Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzis zauważylem, że mam błąd w aucie, 0x2e85, Błąd elektrycznej pompy wody.

Komunikat z inpa:

http://images.tinypic.pl/i/00900/7t7maefph7kg.jpg

Szukałem troche po sieci, ale nie znalazlem konkretnej odpowiedzi. Czy to jest dodatkowa pompa wody do programu REST? Czy martwic sie tym i jak najszybiej zrobic? Dodam ze od bledu, bo o tym nie wiedzialem, zrobilem ponad 100km autostrada i w sumie nie zauwazylem jakis zmian w samochodzie. Szukałem i nie jest to najtansza czesc ale jak trzeba juz to wymienie. Gdzie ta pompa sie znajduje?

E81 118i 143km n43b20.

Z gory dzieki za pomoc.

0e1de3693c7c5abemed.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ta pompa jest odpowiedzialna za nasz komfort.

Jej zadaniem jest szybsze nagrzanie nagrzewnicy w chlodne dni a zarazem kabiny.

Do tanich nie nalezy ale mozesz zprubowac ja naprawic.

Opublikowano

Allegro i hasło "szczotki do webasto" :)

Sam wymienisz te szczotki i pompą bedzie pracować jak nowa.

MADE IN PRL
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie, ale w benzynach też jest ta pompa? W disealach jak sie pojawia ten bĺąd to dotyczy on auxliary water pump, a nie tak jak tu. Wiem bo w zeszłym tygodniu wymieniałem u siebie szczotki. Kolega ma benzyne i chyba tej pompy nikt nie naprawiał. Przynajmniej nie znalazłem DIY. Kolega ma raczej uszkodzona te pompe 11517586929

hhttp://ttp://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=UB91-EUR-05-2007-E81-BMW-118i&diagId=11_4068#11517586929

Usterka może być ta sama jak w pompkach diesla, czyli koniec szczotek, tylko nie znalazłem strony jak się tam dostać.

Opublikowano

Dzieki wszyskim za odpowiedzi.

Panowie, ale w benzynach też jest ta pompa? W disealach jak sie pojawia ten bĺąd to dotyczy on auxliary water pump, a nie tak jak tu. Wiem bo w zeszłym tygodniu wymieniałem u siebie szczotki. Kolega ma benzyne i chyba tej pompy nikt nie naprawiał. Przynajmniej nie znalazłem DIY. Kolega ma raczej uszkodzona te pompe 11517586929

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=UB91-EUR-05-2007-E81-BMW-118i&diagId=11_4068#11517586929

Usterka może być ta sama jak w pompkach diesla, czyli koniec szczotek, tylko nie znalazłem strony jak się tam dostać.

Tak to jest ta pompa. Czyli wkoncu można ją naprawić? Bo cena nowej 1700zł..Używki chodzą w okolicach 400zł, ale tez nigdy nie ma pewnosci czy ona mi nie padnie za jakiś czas.

0e1de3693c7c5abemed.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poczytałem trochę i chyba pozostaje ci kupić drugą. Piszą że te pompy są do dupy. Zresztą sam poczytaj:

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=177032

A i szczotki się tu nie kończą, bo to jest silnik bezszczotkowy. Ciekawe co z twoją pompą jest, bo w temacie piszą że pojawia się komunikat o przegrzaniu i tyle. Poszą też że w Inpa można wymusić jej odpalenie oraz są jakieś testy. Poczytaj

Opublikowano
Będe to obserwować i posprawdzam co sie da. Wiec za co ta pompa odpowiada? za cały układ chłodzenia? Jakie to moze niesc konsekwencje gdybym z ewentualna wymiana poczekal? Bo pisza ze nie warto uzywek bo nie lubia jak leża suche a nowa sporo kosztuje a do tego padł mi nox wiec kolejna droga czesc..
0e1de3693c7c5abemed.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co mi się wydaje to za obieg cieczy chłodzącej. Nie jest na pasku tak jak np w N47 tylko elektryczna. Tylko zależy teraz jak padnie. Jeżeli zablokuje sie całkiem to masz od razu komunikat na desce z czerwoną ikonką a awarii chłodzenia silnika. A jeżeli traci na sprawności to tak jak u ciebie, pojawia się błąd i wszystko działa dalej. Wiesz jak jest z używkami. Jest taniej, ale za chwilę może paść a może i śmigać długo. Cena rakich części w ASO zabija :(
Opublikowano

Pompa jest szczotkowa, u mnie wytarły się szczotki przez co nie działała i można na takiej jeździć bez żadnego problemu, jak puknąłem w nią kluczem to na chwilę się załączała. Za wymianę u elektryka zapłaciłem 50 zł chociaż co się na narzekał to jego :D

Pompka działa przy funkcji rest czyli ciepłe powietrze leci jak masz rozgrzany i zgaszony slinik albo przy funkcji start stop jak zgaśnie i dodatkowo w chłodne dni kabina się szybciej nagrzewa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Maciek teraz przeczytaj post od początku i ze zrozumieniem, to zrozumiesz ze temat jest o innej pompie. Ty mówisz o Auxary water pump, a kolega mówi o elektrycznej pompie cieczy w silniku benzynowym napędzającej ciecz chłodzącą. Ty w dieslu nie masz takiej pompy, więc nie wymieniłeś w niej szczotek, bo ich tam nie ma :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiem. Kolega może jako jeden z pierwszych zgłębić temat :D chociaż podobno dostęp nie za ciekawy. Poza tym nie widziałem żeby ktoś ogłaszał się że naprawia te pompy.
Opublikowano
Witam. Widze ze dyskusja sie spora zrobila. Z racji ze narazie musze miec auto, budzet tez chwilowo ograniczony wiec nie wymieniam pompy, jezdze glownie do pracy 10km autostrada, ale kontroluje temperature i jest w normie, 90-95st . Auto poki co jezdzi normalnie. Nie bede sie do tego dobieral, bo auto musze miec na co dzien. Jezeli padnie calkiem to wtedy kupie nowa na szybko. W lipcu bede w kraju, mam tam wujka co jest magikiem w elektronice i dam mu żeby on sie temu przyjrzal i moze okaże sie że da rade naprawic ta pompe.
0e1de3693c7c5abemed.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co mi się wydaje to za obieg cieczy chłodzącej. Nie jest na pasku tak jak np w N47 tylko elektryczna.

Faktycznie racja :cool2:

Sorki za wprowadzenie w blad

Poza tym nie widziałem żeby ktoś ogłaszał się że naprawia te pompy.

Silniki bezszczotkowe sa prawie bezawaryjne i zalozeniem producenta byla praca tej pompy dozywotnio ale cos nie wyszlo....

Nikt nie naprawia zapewne z powodu niedostepnosci czesci zamiennych.

W lipcu bede w kraju, mam tam wujka co jest magikiem w elektronice i dam mu żeby on sie temu przyjrzal i moze okaże sie że da rade naprawic ta pompe.

Daj znac czy da sie ja naprawic i rozmontowac aby jej nie uszkodzic

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam. Jestem po diagnozie pompy. Nie robil tego jednak wujek a mechanik. Okazało sie ze pompa jest sprawna tylko uszkodzona była wiązka elektryczna, wymiana na ori 90zł. Pozdrawiam.
0e1de3693c7c5abemed.jpg
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Troche odkopie temat, niestety błąd powrocił i to w dosc szybkim czasie, wiec to jednak nie byłą wiązka. Dodam, że zrobione juz chyba z 10tys km i nic sie nie dzieje. Jakies sugestie co do tego? czy zostawic i nie ruszać?
0e1de3693c7c5abemed.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam podepnę się pod temat E81 116 i. auto mega długo się dogrzewa w trasie leci letne powietrze

też mam przycisk rest tzn. że jest gdzies ta dodatkowa pompa wody ? gdzie jej szukać. U mnie od razu nagrzewa się górny waz do chłodnicy i chłodnica na postoju leci cieplejsze ale tez kiepsko a w jeździe od razu ją wychłodzi. Czyżby termostat puszcza od razu na chłodnice ?

Moje błędy

2F11- żaluzja chłodnicy w górę , nie ciągły --- zdjołem zderzak i wywołałem pod kompem prace na żaluzjach oby dwie działają igła

2EF5 - charakterystyka chłodzenia termostatu , aktywacja - nieciągły pompa wody działa bo włączyłem odpowietrzanie na kompie i w całym cyklu pompa biła nawet okazało się ze było trochę powietrza w układzie.

30E9 - Katalizator tlenku Azotu - zużycie

30EA- Katalizator DeNox zanieczyszczenie

sądze że te dwa błędy mogą wynikac ze zbyt niskiej temperatury bo w trasie spala mi po 6,5-7L a w mieście po ok 10-11L

temperatura na czujnikach w jeździ to tak na chłodnicy 90 stopni a na silniku 100 stopni

zamówiłem nowy termostat i go wyminie. Ktos ma jakiś patent jak go najszybciej wytargać ? To jest ten obok pompy elektrycznej ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak jest tam gdzie w e90 n43 to życzę powodzenia..koszmar wyjęcie go, w przypadku e90 wychodzi góra, ale odpinanie przewodów zarówno z góry jak i z dołu a jazda jest dopiero żeby przykręcić nowy na te śmieszne dwie śrubeczki, które są jedna obok drugiej i ciężko dziada ułożyć na miejsce, oczywiście bez pomocy, jak druga osoba z góry przytrzyma to będzie łatwo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

to akurat było 30mon roboty nie było tragedii najgorzej z opaskami ale jak się ma narzędzia to idzie spoko.

Wiec tak mam termostat na górze i jest zamknięty wyjmowałem ze zmrożonego auta i nowy tez zamknięty. Wiec wychodzi na to ze jest dobry. Gotuje właśnie wodę i wrzucę tam stary i zobaczę czy się otworzy jak tak to mam rozumieć ze jest spoko ? w termostacie było dużo osadu białego. jeżeli wcześniej widziałem temperatury 100 stopni na silniku ( to jest ten czujnik w termostacie ?) i 90 przy chłodnicy tzn ze termostat jest OK. To czemu to auto praktycznie w ogóle nie ma ogrzewania ?? Nagrzewnica ??

Opublikowano

wsadziłem oba do wrzątku i oba wyglądają tak samo. Podszedłem jeszcze do E81 żony. rózni się tylko chłodnica oleju . i nagrzewa się w podobnej kolejności z tym że jak teraz mamy u nas -1 to u żony po 2 min leci ciepełko a po 5 min to już jest gorąc. :roll:

patrzyłem ze dodatkowym zaowrem ale na grodziówce nie ma nic. dodatkowej pompy nie widziałem nigdzie. jedynie to musi być cos najebane pod deska która wygląda jakby była nie raz targana

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
patrzyłem ze dodatkowym zaowrem ale na grodziówce nie ma nic.

Jakiego zaworu szukales?

Sprawdz weze od nagrzewnicy na grodziowce czy sa gorace.

Ty masz tam elektryczny termostat czy zwykly?

Wbij na allegro Dodatkowa Pompa Wody - jesli nie ma czegos na allegro to znaczy ze nie ma tego wcale a jak znajdziesz to zobaczysz czego szukac albo na bmw store tam Ci pokaze od razu gdzie jest zamontowana

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystko co masz w aucie zamontowane znadziesz na realoem.pl

Wpisujesz vin i szukasz. Nic trudnego.

Opublikowano
patrzyłem ze dodatkowym zaowrem ale na grodziówce nie ma nic.

Jakiego zaworu szukales?

Sprawdz weze od nagrzewnicy na grodziowce czy sa gorace.

Ty masz tam elektryczny termostat czy zwykly?

Wbij na allegro Dodatkowa Pompa Wody - jesli nie ma czegos na allegro to znaczy ze nie ma tego wcale a jak znajdziesz to zobaczysz czego szukac albo na bmw store tam Ci pokaze od razu gdzie jest zamontowana

na grodziowe np. w e46 był taki od sterowania Ciepłym płynem. Podobnie jest w e81 ale tylko w dieslach to widzę dodatkowa pompa wody przed nagrzewnicą a w benzynach to nie występuje wiec u mnie jedyne co mam to elektryczną pompe wody i termostat z obudową. I wychodzi na to ze nic więcej nie ma. Wiec albo termostat albo pompa wody albo nagrzewnica.

Wczoraj pod kompem robiłem test każdego komponentu w desce rozdzielczej i wszystko działało.