Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie Forumowiczów!

Kiedyś miałem tu konto, ale nie pamiętam już loginów itp więc zaczynam na nowo.. Do rzeczy, byłem szczęśliwym posiadaczem E36, potem E46, teraz po przerwie i męczarni z pseudo - samochodami wracam do ukochanej marki, planuję kupić F30 320i.

Marzenia marzeniami, budżet budżetem. Długo się gryzłem czy brać 318i (te cholerne 3 cylindry, nie wiadomo ile to wytrzyma..??) i doposażyć auto na luzie, czy jednak wcisnąć 2litry, ale oszczędzić na wyposażeniu.

Żeby była jasność, mój budżet to ok 135 PLN brutto, set jaki ustaliłem u dealera wynosi trochę ponad 170 k, bez problemu negocjuję do 135 czyli mieszczę się w założeniach ale... no właśnie, ponieważ w secie jest 2litrówka, automat i navi (mała) to niewiele więcej się mieści i trzeba kombinować...

tutaj pytanie do doświadczonych Kolegów, czy warto dopłacić 5 k za te Ledy? Czy to tylko "bajer" dzięki któremu auto lepiej wygląda z zewnątrz? Każde 5k to inne wyposażenie/dodatkowy pakiet np bardzo podoba mi się head up display, dzięki któremu można cieszyć się z jazdy i nie odrywać wzroku od drogi przy dużych prędkościach w zakrętach :twisted: (testowałem, niestety krótko :cry: ).. Tak czy siak, doradźcie czy gra warta świeczki, ja jeżdżę sporo po nocy, więc jeśli to jest różnica klas w jakości z tymi światłami, to praktyczniej będzie je wrzucić do konfiguracji.

Opublikowano
A nie lepiej kupic uzywke , lepiej wyposazona i tez gwarancja , moze krotsza ale jednak , poza tym 3ka krolowa lawet nie jest ...
Opublikowano

Przy takim budzecie nie kupilnym nowego BMW 3 - co najzwyzej skode octavie, toyote avensis, mazde 6- bo dla mnie wypoazenie ma znaczenie. Mnie jedynka katalogowo wyszła 197 tys. przed rabatem (jedynka a nie trójka)

A co bys powiedział jakbym Ci zaproponował 318d, m pakiet, skóra, szyberdach, duza navi, kamera cofania, automat, headup za podobne pieniąze?

2016 rok, przebieg ok 15 tysiecy - bezwypadkowy - mialbys do wbrania z 10 identycznych samochodów (identycznie wyposazonych, przebiegi 12-20)

Opublikowano (edytowane)

Jak tak patrzę to miałbym dla Ciebie inny pomysł na nowe auto,może minimalnie więcej ale lepiej i o rok dłuższą GW, jak tak kupowałem A5 SB LHD, a więc...

Weź kogoś znajomego, z rodziny lub sam i uderz do UK tax free sales, przed chwilą tak z głupia frant konfigurowałem 2.0i w m-pakiecie, co prawda białą więc za inny kolor musiałbyś dopłacić £650, całość na pln-y po rabacie który zwykle dają ok 8% wychodzi: cena katalogowa £30730 -20%(tax płacisz w PL),+ koszty dostawy £1000=£25584- 8% rabat=£23537.

Teraz transformując to na PLN całość do zapłaty po obecnym kursie powiedzmy 4.95=116509 PLN do tego musisz dodać podatek plus akcyzę 26.2% wychodzi 147035PLN plus jeśli auta nie przewieziesz sam na krótkoterminowym ubezpieczeniu(są takie),to musisz doliczyć z 1-2tyś pln za koszty przewozu na lawecie, a więc ok 150tyś pln .

Rezultat:Warunki GW masz takie same w całej Eur, dodatkowo masz rok dłużej, masz wersję 2.0 w m pakiecie z ledami i innymi dodatkami o których być może wcześniej nie myślałeś, plus oczywiście możesz coś jeszcze dodać w pieniążkach podejrzewam mniejszych niż w PL, wydaje mi się to ciekawszą opcją.

mybmw.co.uk/g6r7g9u7- sorki nie zapisałem więc już tego nie ma, ale możesz sobie sam skonfigurować autko na stronach UK

http://www.bmwtaxfree.co.uk/

Edytowane przez rabbit72
p44ahXld_o.jpg
Opublikowano
a trzymając się pytania, ewidentnie musisz dopłacić za LEDy bo jak ich nie kupisz to będziesz miał zwykłe halogeny, a to w aucie tej klasy i wygląda słabo, i później jest kłopotem przy odsprzedaży
Opublikowano (edytowane)
i kierownice po zlej stronie?

Czytaj ze zrozumieniem, kupuje tam LHD czyli z kierownicą po lewej, po co miałbym mu pisać o RHD, już bardziej łopatologicznie wytłumaczyć nie umiem :duh: ...

P.S

Zapomniałem dodać za auto będzie dodatkowe ok 8tyś pln, choć jeśli rozważyłbyś wydatek ok 170tyś to za te piniądze masz 330i M w auto (169tyś pln), plus ew koszt transportu na lawecie

https://www.bmw.co.uk/vc/ncc/xhtml/start/startWithConfigUrl.faces?country=GB&market=GB&productType=1&brand=BM&locale=en_GB&name=r8r3p4u5#TILTVIEW

Edytowane przez rabbit72
p44ahXld_o.jpg
Opublikowano (edytowane)
Nie wiem jak w kraju, ale np. w Niemczech takie "reimporty" BMW traktuje "po macoszemu". W razie napraw gwarancyjnych potrafia wynajdywac sztuczne problemy, a obsluga ASO ma czesto wytyczne aby traktowac takich klientow z odpowiednim dystansem. Auta uzywane z reimportu maja tez o wiele wieksza utrate wartosci. Edytowane przez ras_f34

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano (edytowane)
Jak tak patrzę to miałbym dla Ciebie inny pomysł na nowe auto,może minimalnie więcej ale lepiej i o rok dłuższą GW, jak tak kupowałem A5 SB LHD, a więc...

Weź kogoś znajomego, z rodziny lub sam i uderz do UK tax free sales, przed chwilą tak z głupia frant konfigurowałem 2.0i w m-pakiecie, co prawda białą więc za inny kolor musiałbyś dopłacić £650, całość na pln-y po rabacie który zwykle dają ok 8% wychodzi: cena katalogowa £30730 -20%(tax płacisz w PL),+ koszty dostawy £1000=£25584- 8% rabat=£23537.

Nie opłaca się, BMW 320i w mpakiecie wychodzi 150tys zl po rabatch. Po co kombinowac tyle dla 3 tys zł.

Edytowane przez coobin
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
podstawowe ledy są moim zdaniem marne. W porównaniu do xenonów z serii E90 tylko trochę lepsze. Światło w ledach jest skupione przed samochodem. Daje to efekt bardzo jasnej plamy światła w odległości 20 - 30 metrów przed pojazdem i ciemnych boków. Nie wiem jednak jak działają zwykłe halogeny. Bez sprawdzenia jak wypada porównanie ledów z halogenami, zaoszczędziłbym tego wydatku. Warto byłoby także sprawdzić ile kosztowałoby dołożenie tych ledów do zakupionego już samochodu.
Opublikowano

Nie opłaca się, BMW 320i w mpakiecie wychodzi 150tys zl po rabatch. Po co kombinowac tyle dla 3 tys zł.

A jak tak to rzeczywiście, myślałem że jest drożej, w takim bądź razie może to 330i się opłaca a jak nie to tylko kupować w PL, szczerze patrzyłem przez pryzmat siebie gdzie za moje obecne auto, co prawda RHD ale przy rabacie prawie 24% płaciłem za auto śmieszne pieniądze.

p44ahXld_o.jpg
Opublikowano
W Polsce na 3er możesz dostać 20% rabatu jak się trochę pogimnastykujesz ;-) więc nie opłaca się sprowadzać z zagranicy :-)
Opublikowano

cóż ja mam na 3er 23% a kolega który pracuje w BMW nawet 26 :)

co nie zmienia faktu ze i tak wychodzi drozej niz ta w niemcowni. bo 250k-25% to jest 188k

Opublikowano
cóż ja mam na 3er 23% a kolega który pracuje w BMW nawet 26 :)

co nie zmienia faktu ze i tak wychodzi drozej niz ta w niemcowni. bo 250k-25% to jest 188k

Generalnie to miałem myśli sugerując zakup za granicą(btw sorry za OT), bo raz że w pakietach wciąż dostaje się więcej opcji za które w PL trzeba płacić , dwa co by nie powiedzieć wciąż jest minimalnie taniej.

Choć oczywiście jeśli różnica w cenie jest ale niewielka to nie ma co się ruszać z kraju i szukać za granicą, natomiast inaczej sprawa ma się przy droższych modelach lub silnikach powyżej 2l pojemności wtedy można trochę zaoszczędzić kupując tam, szczególnie w UK gdzie podejrzewam do momentu wyjścia z Unii( a może i po), droższe auta/modele wciąż wychodzą cenowo najlepiej.

Dotyczy to także niemcowni, pamiętam gdy odwiedzałem Audi Tax free w Watfordzie to spotkałem kilku Niemców z blachami odbierających nowe auta, jak widać bez przyczyny nie bakaliby na wyspy po nowe auto wielokrotnie wyprodukowane lub choćby składane w swoim kraju, nie wspominając pochodzenia firmy.

p44ahXld_o.jpg
Opublikowano

Dzięki za info.

Nawiązując do wypowiedzi, że w tej kwocie (135k) może warto brać używkę, to tak - rozważam roczniaka w tej cenie, bo w pierwszym roku bunie bardzo tracą na wartości. Pożyjemy, zobaczymy w każdym razie zakup planuję na lato, pewnie jeszcze nie raz podpytam bardziej doświadczonych, np czy jeśli kupię używkę ( a wiadomo że nie trafi się z dokładnie takim doposażeniem jakby się chciało) to czy można sobie doposażyć później w BMW (np w head up display lub lepsze nagłośnienie)...?

Opublikowano
W większość rzeczy da się doposażyć, kwestia opłacalności. Head up display prawdopodobnie wyjdzie sporo drożej, bo oprócz multimediów trzeba też zmienić przednią szybę, która jest droższa od zwykłej.
Opublikowano
W większość rzeczy da się doposażyć, kwestia opłacalności. Head up display prawdopodobnie wyjdzie sporo drożej, bo oprócz multimediów trzeba też zmienić przednią szybę, która jest droższa od zwykłej.

Jak będzie doposażał w BMW to szyby nie będą zmieniać. Jako retrofit mają Head up inny niz przy zamówieniu auta.

To jest head up z pleksa a nie z wyświetlaniem na szybie.

Opublikowano (edytowane)
myslalem ze napisałeś że to headup z piekła :D bo w suime jest z piekla - nawet w salonach go odradzają Edytowane przez autopark
  • Moderatorzy
Opublikowano
Ten dokładany headup wieje aliexpressem :lol:
Opublikowano

to juz kwestia gustu :lol:

Świetnie pasuje do pakietu powieszonych na lusterku pakietu choinek, maskotek itp. Niektórym się podoba niektórym nie

Opublikowano
Ten dokładany headup wieje aliexpressem :lol:

nie obrazajmy aliexpressa na ktorym mozna znaleźć fajne rzeczy do auta np. lusterka carbon czy dokladki zderzaka - to jest gorsze niz ali

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.