Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od dłuższego czasu mam problem z bmw, ubywa płynu chłodniczego. Na początku auto się nie dogrzewało kupiłem termostat, wskazówka pokazywała pion ale wody wciąż ubywało. Gdy dałem do mechanika to wymienił:

- nagrzewnice

-chłodniczke oleju

-wąż odpowietrzający

- zbiorniczek od płynu

Wody dalej ubywa, teraz zauważyłem że gdy doleje płynu to ciepłe powietrze leci tylko i wyłącznie jak daje gazu. Auto dalej zaczyna się nie dogrzewać, tej wody ubywa sporo bo w jeden dzień cały zbiorniczek, ale zostaje trochę więc całego nie wywala. A i dodam jeszcze że auto się nie grzeje wskazówka nie przekracza pionu.

W czym może być problem teraz chcę wymienić pompe wody i znowu termostat.

Uszczelka pod chłodnicą chyba odpada ponieważ oleju nie ubywa poziom w normie.

Opublikowano
Oleju przy uszczelce nie musi ubywać. Znajdź zakład który ma korek który wkreca w zbiorniczek z zaworkiem do którego podlaczaja pompkę i na biją ciśnienie. Wtedy można szukać wycieku na chłodnym silniku bo nic nie będzie parować. Lub dodać kontrastu jak w klime i szukac UV
Opublikowano
a dodam jeszcze że jak np: wrzucę 4 bieg przy 30 to kopci na czarno dość sporo ( kopci dopiero jak mu ciężko)
Opublikowano

nie białym tylko czarnym, i mam pełny przelot

a chyba jak by była uszczelka pod głowicą walnięta to by stracił na mocy, a idzie normalnie mocy nie stracił

Opublikowano
Pewnie masz jakąś nieszczelność, na ciepłym silniku tego nie zobaczysz. Musiałbyś odpowietrzyć i zalać auto płynem na odpowiedni poziom i na kanale patrzeć od góry i dołu gdzie się płyn wydostaje jak auto się rozgrzewa. Jak jest niewielki wyciek przy pompie to może być ciężko zobaczyć bo odparuje albo odleci zanim zobaczysz na pracujących elementach.