Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem niedawno BMW F20 116i, rok 2012. Auto miało malutkiego dzwona z przodu o czym wiedziałem. Po przejechaniu ok 2 tys. kilometrów wyskoczył mi błąd systemu bezpieczeństwa biernego przedniego pasażera. Zauważyłem też że nie działa też klakson. Czy może to oznaczać że poduszki wystrzeliły podczas dzwonu i nie zostały zamontowane nowe? Jak sprawdzić czy są poduszki i dlaczego nie działa klakson? Dlaczego ten błąd wyskoczył dopiero teraz?

Opublikowano

Pewnie naprawione jak najtaniej..To od handlarza ?

Jeśli tak to bardzo prawdopodobne że zrobione pod sprzedaż bez poduszek bo one swoje kosztują.

Błąd czasem powraca dopiero po jakimś czasie tylko pytanie czy brak poduszek nie jest sygnalizowany od razu w idrive ?

Przy sprzedaży podpinałeś autko pod komputer diagnostyczny ? w sensie na serwisie przedzakupowym ?

Opublikowano
Auto od osoby prywatnej, nie było sprawdzane komputerem przed zakupem. Jaki jest koszt nowej poduszki gdyby się okazało że jej tam nie ma?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdźanie auto przed zakupem może się znacznie obniżyć cenę i zawsze wiesz, ile w przybliżeniu będzie trzeba wydać pieniędzy dla przyszłych napraw.

Kupując auto na oślep - to utopia. Ale jak pokazuje praktyka - skąpy płaci dwa razy.

Opublikowano
Wpisz VIN i sprawdź ile za poduszkę (jak dobrze kojarzę to koło 500-550 Euro)

https://www.etkbmw.com/bmw/PL/vin/decoder/online

VIN wpisałem ale nie bardzo mogę znaleźć poduszki powietrzene w tych kategoriach. Gdzie tego szukać? Czy można jakoś skasować ten błąd? Tylko komputerem można sprawdzić czy jest poduszka i jeżeli jest to czy działa?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale my nie wróżki :mad2: , co za głupie pytania . Jedź na diagnostykę , oddaj 100-150zl, niech znajdą przyczynę , usunąć czy nie - to już twoja sprawa.
Opublikowano
Ale my nie wróżki :mad2: , co za głupie pytania . Jedź na diagnostykę , oddaj 100-150zl, niech znajdą przyczynę , usunąć czy nie - to już twoja sprawa.

Głupia to jest twoja odpowiedź. Ten dział forum jest po to żeby zadawać takie pytania. Myślałem że znajdę tutaj kogoś kto się na tym zna i doradzi ale jednak nie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Głupia to jest twoja odpowiedź. Ten dział forum jest po to żeby zadawać takie pytania. Myślałem że znajdę tutaj kogoś kto się na tym zna i doradzi ale jednak nie.

Oczywiście, powtórzę jeszcze raz dla tych, którzy w tanke - MY NIE WRÓŻKI

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wpisz VIN i sprawdź ile za poduszkę (jak dobrze kojarzę to koło 500-550 Euro)

https://www.etkbmw.com/bmw/PL/vin/decoder/online

VIN wpisałem ale nie bardzo mogę znaleźć poduszki powietrzene w tych kategoriach. Gdzie tego szukać? Czy można jakoś skasować ten błąd? Tylko komputerem można sprawdzić czy jest poduszka i jeżeli jest to czy działa?

A dla "ślepych" specjalnie obrazy malowane na stronie

http://i.piccy.info/i9/3f2c6415652ca8f6948116590e2c6911/1493836174/76028/1073353/Zn_mok_2017_05_03_20_27_29_928_800.jpghttp://i.piccy.info/a3/2017-05-03-18-29/i9-11144381/800x508-r/i.gif

Opublikowano

Kolega Temsky ma troszkę racji i nikt Ci nie odpowie czy te poduszki tam rzeczywiście masz...

Trzeba jechać na diagnostykę i wszystko będzie jasne...

Swoją drogą szanuję za odwagę i zakup auta bez sprawdzenie auta w jakimś serwisie specjalizującym się w BMW...

Teraz pytanie czy ktoś celowo Ci sprzedał bez poduszek.

Jeśli tak to myślę że mógłbyś coś ugrać....

Opublikowano

Jak dla mnie to błądzisz drogi autorze.

Kupiłeś auto którego nie jesteś pewien - należy sprawdzić (fak już na to późno) co tak naprawdę jest nie tak - dokładnie jak radzą koledzy

Co z tego ze kupisz poduszkę kierowcy skoro nie masz pewności czy pasażera jest w porządku.

Wymiana tej drugiej to cała deska rozdzielcza.

Jedz na poważna diagnozę jeśli się okaże ze wtopiłeś to staraj się odstąpić od umowy.

Ja bym tak zrobił a Ty zrobisz jak zechcesz :)

Oczywiście życzę Ci żeby to był jakiś drobiazg z całego serca :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Smoky, nie obrażaj się. Nowoczesne samochody są pełne elektroniki, dlatego takie odpowiedzi. Przyczyn może być wiele, więc wróżyć na fusy nikt tu nie będzie
Opublikowano
Widzę że lepiej nie zadawać pytań na tym forum bo Cię tylko zwyzywają. Na diagnostykę pojadę, chciałem się tylko wcześniej trochę zorientować w temacie.
Opublikowano

Koledzy nie mają raczej złych intencji tylko po prostu chcą Ci uświadomić że tylko na diagnostyce czegoś się dowiesz...

Prawdopodobnie zostałeś oszukany skoro jest podejrzenie że ktoś Ci sprzedał autko bez poduszek..

Nie chce wiedzieć co by było przy kolizji jakbyś zamiast poduszki pocałował kierownicę...

Opublikowano
Ale w moim ostatnim pytaniu nie pytałem ponownie czy mi działają poduszki czy nie tylko czy używane poduszki z Allegro są warte zakupu. Czytajcie dokładniej co inni piszą zamiast się oburzać.
Opublikowano

Już nie bądźmy złośliwi :)

Można oszczędzać na wielu rzeczach w aucie ale na poduszkach raczej bym nie oszczędzał i kupił nowe.

Ja bym na Twoim miejscu zdiagnozował dobrze auto i jeśli tych poduszek nie ma niech sprzedający sponsoruję Ci nowe.

Świadomie mógł Cie oszukać i narazić na utratę zdrowia albo nawet śmierć.

Ile zapłaciłeś za auto ?

Opublikowano

Nie do końca się zgodzę. Żyjemy w 21 wieku i osoba która mu sprzedała auto bez poduszek może mieć problemy i chcąc czy nie chcąc spisała umowę zatajając istotny fakt dotyczący pojazdu.

Oczywiście jeśli nie będzie się chciał dogadać to zostaję tylko sąd. Niestety kupujący na własne życzenie został oszukany...

Opublikowano

sratatata - musialby mieć nagranie na którym ktos mowi ze auto ma poduszki czy coś w tym stylu

na umowie kupna sprzedazy ma na pewno ze zapoznal sie ze stanem technicznym i go akceptuje

w razie nawet procesu w sądzie wlasciciel powie ze mu mowil i bedzie slowo przeciwko slowu