Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od jakiegoś czasu zauważyłem "sympatyczny" klekot wydobywający się z silnika. Na mechanice nie znam się aż tak dlatego nagrałem filmik aby upewnić się czy to na pewno szklanki.

Problem pojawia się tylko na ciepłym silniku, na zimnym jest ok. Olej wymieniałem w styczniu, mechanik polecił mi Totala 5W40. Ostatnio patrzyłem bagnet to jest tak pomiędzy 1/4 a połową. Ostatnim czasem trochę auto było ciorane :D Przez ten czas przejechałem jakieś 4k km

Link do nagranego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=xjuw91qWguM

Opublikowano
mam podobnie, auto stało się trochę głośniejsze i słyszę to samo. też jak się nachylę pod auto albo stoję przy drzwiach to odgłos ten niesie się przez tłumik i jest słyszalny . zalewałem mobilem 5w30 i zauważyłem że po wymianie tak nagle zaczął poklepywać. i jak się nagrzeje i po dłuższej trasie słysze takie nierównomierne stuki przy rozrządzie, tak jakby napinacz odskakiwał i waliło po obudowie albo gdzieś.
Opublikowano
Hmm u mnie to jest na luzie i tylko na ciepłym. A zauważył to w sumie kolega jak odpaliłem furę, bo w środku przy zamkniętych drzwiach i oknach nie słychać różnicy bo nie wpływa to w żadnym stopniu na obroty silnika.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"Poklepywać" mogą wtryskiwacze gazowe.
Opublikowano
Sprawdzę dziś wieczorem jak zachowuję się na benzynie po rozgraniu. Ale ewidentnie dźwięk wydobywa się z okolic kolektora wydechowego.
Opublikowano
wiem co to za dzwięk i nawet na wyłączonym gazie to słychać. właśnie w okolicy kolektora wydechowego. U kolegi słychać wtryski gazowe ale w tle jest również ten dźwięk o który się rozchodzi:P u mnie również na biegu jałowym ten dźwięk jest słyszalny i po rozgrzaniu samochodu.
Opublikowano
"Poklepywać" mogą wtryskiwacze gazowe.

Ja bym dorzucił do tego jeszcze same wtryski benzynowe. Bo jak padnie czujnik wałka rozrządu(bardzo często po rozgrzaniu silnika to występuje) to też potrafią hałasować tylko, nie wiem czy, aż tak głośno.

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
też racja aczkolwiek wymieniałem go jakiś miesiąc temu na oryginał i byłbym bardzo zły gdyby już siadł. ale błąd żaden nie wyskakuje. Nie wiem czy założyciel tematu wymieniał czy nie. może u niego faktycznie coś z czujnikiem
Opublikowano
Wymieniałem czujnik położenia wału korbowego jakieś 2 miesiące temu. Sprawdziłem silnik na benzynie, klekotanie nadal występuje ale wydaje mi się, że delikatnie ciszej, ale to bardzo minimalnie.
Opublikowano
Oczywiście, że Siemensa. No ale gdyby to była by wina czujnika, odczuwałbym inne objawy jak spadek mocy, falujące obroty, gorszy rozruch. A u mnie tylko klekocze. Jedynie obawiam sie, żeby to nie była zapowiedź grubszej awarii.
Opublikowano
Ale Ty piszesz,że wymieniłeś czujnik wału korbowego a te stuki o których pisałem wcześniej powoduje czujnik "wałka" rozrządu
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
No tak, ale przy uszkodzonym czujniku wałka rozrządu, powinny być jeszcze jakieś objawy niż tylko stukanie. Auto ma moc, obroty nie falują, nie gaśnie.
Opublikowano
Powiem Ci szczerze, że jak rok temu szwankował mi wspomniany czujnik, to nie zauważyłem żadnych objawów obcinki mocy czy falowania obrotów. Owszem ciężej palił na ciepłym i dodatkowo wywalało czasem błąd vanosa i przepływki. Nawet żona zauważyła różnicę w pracy silnika, że po wymianie pracował bardziej miękko i ciszej