Skocz do zawartości

E60 m54b30 olej w kolektorze ?

Donkazo

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkał się ktoś przy wymianie odmy że po zdjęciu kolektora wylało się z niego około 200 ml oleju w starej odmie też był olej odma sprawna nie stara 2014 rok wybity na niej był wymieniłem na nową profilaktycznie przed zimą. I moje pytanie skąd się tam ten olej wzioł :shock: chyba że faktycznie była niesprawna i zaciagała olej do kolektora. Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Ostatnio również zmieniałem u siebie odmę bo się zapchala. Silnik M54B25. W trasie samochód puścił mi dwa razy biały dym i coś zaczęło w silniku stukać. Prawdopodobnie olej dostał się do środka. Po wymianie stuki ustaly. Ale w kolektorze nie było oleju jak u ciebie.

Najlepiej wymienić odmę ze wszystkimi wężykami. Dodatkowo przeczyścić rurkę w bagnecie którą skroplony olej z odmy wraca do miski. Rurka bagnetu jest podwójna (w wewnętrznej jest bagnet a w zewnętrznej części odpływ oleju) i czasem się zapycha. http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=NA71-EUR-03-2004-E60-BMW-530i&diagId=11_2194

Jak rozkręcisz będziesz wiedział o co chodzi. Ile oleju wciąga od wymiany do wymiany?

Wymieniłem odme wszystkie rurki i wyczyściłem spływ oleju z odmy do misy o którym mówisz wszystko było drożne odma miała 3 lata była drozna było na nie przejechane około 30 tysi a mimo to w kolektorze był olej około 200-300 ml odma OEM BMW czyli wychodz na to że przy agresywnej jeździe nawet orginalna odma nie wyrabia tyle oleju tam leci ze zasysa do kolektora.

Wciąga tyle co wszystkie m54 czyli około 2l co 10 tyś przy nowej odmie nic się nie poprawiło myślę nad zaworem jedno kierunkowym w tym wezu co spływa z odmy do misy żeby odma nie zaciagała oleju do kolektora.