Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w bmw e46 320d wskazówka znajduje się tak z 2mm od pionu ( w strone niebieskiego pola ) po trasie np. 50km. W teście nr 7 temperatura różni się tzn jade mocniej jest jakies 84 stopnie. Jade szybko to spada do 81 80 rożnie. Nie ma stałej.

W inpie pokazało mi podgrzewacz wody błąd i 2 świec.

Obroty nie falują auto szybko się nagrzewa po 6km osiąga ,, 2mm od pionu " .

Teraz pytanie co wymienić czy to wina świec podgrzewacza czy może któregoś z termostatów ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczej główny, bo temperatura opada jak jedziesz łagodniej. Jakby nagrzewal się dlugo, ale trzymał to obstawiałbym t.egr a tak to główny. Ale pocieszę Cię, że często dopiero po wymianie dwóch układ działa poprawnie :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Musisz wyciagnac wiskozę, chłodnicę poodpinac węże

Termostat główny znajdu się w połowie wysokości silnika

Termostat EGR nad nim

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz manual to nie masz wisko, więc jest łatwiej, dla wygody proponuję wyjąć wentylator, trzyma się na jednej śrubie i jednym kołku, do odpiecia dwie wtyczki. Chłodnicy oczywiście nie ruszasz. Dostęp wtedy jest idealny, termostat jest na pompie wody, wypinasz dwa przewody, odkręcasz 4 śruby i gotowe, pamiętaj oczywiście o tym, że wyleci płyn, najlepiej zlać go wcześniej. Sprawdzić możesz go wrzucając do garnka z wodą i termometrem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale wskazówka z tego co wiem, bardziej pionowo nie będzie stała. Moim zdaniem ktoś kiedyś licznik rozebrał i źle ją osadził. Ten wskaźnik nie jest jakiś precyzyjny i idealny pion pokazuje już od 75 stopni do chyba 105. Jeżeli w teście 7 masz ponad 80 stopni to wskazówka powinna być pionowo. Błąd świec oraz podgrzewacza nie wnosi nic do temperatury pracy, tylko do szybkości jej osiągnięcia.
Opublikowano

no też właśnie słyszałem że pion od 75 stopni. A zegary były ruszane bo ktoś ramki chromowe zakładał.

W teście nr 7 dochodzi do 85 może pojdzie więcej ale jak jade szybko to spada np. do 80 potem wzrasta. Powinna być raczej stała ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak na być stałą i wyższa temperatura, termostat puszcza za wcześnie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak maniek napisał, trochę za szybko ci otwiera ten termostat, powinna być trochę wyższa. Co do wahań temperatury to delikatne zawse będą, układ ma dużą ilość płynu i zanim to wszystko zadziała to te 2-3 stopnie wahań zanotujesz.