Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam bmw e46 318i z 2001r, benzyna+gaz. W zimę rozsadziło mi zbiorniczek z płynem chłodzącym. Płyn był do du*y i zamarzł i po przejechaniu paru kilometrów zapaliła się czerwona kontrolka od temperatury. W ciągu kilku dni mechanik wymienił mi zbiorniczek bo tylko on ucierpiał, nie było innych oznak. Od tamtej pory sprawdzam stan płynu chłodzącego i niepokoi mnie pewna rzecz, kilka tygodni temu zapaliła się zółta kontrolka od płynu chłodzącego, odkręcam korek i widzę że pływak jest na samym dole, dolewam płynu kontrolka znika i jest git. Za jakiś czas odkręcam korek żeby sprawdzić czy jest płyn (kontrolka od tamtej pory się nie świeci) ale widzę,że pływak znowu jest na samym dole więc znowu dolałem ok 1l. Dzisiaj pływak znowu jest na samym dole, kontrolka się nie świeci, wskaźnik od temperatury na środku. o co może chodzić ? trochę mnie to niepokoi
Opublikowano

masz tylko dwie opcje z czego obie łatwe do sprawdzenia.

albo masz wyciek co jest łatwo ustalić, podstaw na noc pod auto karton jakiś, obejrzyj czy nie jest mokry na osłonach silnika na spodzie itp.

albo ci pali płyn chłodniczy przez uszczelke pod głowicą, wtedy też dymi na biało i zapach jest słodki.

szukam
Opublikowano
Nie zawsze karton pomoże.. Najczęściej mały wyciek dopiero jest jak w układzie jest ciśnienie czyli na gorącym silniku i lekko gdzieś leci i odparowuje. Trzeba szukać białego, zielonego nalotu na laczeniach układu chłodzenia. A jak jest bardzo mały wyciek i nic nie widać trzeba na zimnym nabić ciśnienie specjalnym urządzeniem do układu i szukać
Opublikowano
Sprawdź korek od zbiorniczka wyrównawczego, u mnie też znikał płyn bo korek puszczał, powinno być widać zapocenie w jego okolicach.