Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem na forum. Wczoraj kupiłem bmw e46 coupe 325i po lifcie. Problem jest taki, że sprzedający miał tylko jeden kluczyk w którym nie działa centralny z pilota :( . Auto można otwierać i zamykać z kluczyka ale nie z pilota. Rozebrałem obudowę pilota okazało się, że nie było baterii a sam pilot poklejony klejem :duh: który rozlał się podczas klejenia obudowy. Pojechałem po baterie wsadziłem ją próbowałem zakodować kluczyk tak jak piszą w innych tematach ale nic, wydaje mi się że uszkodzony jest sam pilot. Macie jakieś pomysły jak to zrobić? Jeśli kupie pilot z innej bmki i przełożę go to uda mi się zaprogramować? Z góry dziękuję za pomoc.
Opublikowano
Uda Ci się zaprogramować pilota i będzie działał ,ale nie odpalisz silnika . Starym kluczykiem odpalanie nowym otwieranie.
Opublikowano
Czyli bym musiał nosić dwa kluczyki w ostateczności. A jak mam zaprogramować ten kluczyk który kupie? Pierw trzeba go wsadzić do stacyjki a nowego nie wsadze. Może ma ktoś jakieś inne pomysły? :wink:
Opublikowano

nie przełozysz zadnej kosci :D starsze typy kluczyków miały pestki, tam faktycznie można do woli programować samą pestkę.

kluczykiem od innego auta nie odpalisz swojego. Nie da się przeprogramować raz zaprogramowanego kluczyka jeśli pestka jest na stałe w układzie kluczyka

Moża dorobić kluczyk na elektronice z chin, i wtedy albo kluczyk z pestką ale nie masz ładowania przez stacyjke i co jakis czas trzeba zmienić baterie albo droższa elektronika która jest jednorazowa bo "pestka" jest na płytce drukowanej na stałe ale ładuje baterie.

Tańsza elektronika okolice 7$ i potem tylko wyfrezować grot i znaleźć kogoś do programowania.

Droższa elektronika okolice 16$ i jest jednorazowa ale ładuje się bateria czyli tak jak ori. Potem tak samo frezowanie i odczytanie EWS i programowanie kluczyka.

Jestem na bieżąco obecnie z tym bo sam dorabiam sobie bo mam jeden.

Centralny a odpalanie auta to 2 różne rzeczy, otworzysz auto i zaprogramujesz każdym kluczykiem, odpalisz tylko odpowiednio zakodowanym.

Odnośnie samego kodowania kluczka do EWS, prosta sprawa, sam sprzęt do tego kosztuje 30$, pare kliknięc i wyjęcie EWS. Jakieś 10 minut roboty z tym jest.

szukam
Opublikowano
marton4 co ty mu radzisz, przecież wystarczy przełożyć "kość" do nowego kluczyka i będzie odpalał

Tam masz imo na płytce nie ma kości

Opublikowano
Hmm to teraz mi namieszaliście w głowie mogę zrobić zdjęcie mojego kluczyka w środku wydaje mi się że pestka immo jest nad grotem a samą płytke można przełożyć tylko czy zadziała
Opublikowano
marton4 co ty mu radzisz, przecież wystarczy przełożyć "kość" do nowego kluczyka i będzie odpalał

Tam masz imo na płytce nie ma kości

Dokładnie EML ELMOS 10030A.

Kość =chip, pewnie to miał na myśli.

Opublikowano

Albert dokladnie mam ta sama kość ELM ELMOS 10030A czyli pestka immo jest wbudowana w pilot

Moge mieć nawet dwa klucze jednym odpalac drugim otwierac centralny bo wkladka juz sie zaczyna psuc ciezko chodzi. I musze zrobic to jak najszybciej wczoraj musialem przez bagaznik wchodzic troche wiocha. :|

Opublikowano
Czip-kość-pestka jak zwał tak zwał wiadomo o co chodzi. U mnie jest osobno i można ją przełożyć do innego kluczyka.
Opublikowano

masz starszy typ.

normalnie jest wlutowany jakiś tam elektroniczny scalak czy jak się to zwie i nie da się go przeprogramować.

Wczoraj rozbierałem ori kluczyk :D

dla autora, otwierać auto możesz każdym kluczykiem po zaprogramowaniu go do centralnego :) wiec kup kluczyk uzywany i już.

za to odpalać możesz tylko swoim bo masz na 99% układ odpowiedzialny za odpalenie auta zintegrowany z płytką kluczyka i jest to jednorazowe.

szukam
Opublikowano
Chciałem podziekowac wszystkim za pomoc nie wiem do konca co bylo przyczyna. Rozebralem jeszcze raz pilot wlozylem starannir baterie poskladalem obudowe i udalo mi sie zaprogramowac za ktoryms razem wszystko teraz dziala mozna temat zamknac.