Skocz do zawartości

[E46 318i N42] Dźwięk diesela? Vanos?(+FILM!) PROSZĘ O POMOC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Z pod pokrywy zaworów słychać stukanie przy przyciskaniu pedału gazu, podobne do dźwięku silnika diesla. Dodam, że w silniku nie występuje żadne falowanie obrotów, obroty są stabilne. Terkotanie występuje na ciepłym jak zarówno na zimnym silniku. Komputer nie pokazuje żadnych błędów.

Wiele ludzi pisze o wadliwym napinaczu i naciągniętym łańcuchu ale gdzieś wyczytałem żeby odpiąć wtyczkę jednego z elektrozaworów Vanosa i spróbować odpalić. Odpiąłem wtyczkę od jednego elektrozaworu, tego który był wyżej i terkotanie ustało silnik pracował cichutko. Odpalałem kilka razy i wszystko było w porządku. Po podłączeniu wtyczki spowrotem po drugim odpaleniu terkotanie powróciło.

Czy ktoś miał do czynienia z takim czymś? Pod spodem załączam film na którym widać dokładnie problem

Opublikowano

zdejmij plastikową osłonę osłonę, tą z logiem bmw (jest na 2 kołkach)

jak stoisz na przeciwko auta i patrzysz na silnik to z przodu do silnika wchodzą dwa elektrozawory.

Są przytwierdzone takimi zagiętymi metalowymi blokadami i dokręcone śrubką.

Do każdego idzie wtyczka.

Ja odpiąłem wtyczkę od tego który na silniki znajduje się wyżej.

Proszę napisać co zaobserwowałeś ;]