Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Moje bmw e46 2.0d 136 km chodzilo bez zarzutu do czasu gdy pewnego dnia chcialem odpalic auto i odpalilo po czym zgasilem i chcialem podladowac akumulator podchodze z ladowarka a tutaj patrze z tylu lampy swieca wchodze do wnetrza a wszystkie kontrolki swieca tak jak by byl zaplon wlaczony a kluczyk mialem w kieszeni, wiec prubuje odpalic auto odpalilo lecz gdy chciaem zgasic po wyciagnieciu klucza silnik nadal pracowal wiec zgasilem go wrzucajac bieg i hamulec zgasl lecz zaplon nadal swiecil bez kluczya w stacyjce wiec pomyslalem zresetuje akumulatorem odpinajac minusa, tak zrobilem i wszystko wygladalo ok juz nie swieil sie zaplon lecz po przekreceniu klucza wszystko wygladalo tak jak powinno lecz teraz rozrusznik kreci a auto nie odpala, paliwo dochodzi do samych wtryskow poniewaz sprawdzalem luzujac rurki, na plaku auto odpala na chwile puki dozuje, komputer delphi pokazuje blad 42 sterownik DDE EEPROM i konfiguracja i blad swiec zarowych 8 obwód modułu swiec zarowych. Moim pytaniem jest co to moze byc kasuje bledy lecz one przy próbie startu wracaja ?? Czy to moze byc wina komputera silnika ?? Wystepuje tam komputer bosch o nr 7 785098 i jezeli tak to czy wystarczy wymienic komputer czy musze caly zestaw komputer moduł EWS i stacyjke z kluczykiem ??

Opublikowano
Wystarczy naprawić dane w pamięci EEPROM łącznie z sumą kontrolną i błąd zniknie. Pomocny w tym może być DIS. A objawy związane z tym błędem mogą być przeróżne.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie.

Wymieniłem komputer silnika wraz z evs i pestką w kluczyku i wszystko chodzi jak nalezy nie chcialo MI sie juz bawic z tym a caly ten komplet dostałem na allegro za kwote 140zł z wysyłką. POzdrawiam autko jak narazie chodzi jak nalezy

• 6 lat później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Proponuję użyć winkfp do aktualizacji sterownika silnika, następnie synchro EWS

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
17 godzin temu, szumrak napisał(a):

Proponuję użyć winkfp do aktualizacji sterownika silnika, następnie synchro EWS

Winkfp nie czyta w ogóle tego sterownika 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz dobrze skonfigurowany winkfp? Znajdź filmik jak go przygotować.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)