Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, od kilku dni mam problem ze swoją jedynką. Dwa tygodnie temu po umyciu samochodu następnego dnia przy próbie odpalenia wyświetliła się żółta ikonka akumulatora. Jeździłem codziennie i ikonka nie powróciła. Tydzień temu dokładnie taka sama sytuacja, rano po umyciu ikona akumulatora i później żadnego komunikatu. Niestety ale w tym tygodniu kiedy to umyłem auto, rano znowu pojawiła się ikona akumulatora, pojechałem do sklepu i już z niego nie wróciłem. Po naciśnięciu przycisku start/stop wyświetliła się żółta ikonka kierownicy ze strzałką skierowana w obie strony nad nią. Na wyświetlaczu informacja: nie można odblokować blokady kierownicy porusz kierownicą w celu odpalenia silnika. Niestety ale ruszanie kierownicą nic nie pomogło, po niezliczonej ilości prób wyczytałem że może być problem z za małym napięciem akumulatora wiec spróbowałem podładować i odpalić z kabli, niestety to też nic nie dało. Wyjęcie i ładowanie akumulatora prostownikiem też nie pomogło. Wreszcie spróbowałem z innym akumulatorem ale błąd dalej pozostaje. Po naciśnięciu start/stop wyświetla się tylko błąd, nie ma zapłonu. Co więcej błąd dotyczy tego że nie można odblokować kierownicy ale ona w ogóle jest nie zablokowana. Czy ktoś spotkał się już z podobnym przypadkiem? Jest ktoś może z okolic Lublina i dysponuje komputerem który umożliwiłby zdiagnozowanie i wykasowanie błędu?

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/924/rDVq46.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kontrolka blokady kierownicy to jest kierownica z klodka...

Najrozsadniejsze co Ci mozna poradzic to poszukaj dobrego elektryka bo z tego co opisujesz mysle ze podczas mycia dostaje sie gdzies woda gdzie jej nie powinno byc...

• 3 lata później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Rozwiazaniem mojego przypadku bylo :

1. Podczas jazdu przepalil/przerwal sie przewod minusowy miedzy karoseria a silnikiem.

2. W wyniku pierwszej usterki spalil sie napewno CAS i prawdopodobnie uszkodzila sie blokada kierownicy.

3. Zakupilem tzw zestaw startowy : CAS + kluczy + sterownik silnika oraz dodatkowo emulator blokady kierownicy. Podlaczylem zestaw startowy + emulator i zaplon powrocil ale silnik nie startowl.

4. Znalazlem i naprawilem uszkodzony/zerwany przewod minusowy miedzy karoseria a silnikiem. Silnik odpala!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Robiłeś to sam, czy mechanik? Sprawa spalenia się CAS od przerwanego kabla masowego silnika jest wręcz nieprawdopodobna.
Opublikowano

Sam naprawialem. Kolega wgral mi soft z starege CAS-a do nowego i dokodowal kluczyki.

Tak jak napisalem :

Brak tzw zaplonu po wcisnieciu przycisku STAR z kluczyniem w stacyjce - podmianka CAS-a + sterownik + kluczyk z innego E87 pozwolilo przywrocic tzw zaplon, wszystkie kontrolki swieca jak trzeba ale dalej rozrusznik brak reakcji + blad A0B4 ROZRUCH SILNIKA. "+" z akumulator na rozruszniku sprawdzony nastepnie zapielem kable rozruchowe miedzy karoseria a silnikiem isilnik staruje bez bledu .

Faktychnie troche to dziwne ale to jest tylko moja teoria : podczas pracy silnika kabel "-" silnika przerwal sie a prad ladowania z alternatora znalazl sobie jakas inna droge do akumulatora np przez CAS-a.

Moze to tylko zbieg okolicznosci.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Moj poprzedni wpis wymaga sprostowania !

1. Problem rozwiazalem jak wyzej jezeli nie ruszylem autem i to sie zgadzalo gdy pisalem poprzedni wpis.

2. Gdy ruszam autem wszystko jest spoko zadnych bledow/kontrolek ale gdy auto przekroczy 30km/t zawsze pojawia sie sygnal dzwiekowy oraz zolta kontrolka kierownicy oraz blad A110 w CAS-ie. Przyczyna bylo zamontowanie starszego modulu CAS niz oryginalnego/spalonego ( CAS 2 zamiast CAS3 ). Zakup wlasciwego typu CAS-a oraz jego zakodowanie czyli : klon eprom-u, VIN, itd. To zakonczylo definitywnie moj problem z zolta kontrolka kierownicy.

Przepraszam za blak polskich znakow oraz jezeli wprowadzilem kogos w blad.