Skocz do zawartości

E 46 316ti 1.796 L 115 KM + Lpg. Pompa Olejowa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano.

Zacznę od tego iż rok temu zrobiłem cały rozrząd w warsztacie w Zgierzu u Wiktora Rajskiego (dodaję tę informację, bo jak ktoś jest z okolic Łodzi to powinien znać). Jakiś czas temu pojawiła mi się czerwona kontrolka oleju ni stąd, ni zowąd. Nie jeździłem autem, oprócz dojechania do mechanika, trasa Łódź - Zgierz.

Mam do was pytanie, włożyłem w remont silnika rok temu około 3 kafle. Mechanik do mnie dzwoni że padła pompa olejowa (wymieniania rok temu, na używaną oczywiście, żeby nie było), silnik nie miał smarowania i że mogłem go zatrzeć. Mam do was pytanie. Co robić w tej sytuacji? Nie stać mnie na remontowanie silnika za 3 tysiące co roku. Autem przejechałem może z 20 km od momentu wyświetlenia się kontrolki. Czy w tej sytuacji poszukać nowego, czy bawić się w remont obecnego? Kocham swoją bawarkę, ale przy takich kosztach utrzymania nie widzę innej możliwości niż po solidnym remoncie ją sprzedać. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po zapaleniu się tej kontrolki jest zawsze ryzyko, że silnik nie ma smarowania i należy go wyłączyć jak najszybciej, a nie jechać z tym 20km (!!!) Używana pompa też ma prawo się zepsuć. Diagnozuj ile będzie kosztować naprawa i napisz tutaj, może sie lepiej opłaca swap.
Opublikowano

Sam sobie narobiłeś problemów, raz że używana pompa..... Dwa że jeździłeś bez smarowania. Brakuje żebyś wody jeszcze wody do baku nalał. Aż tak auta nie lubisz?:)

Kup cały silnik, wyjdzie cię to taniej ale ryzykownie że może być w słabym stanie. Ewentualnie kupno używki i mały remont albo chociaż diagnoza póki będzie na stole.

szukam
Opublikowano
Czyli co doradzacie? Szukałem już na allegro, ale kto wie co tam znajdę, czy jest może jakaś firma która zajmuje się sprzedażą silników do BMW?