Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z szyberdachem. Mianowicie po otworzeniu nie moge go zamknac. Dochodzi do pewnego momentu i sie cofa otwierajac sie. Uchylanie dziala poprawnie w obu kierunkach.

Mial ktos cos podobnego?

Opublikowano
Przewaznie uzywam szybra w zakresie uchylania. Jak go otworzylem, to juz nie moge zamknac. Na tyle na ile siegnalem okiem to na szynach nic nie widac. Szyber tez sie nie przekrzywia ani nie dzieje sie z nim nic dziwnego. W sumoe jedna rzecz mnie ostatnio zaciekawila. Jak szyber byl uchylony i jak go zamykalem to na koniec bylo glosne klapniecie, jakby jakas zapadka zaskakiwala, ale glosniej niz wczesniej. Po za tym tryb uchylny dzialal bez problemu
Opublikowano
Przewaznie uzywam szybra w zakresie uchylania. Jak go otworzylem, to juz nie moge zamknac. Na tyle na ile siegnalem okiem to na szynach nic nie widac. Szyber tez sie nie przekrzywia ani nie dzieje sie z nim nic dziwnego. W sumoe jedna rzecz mnie ostatnio zaciekawila. Jak szyber byl uchylony i jak go zamykalem to na koniec bylo glosne klapniecie, jakby jakas zapadka zaskakiwala, ale glosniej niz wczesniej. Po za tym tryb uchylny dzialal bez problemu
Opublikowano

W sumie przyłączę się do tematu, czasami mi też się tak zdarza. Znalazłem takie info:

W e39 jest tak że pracę szyberdachu się programuje. Trzeba pojechac na komp, aby wykasować program szyberdachu i zaprogramować go od nowa. Programowanie odbywa się poprzez otwieranie, zamykanie i uchylanie szyberdachu trzymając przycisk do zakończenia każdego cyklu.

Dla przykładu: jeśli podczas programowania puścisz przycisk w połowie cyklu otwierania to zawsze będzie Ci sie otwierał tylko do połowy.

///TDS Power
Opublikowano

cześć,

słuchaj, ja miałem niedawno taki objaw - podczas zamykania, szyber dojeżdzał do końca i odbijał w efekcie czego był lekko otwarty gdzies 2-2.5cm. Nigdzie nie podjeżdzałem na żadne kompy itd. Po prostu:

1)wsiądź do auta - przekreć kluczyk na 2 pozycję (jeżeli to nie da rady to spróbuj na 3 - zapłon - bo nie pamiętam już)

2)wcisnij przycisk otwierania szyberdachu, niech go otworzy do końca i trzymaj ten przycisk jeszcze z 15s (ja słyszałem takie ciche cykniecie

3)potem przycisk do przodu - zamykanie szyberdachu, cały czas trzymaj aż się zatrzyma i po zatrzymaniu także przytrzymaj z 15s (tu znów powinno być cyknięcie)

4)gotowe

Teraz u mnie bez problemu otwiera się i zamyka automatycznie. Spróbuj - może pomoże - daj znać jak będzie gitara :)

Opublikowano

W zasadzie mam tak samo. Zamykając "klikając" guzikiem mogę go zamknąć maksymalnie do momentu jak zostanie mała szczelina. Przy zamykaniu automatycznym, przed końcem szyber "się odbija" i spowrotem się otwiera.

Czyli guzik mam trzymać nawet wtedy jak szyber będzie się otwierał?

Opublikowano
tak jak napisałem, trzymaj guzik aż szyber ustanie i przytrzymaj tak jeszcze po 15s - zarówno dla zamknietego jak i otwartego. Myślę, że pomoże. Przy okazji sprawdz sobie czy nigdzie ci nie cieknie i nasmaruj smarem prowadnice ;)
  • 4 lata później...