Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W związku z tym, że pytałem w kilku tematach i nie dostałem odpowiedzi zakładam nowy temat. :evil:

Potrzebuje odnaleźć mpm, lecz nie ma go w bagażniku pod kołem, ktoś musiał z nim już coś robić i po prostu musi być gdzieś schowany, patrzyłem pod jednym i pod drugim boczkiem w bagażniku i nie ma, może mi ktoś powiedzieć którędy i dokąd biegnie wiązka od mpm z pod koła?

Opublikowano
Jak nie ma w bagazniku to znaczy ze masz auto po lifcie.Podobnoo jest gdzies za schowkiem pasazera tylko juz inaczej sie nazywa nie mpm
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oczekujesz konkretnej odpowiedzi a nie piszesz danych swojego samochodu.

Moduł MPM jest zintegrowany z modułem KGM ponieważ twój samochód jest wyprodukowany po 09/2005? i Odpowiada za multimedia jak nawigacja.

W czym masz problem?

Tu schemat przed 09/2005

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=310536&hilit=+Mpm

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Oczekujesz konkretnej odpowiedzi a nie piszesz danych swojego samochodu.

Moduł MPM jest zintegrowany z modułem KGM ponieważ twój samochód jest wyprodukowany po 09/2005? i Odpowiada za multimedia jak nawigacja.

W czym masz problem?

Tu schemat przed 09/2005

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=310536&hilit=+Mpm

Czyli u mnie w aucie nie powinno być go w bagazniku?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, ten moduł odpada ponieważ masz KGM

A czemu go szukasz? Z czym masz problem?

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Z uciekającym prądem, myślałem, że mam mpma, który odpowiada za navi radio zmieniarkę itp. i chciałem sprawdzić go, bo zawsze podczas otwierania auta zmieniarka zaczyna mieszać płytki i np jak siedzę w aucie a kluczyk wyłączony to co jakiś czas zmieniarka się odzywa i nie wiem, czy czasem nie to jest przyczyną utraty prądu.
Opublikowano
Z uciekającym prądem, myślałem, że mam mpma, który odpowiada za navi radio zmieniarkę itp. i chciałem sprawdzić go, bo zawsze podczas otwierania auta zmieniarka zaczyna mieszać płytki i np jak siedzę w aucie a kluczyk wyłączony to co jakiś czas zmieniarka się odzywa i nie wiem, czy czasem nie to jest przyczyną utraty prądu.

A kiedy był wymienany akumulator? Niestety ale E60 jest pod tym względem porąbanym samochodem, jak akumulator nie jest doładowany lub ma za małą pojemność to objawia się to resetem, chociaż odpala normalnie. Też tak mam, samochód wcale nie pobiera za dużo prądu, bo chyba około 20mA w uśpieniu. Jak wrzuce nowy akumulator to przez 2 lata spokój.

Opublikowano
No właśnie akumulator był zmieniany w kwietniu 2016 i był zakodowany, nie wiem co jest grane, bo spadnie mi napięcie, nie zapali, a jak odpalę z kabli od innego auta i pochodzi dosłownie 10 minut i zgaszę, zamknę, to rano bez problemu zapali. Albo taka akcja, dzisiaj byłem w Częstochowie, zrobiłem 260km w tę i spowrotem (powinien być dobrze doładowany) auto odstawione do garażu, po kilku godzinkach normalnie wyjechałem z garażu, pootwierałem drzwi, trochę posprzątałem, z pół godzinki mi to zajęło i zamknąłem na kluczyk, po ok godzinie wsiadam, auto nie zapali... :mad2:
Opublikowano
Sprawdź miernikiem ile prądu pobiera w uśpieniu. Może tez być uszkodzenie akumulatora, to ze ma rok nie znaczy ze jest Ok. Sprawdź tez czy podłączony jest ibs, niebieska wtyczka przy akumulatorze
Opublikowano
ibs podłączony, bo wymieniałem go bo w poprzednim miałem uciętą kostkę, właśnie tę niebieską, teraz mam ibs z polifta, podłączony tak jak powinien być, poboru prądu na razie nie mogę sprawdzić, bo nie mam miernika, ale postaram się w tygodniu takowy załatwić i zrobić pomiar
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jedz do kogoś na diagnostykę. W kilka minut dowiesz się co wybudza samochód albo zainstaluj sobie rheingold i kup kabel k+Dcan

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Kupie sobie dzisiaj zwykły multimetr i zmierze pobór prądu po otwarciu auta i po zamknięciu. A czy mogłaby być to wina źle zakodowanego akumulatora, bo na początku po wymianie nie było tak i dlatego teraz mam wątpliwości czy gość co mi kodował, wiedział co robi i zrobił to dobrze...? Akumulator ma rok.
Opublikowano
Niestety nie udało mi się załatwić multimetru, więc nie mogę sprawdzić poboru prądu po uśpieniu. A czy 10mA to nie jest czasem zbyt wysoki pobór po uśpieniu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Super wynik,ja mam 20mA.