Skocz do zawartości

Przytopienie wewnętrznej krawędzi wlotu w kolektorze w 320d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam..jestem szczęśliwym nabywcą BMW E46 2.0d z 2002 roku jednak mam problem z kolektorem...

W momencie kiedy zaczęły się problemy z odpaleniem na zimnym silniku wymieniałem świece żarowe i wtedy zobaczyłem po zdjęciu kolektora brak jednej klapy wirowej (wcześniejszy właściciel wymieniał silnik bo jak mechanik określił coś wpadło do silnika-już wiem co...i założył stary kolektor bez jednej klapy wirowej). Ponadto druga klapa była ułamana i trzymała się na jednym nicie więc zamordowałem resztę klap wirowych zaślepiając otwory (wkręcając śruby na kleju). Złożyłem wszystko i przez dwa dni było OK. Szczęście nie trwało długo bo zaczęło szarpać silnikiem ,,na zimnym ciężko zapalał i podnosiła się temperatura silnika przy dłuższej jeździe. Więc podpięliśmy u mechaniora kompa, który wskazał błąd na czterech świecach żarowych (który po wykasowaniu dalej się pojawiał) - diagnoza sterownik świec żarowych do wymiany.

Kupiłem sterownik i znowu zdjąłem kolektor aby się do niego dostać. W tym momencie zobaczyłem że w kolektorze jest wytopiona część wewnętrzna obudowy plastikowej w miejscu jednego wlotu do silnika przy świecach. Wytopiła się część krawędzi obudowy, która trzyma uszczelkę od wewnątrz i wytopiony plastik przykleił się do wnętrza otworu trochę zmniejszając średnice otworu. Ponadto okazało się że jak wcześniej zakładałem kolektor to zgniotłem nim wężyk podciśnienia który rozdziela dopływ do EGR i gdzieś jeszcze ...

I teraz pytanie,,co jest powodem tego wytopienia/wypalenia części obudowy kolektora...??????

Czy ten kolektor jest już do wyrzucenia czy można go jeszcze założyć gdyż uszczelka nie uległa zniszczeniu...?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Ruky
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz zdjęcie gdzie dokładnie to się stało i jak wygląda? Jak po złożeniu jest nieszczelność to musisz go zmienić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Coś jest nie tak z linkami.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Na drugim cilindrze tj,. drugi licząc od chłodnicy,,,,rozmawiałem z mechanikiem i powiedział że może być jeszcze problem z zaworem i może być uszkodzony..sprawdzę to..przyjedzie i odpalimy silnik bez kolektora i ma się okazać...
Opublikowano
Jak byś potrzebował erg to mam, wygląda na to ze przepuszcza spaliny cały czas nawet na wysokich obrotach, to by tłumaczyło to nadtopienie kolektora
Opublikowano

odpalił bez kolektora (faktycznie komputer nie kłamał - padnięty był sterownik od świec żarowych bo teraz odpalił bez problemu a wcześniej z trudem i nie na wszystkie cylindry ...

ale żeby nie było za dobrze to okazało się że zawór na drugim cylindrze nie domyka się i wydmuchuje powietrze na zewnątrz co najwidoczniej wytopiło obudowę kolektora - kumpel zachował odpalenie silnika bez kolektora i EGR na telefonie

https://www.facebook.com/jarekruki.jarekruki/videos/a.1265473286851457.1073741826.100001663938807/1265957740136345/?type=3&theater

a to już dalsza robota czyli wyjęcie wtryskiwaczy - nie spodziewałem się że zrobię to w kilka minut,,,,na szczęście;] (klucz 30 do poluzowania i trochę szczęścia)...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1265963320135787&set=a.1265473286851457.1073741826.100001663938807&type=3&theater

po zdjęciu klawiatury czekam aż mechanior wpadnie z wizytą i sprawdzi co nieco....