Skocz do zawartości

N42B20 Rechot na zimnym silniku + wysokie spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie a może mieć na ten rechot z rana wpływ odma ?? Dziś skończyłem składać auto wymieniałem odmę i jak odpaliłem auto to rechotu nie było !?
Opublikowano
Rechot występuje ... Po wymianie odmy i świec auto mniej pali lepiej pracuje ... Ale rechot jest nadal nie ma siły trzeba rwać pokrywę zaworów i sprawdzić rozrząd i Vanosy ...
Opublikowano
Też stawiam na właśnie któreś koło Vanosa ... Myślę też że może łańcuch też jest rozciągnięty ... w każdym bądź razie bez rwania pokrywy zaworów się nie obejdzie ... Naprawiłeś to już u siebie ?? I jak koszt był w twoim przypadku ?
Opublikowano
Mam to samo, rozrząd mam prawie nowy i ostatnio wymieniłem vanosy bo grzechotały przy dodawaniu gazu. Wprawdzie mam inne używane ale jest już cicho. Grzechotanie przy rozruchu nadal zostało, jakaś 1 sek po odpaleniu. Po wymianie vanosów trochę stracił moc ale może to kwestia ułożenia się map silnika. Problem z którym walczę to nierówna praca silnika na jałowym. Telepie trochę drążkiem zmiany biegów. Olej to Castrol 5w40
Opublikowano
hmm... Czyli mówisz że Vanosy zmieniłeś a i tak rechocze ... Wiesz po jakim przebiegu były ? I z jakiego roku ? Bo może jest tak że wstawiłeś Vanosy które są też powoli na wykończeniu ...
Opublikowano

Hey!

Z tego co wiem w tym silniku powinno sie stosować oleje lekkobieżne typu 5W30 właśnie ze względu na Vanosy - może tu jest pies pogrzebany...

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
Opublikowano
Ja ze swoim n42 walczę juz z 2 lata. Ten charakterystyczny rechot przy odpalaniu silnika wg mnie powoduje ciśnienie oleju - ale jak do tej pory nie udało mi się tego potwierdzić... Miałem regenerowana głowicę, wymieniany rozrząd, wymieniane vanosy na używki, później nowe aisin, nowy serwomotor valvetronic + cały używany mechanizm valvetronica z wałkiem i dźwigienkami i finał jest taki że po za zmarnowanymi pieniędzmi nie zmieniło się nic po za moim wkurwem... jak sie jeszcze okazało ta ostatnia wymiana valvetronica robiona przez jedna firmę specjalizującą sie w BMW w Krakowie zakończyła się przetartym wałkiem valvetronica i przestawionym rozrządem. Zrób test (jesli masz INPE i możesz poźniej wykasować błędy) - rano jak silnik jest zimny wypnij kostke od valvetronica - to odłączy cały układ + niestety nie będą działać zmienne fazy rozrządu i uruchom silnik - jeśli będzie cicho to wg mnie inne tematy po za ciśnieniem oleju (zawor zwrotny pompy oleju) /popychaczami/samym valvetroniciem możesz odpuścić (ja zaobserowalem ze przy skasowanej adaptacji ten rechot ustaje na jakis czas) . Powodzenia w diagnozie i daj znać jeśli znajdziesz rozwiązanie.
Opublikowano
Ja ze swoim n42 walczę juz z 2 lata. Ten charakterystyczny rechot przy odpalaniu silnika wg mnie powoduje ciśnienie oleju - ale jak do tej pory nie udało mi się tego potwierdzić... Miałem regenerowana głowicę, wymieniany rozrząd, wymieniane vanosy na używki, później nowe aisin, nowy serwomotor valvetronic + cały używany mechanizm valvetronica z wałkiem i dźwigienkami i finał jest taki że po za zmarnowanymi pieniędzmi nie zmieniło się nic po za moim [bAD]... jak sie jeszcze okazało ta ostatnia wymiana valvetronica robiona przez jedna firmę specjalizującą sie w BMW w Krakowie zakończyła się przetartym wałkiem valvetronica i przestawionym rozrządem. Zrób test (jesli masz INPE i możesz poźniej wykasować błędy) - rano jak silnik jest zimny wypnij kostke od valvetronica - to odłączy cały układ + niestety nie będą działać zmienne fazy rozrządu i uruchom silnik - jeśli będzie cicho to wg mnie inne tematy po za ciśnieniem oleju (zawor zwrotny pompy oleju) /popychaczami/samym valvetroniciem możesz odpuścić (ja zaobserowalem ze przy skasowanej adaptacji ten rechot ustaje na jakis czas) . Powodzenia w diagnozie i daj znać jeśli znajdziesz rozwiązanie.

Ciekawe jest to co mowisz jeden mechanik tez cos mi wspominal ze to moze byc pompa oleju powiec mi czy np blad cz7jnika poziomu oleju moze miec zwiazek bo na inpa mam taki blad a kontrolki sie zadne nie swieca.