Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Jak sklada się lusterka boczne w BMW?

Czy moje BMW posiada coś takiego jak auto sciemnianie lusterek.

Przesiadkem się z Toyoty Avensis gdzie skladanie lusterek odbywalo się poprzez wcisniecie przycisku na drzwiach samochodu. W BMW nie widze tego przycisku:(

Dodatkowo czy auto sciemnianie lusterek w Toyocie bylo w automacie, czy w BMW ta opcja jest dostepna i czy moj samochod taka posiada? Jak to sprawdzic?

Z gory dziekuje za odpowiedz,

J

Opublikowano
Podaj vin to zobaczymy. Składanie lusterek też się odbywa za pomocą przycisku w drzwiach kierowcy. Może po prostu nie masz tej funkcji.

Import pojazdów z USA, Kanady, Emiratów.

www.importusa.pl

www.facebook.com/importusa

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

W drzwiach kierowcy nie mam porzycisku skałdania lusterek! Kupujac BMW nie wiedziałem, że tak podstawowa rzecz jest opcją!

VIN: WBA5L3102GG122726

Tak się zastanawiam ile kosztowałoby "założenie" opcji składania lusterek oraz monochromatyczne lusterko...

Pozdrawiam,

J

Edytowane przez Climbwave111
Opublikowano

czyli musisz wszystko kupić "nowe".

lusterka zewnętrzne, panel sterowania na drzwi z przyciskiem i nie wiem czy nie trzeba dodatkowo wymienić lusterka wewnętrznego (jesli nie masz automatycznej opcji ściemniania). Lusterko wewnętrzne steruje ściemnianiem wszystkich luster.

Do tego trochę kabelków i kodowanie...razem może być wydatek jakiś 2tyś zł :8)

Opublikowano

Cześć,

Ok, to cena do zaakceptowania.

Zauważyłem, że niece mam czujników deszczu, ciekawe ile taki dodatek kosztuje.

Jednak w Toyocie kupując samochód I wybierając pakiet jest "wszystko" I nee trzeba się zastanawiać nad wszystkim....

Pozdrawiam,

J

Opublikowano
Climbwave111 rozumiem, że masz pretensje do BMW , że nie doczytałeś specyfikacji wyposażenia auta przed jego zakupem ? :mrgreen:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Climbwave111,

auta tzw. premium kupuje się inaczej. Założenie polega na tym, że możesz je spersonalizować dokładnie pod siebie, czego nie możesz zrobić w Toyocie czy innych popularnych markach...

Dlatego "w podstawie" jest tylko to co musi, za to lista opcji jest bardzo długa - i pozwala dowolnie żonglować wyposażeniem, tak, aby dokładnie odpowiadało nabywcy...

Co do Twojego auta - nie kupiłeś przypadkiem jakieś taniej wersji flotowej, maksymalnie ogołoconej?

Zastanawiam się patrząc na Twoje wyposażenie (a właściwie jego brak).

Składanie lusterek faktycznie było opcją, ale wspomniany czujnik deszczu był standardem w normalnych (katalogowych) wersjach.

Opublikowano
Nie tak do końca brak wyposażenia ... grzana kiera, automat, harmankardon mpakiet itd... nie jest złe
Opublikowano (edytowane)
Climbwave111 rozumiem, że masz pretensje do BMW , że nie doczytałeś specyfikacji wyposażenia auta przed jego zakupem ? :mrgreen:

Czy mam pretensje do BMW za to, że nie ma w standardzie składanych lusterek?

Nie, nie mam pretensji do BMW o to, że składane lusterka są opcją. :D

Edytowane przez Climbwave111
Opublikowano

Uaktualniłem numer VIN :)

Był to jednoroczny model z salonu BMW.Tak jak wcześniej wspomniano dodatkowe wyposażenie ma.

W sumie to zdziwiło mnie brak tych nieszczęsnych składanych lusterek ...

bbmw wspomniał, że to można założyć za około 2k PLN. Czyli praktycznie można podjechać do BMW i poprosić o zamontowanie takiej opcji? Tak, czy nie?

Samochód jest na gwarancji, czy mogę założyć składane lusterka w dowolnym serwisie na terenie EU, czy koniecznie w kraju zakupu auta? (podczas wakacyjnego wyjazdu ;) )

Z góry dziękuje za odpowiedź,

J

Opublikowano

Jeszcze jedno Panowie. Czy jeżeli w standardzie są składane luterka to czy można je odrzucić podczas konfigurowania auta po siebie?

Dziękuję za odpowiedź,

J

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Lusterko wewnętrzne jest automatycznie ściemniane.

Widać to i w rozkodowaniu vinu i na wizualizacji auta.

Automatyczne wycieraczki nie są ujęte w rozkodowaniu.

U mnie są takowe, a w rozkodowaniu nie mam.

Sprawdź czy masz przycisk AUTO na boku prawej manetki.

W ASO to 1 lusterko kosztuje ponad 2.000 zł, więc tam zapomnij o takiej kwocie.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.

Jest przycisk AUTO w prawej manetce - dzięki.

Ok, czyli koszt składanych luterek to jaka to może być kwota?

Jeżeli to standard, to dlaczego nie ma tego na wyposażeniu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy jeżeli w standardzie są składane luterka to czy można je odrzucić podczas konfigurowania auta po siebie?

Składane lusterka nie są standardem, to opcja.

Najwidoczniej pierwszy właściciel doszedł do wniosku, że nie potrzebuje składanych lusterek, dlatego ich nie zamówił.

Albo w mnogości opcji przeoczył.

Mam kolegę, który zamówił sobie wersję Individual... i tak był zafascynowany doborem kolorów i kombinacji materiałów indywidualnej tapicerki, że zapomniał doklikać w konfiguratorze ich podgrzewania :D

No i do dzisiaj nie ma, żona mu w zimie ciosa kołki na głowie :mrgreen:

Potem kiedyś ktoś będzie zachodził w głowę, jak to możliwe żeby w wersji Individual, która kosztuje krocie, nie było dosyć podstawowej opcji... :wink:

Opublikowano

Hi Pe.te,

Ok, czyli była to opcja i uważam, że została przeoczona przez pierwszego właściciela -> tak tylko sobie gdybam.

Ciekawe ile kosztuje dokupienie tej opcji.

Podjadę w tygodniu do ASO i się dowiem :)

Pozdrawiam,

J

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, składane lusterka to była opcja.

Jeśli chodzi o lusterka standardem było tylko:

"Lusterka zewnętrzne, elektrycznie regulowane i podgrzewane, asferyczne"

Natomiast składanie elektryczne lusterek zewnętrznych było zawarte w opcji o symbolu 430 "Lusterka przyciemniane automatycznie, składane elektrycznie".

Ww. opcja zawierała także funkcjonalność przyciemniania lusterka wewnętrznego.

Można było zakupić także tańszą opcję dotycząca tylko ściemniania lusterka wewnętrznego o symbolu 431 "Lusterko wewnętrzne przyciemniane automatycznie".

Wygląda na to, że masz 431, ale nie masz 430.

Opcja 430 cennikowo kosztowała ok. 2400 zł.

Teraz w ASO na pewno w tej kwocie nie dołożysz (pewnie bliżej 5000 zł), u jakiegoś retrofitera pewno byś się zmieścił - tylko nie wiem co wtedy z gwarancją...

Opublikowano

Dziekuje za informacje.

Lusterka bede robil w ASO ze wzgledu na gwaracje. W tygodniu podjade do BMW i zobaczymy co powiedza.

Tak tylko smieje się pod nosem jak myśle o tych skladanych lusterkach. Zupelnie wypadło mi z głowy i nie pomyslalem o tym, że moze nie byc tak banalnej rzeczy w samochodzie takiej marki :):)

Jeszcze raz dziekuje za pomoc.

J

Opublikowano
Czesc,

Jak sklada się lusterka boczne w BMW?

Czy moje BMW posiada coś takiego jak auto sciemnianie lusterek.

Przesiadkem się z Toyoty Avensis gdzie skladanie lusterek odbywalo się poprzez wcisniecie przycisku na drzwiach samochodu. W BMW nie widze tego przycisku:(

Dodatkowo czy auto sciemnianie lusterek w Toyocie bylo w automacie, czy w BMW ta opcja jest dostepna i czy moj samochod taka posiada? Jak to sprawdzic?

Z gory dziekuje za odpowiedz,

J

Witam

Nie ma tego w standardzie ? przytrzymaj przycisk zamykania na pilocie 3-5 sekund - sprawdź ( tak jak domykanie szyb )

Ja tak miałem i elektryk z kompem mi ten czas zmniejszył do 1s, wyłączył START/STOP, wyłączył pikanie niezapiętych pasów do 2 sygnałów itp....

Opublikowano

Jak nie ma na panelu sterowania przycisku składania luster to tylko wymiana wszystkiego na "nowe".

Nie ma możliwości żeby bmw lub jakikolwiek inny magik coś aktywował.

Opublikowano

Przytrzymywałem przycisk kilka sekund: zamykaja się szyby w drzwiach i dach szkalny ale lusterka jak wryte stoją w miejscu :lol:

Na lewych drzwiach kierowcy jest opcja ustawiania lusterek ale nie ma przycisku zamykania lusterek.