czyli "zawór zwrotny" :D

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedzi

Nie pozostaje mi nic innego niż dzwonić po hurtowniach i szukać klamota

Dam znać o efekcie końcowym

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam zaangażowanych.

Opublikowano

Jeżeli pływ na drodze w 99% za to odpowiada wahacz rozprężny + po dłuższym czasie efekt zużytych tarcz

http://img.auto-voll.pl/tmp/2/7/c/d/wahacz-przod-bmw-e90-e91-e87-e81-3.1200x630-c.jpg

Podczas skrętu w miejscu czuć było inną pracę kiery, oryginał TRW

Opublikowano

Witajcie

Odnośnie zaworu zwrotnego

W hurtowniach nie wiedzą ocb, a w aso chcą nr części

Czy jest ktoś, kto jest mi wstanie podać nr tej części?

Lub link do hurtowni gdzie mogę ja zamówić

Przypomnę e91 318d 122km

Opublikowano
Ja do swojego auta znalazłem, dokładnie to sie nazywa ŚRUBA DRĄŻONA Z ZAWOREM ZWROTNYM cena $10

Nooo,teraz w końcu wyszło słońce i padło światło na sprawę

O takie konkrety mi chodziło

Dzięki bardzo

Opublikowano

Dodam jeszcze że zakres kompatybilności jest bardzo szeroki

Do e39 począwszy skończywszy na e93

54 zł

Numer części: 32 41 6 781 261 - żeby nie zginęło bo nawet w aso nie mogli tego znaleźć

Opublikowano

Napiszę na bank

Póki co czekam za częścią, w serwisie bmw, w Belgii koszt 16€

Mam nadzieję to zawor

Jednak cały czas żyje z obawą ze to jednak pompa

Tak czy inaczej nawet gdyby to miała być pompa to warto jednak wymienić ten zawor

Mając na uwadze konsekwencje jego niemożności po wymianie pompy.

Opublikowano
Zobaczymy co bedzie po wymianie, oby to było to i po problemie a jak nie to bedziemy mysleć dalej :D jeśli to pompa to przystawisz ucho do niej, a ktoś inny bedzie skręcał kierownicą i bedzie słychać czy to ona wyje
Opublikowano

No mam nadzieję że to. Chociaż mentalnie nastawiony jestem już na wymianę pompy.

Co jeszcze jest dziwne że najbardziej to słychać jak mam włączoną klime.