Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przepływomierz nie jest przyczyną, musisz usunąć nieszczelności.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
No więc będę jeszcze szukał, przepływomierz podmienie przy najbliższej okazji dla świętego spokoju, z drugiej strony wydaje mi się, że tak szybki wzrost korekt byłby spowodowany duża dziurą a nie nieszczelnością, która ciężko znaleźć pompując dym kompresorem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podaj ile mierzy przepływomierz przy pełnym bucie na 3 lub 4 biegu, wtedy będzie można go wykluczyć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Po dłuższej przerwie:

Żaden z problemów nie został rozwiązany, ostatnimi czasy nie miałem kabla do inpy, jedynie elm'a na BT i aplikację Torque. Wygodne jest tam rysowanie wykresów z odczytanych parametrów, to co udało mi się zauważyć.

-Przy podpiętym przepływomierzu, DISA raz na 5 razy zamknie się gdy popchnę ją palcem, oczywiście sam zawór zmieniałem na używany oryginalny bez luzów trzymający podcisnienie.

-Na odpiętym przepływomierzu DISA nie reaguje.

-Podpięty przepływomierz obie sondy leża bykiem na 0,02V. korekty lecą w górę, dopiero podczas jazdy sondy coś tam pracują.

-Na odpiętym przepływomierzu sondy pracują od razu po odpaleniu, korekty na zielonym.

-Podpięty przepływomierz i tutaj ciężko mi to opisać ale jadąc np. na 2 z gazem w podłodze, wysokie obroty zmiana na 3 i przez sekunde auto ma muła, taki efekt jak pompowanie dolotu w doładowanym silniku.

-Nie wiem jaka jest jednostka (mg/s???) w tej appce torque ale przy pełnym bucie na 2-3 biegu przepływka pokazywała 95 jednostek.

-Na podpiętym przepływomierzu i zimnym silniku auto mega faluje (+-500 obrotów) potrafi też zgasnąć.

-Na odpiętym obroty stoją ładnie jak przyspawane.

-I ogólnie mam wrażenie, że auto jedzie jakby miało mało mocy, wyprzedzanie na 4 czy 5 to męka.

-Test elastyczności 4 bieg 80-120 około 10 sekund, sprint 0-100 też około 10s.

Nie wiem co robić w pierwszej kolejności i co może dawać takie objawy. Zastanawiam się nad odmą a pompą paliwa, mimo że na postoju ciśnienie na listwie to 3,5b.

Opublikowano
Trochę dziwne, że auto tak szaleje na podpiętej przepływce a na odpiętej jest lepiej. Masz ją jak sprawdzić? Z innego auta np?
Opublikowano
Trzeba wykluczyć przepływomierz jako pierwszy, zwłaszcza że z opisu wychodzi że to on głownie tu miesza skoro na podpiętym auto głupieje(czyli dostaje złe odczyty) a na odpiętym jest OK bo komp leci z map uśrednionych. Szukaj w okolicy drugiego takiego na podmianę, ewentualnie kompa chociaż z Carsoftem czy Inpą, gdzie odczytasz pracę przepływki. Bo te apki na telefon to niby działają fajnie,ale sam pisałeś,że nie wiadomo w jakich jednostkach pokazują
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

No to w piątek postaram się podmienić przepływkę i podłączyć auto do Inpy.

A wymieniony czujnik położenia wałka wydechowego na zamiennik nie robiłby takich cyrków ?

Dziwne jest w sumie to, że mając błąd czujnika wałka wymieniłem go na nowy FEBI, błąd znikną ale raczej nie odczułem poprawy osiągów... a chyba powinna być znaczna.

Opublikowano
Nie wiem jak jest w M54,ale z własnego doświadczenia wiem że w M52 często Się zdarzało, że uwalony czujnik rozrządu wywalało na kompie wraz z przepływką w gratisie. Co do zamienników to zdania są podzielone, u jednych działają inni odradzają. Według mnie zamiennik działa lub nie, więc jeśli błąd dał Się skasować to czujnik powinien być w porządku i może ta przepływka jeszcze miesza
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Mam rozwiązanie problemu!

Przepływomierz, mimo, że wskazywał na jałowym około 11- 12 kg/h i nie zgłaszał błędu, to po podmiance wartości były plus minus 0,5-1.0 kg/h większe, korekty stoją w zakresie -2 + 5 na obu bankach, stabilne wolne obroty, brak przymulenia po zmianie biegu auto bardziej zrywne i na pierwsze odczucie trochę wiecj koni;)

To że błędy pojawiły się dopiero po wymianie czujnika wałka wylotowego i uszczelki też nie było bez znaczenia, gdy DME zgłaszało błąd czujnika, dawka paliwa była brana z map uśrednionych (tryb awaryjny?).

• 3 lata później...
Opublikowano
Witam wiem że temat już stary ale musiałeś sobie z tym poradzić mam ten sam problem z Disa i falującymi obrotami Udało ci się z tym ?? Dodam że całe rury dolotowe wymienione przepływomierz nowy czujnik walu korbowego też świece cewki itp... nie mam już pomysłów