Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, około 2 tygodnie temu zakupiłem swoje pierwsze BMW a mianowicie 318d LCI silnik N47. Zauważyłem że przy małych obrotach, przy redukcji biegów i hamowaniu silnikiem pojawia się tłumikowy odgłos/dźwięk. Nie wiedziałem co to jest. Gdy otwierałem maskę wszystko wyglądało i pracowało idealnie. Jednak znalazłem luz w układzie dolotowym powietrza, zakle]iłem taśmą (rozwiązanie tymczasowe) aby sprawdzić czy to na pewno to, i potwierdziło się. Nie zdąrzyłem zrobić zdjęcia w swoim samochodzie ale znalazłem na jakimś niemieckim forum dokładnie takie samo rozwiązanie:

2f6f42a3050c.jpg

Jestem zupełnym laikiem jeżeli chodzi o mechanikę samochodu dlatego z góry chciałem przeprosić za nomenklaturę (nie wiem nawet czy nazwa tematu jest poprawna). Szukałem na forum podobnego tematu aby nie zaśmiecać jednak nie potrafiłem znaleźć (możliwe że ze względu na złe nazewnictwo). Prosiłbym o pomoc w znalezieniu podobnego tematu albo pomocy. Jak rozwiązać owy problem na stałe ? czy w tym miejscu występują jakieś obejmy której nie miałem albo jakieś uszczelki. Poniżej filtra (głębiej) też zakleiłem. Dźwięki ustały.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W tym miejscu, zaklejonym ze zdjęcia, nie ma u mnie żadnej dodatkowej uszczelki. Plastik wchodzi w plastik. Szczelność tego połączenia nie powinna mieć większego znaczenia Byleby wpadało powietrze. Inna sprawa za filtrem. Tam już powinno być tylko czyste powietrze.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dziękuję za odpowiedź, ja uszczelniłem taśma w tym miejscu i poniżej przy filtrze i hałas ustał. Jestem umówiony do mechanika może mi pomoże :)