Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do Was prośbę o ocenę kwoty, jaką za czyszczenie całego układu paliwowego w e90 w silniku benzynowym N53 (6 cyl., bezpośredni wtrysk, common rail) żąda ode mnie mechanik.

Autem zaczęło telepać więc oddałem do mechanika, ten najpierw zamienił miejscami cewki aby sprawdzić czy to nie ich wina i nie była więc wykręcił wtryski aby je wysłać do sprawdzenia do Krakowa (Bosch - Gładysek) - w dwóch coś poprawili ale jeden był zdechły.

Po wykręceniu tych wtrysków okazało się że widać w nich opiłki (szczególnie w tym który okazał się nie do odratowania, ten z 6-go cylindra) więc mechanik rozpoczął demontowanie całego układu zasilania i czyszczenie go (drobne elementy w myjce ultradźwiękowej a większe jak np. bak płukał. Do tego wymiana pompy wysokiego ciśnienia, która zdaje się być źródłem opiłków, wymiana sitka w baku (czy też pompki z sitkiem?) bo było zapchane opiłkami.

Wydaje mi się że przez telefon wspominał coś o uszczelce kolektora ale nie jestem pewien (czy trzeba demontować kolektor przy takim zakresie prac?).

Wymienił przy okazji jakieś końcówki przewodów od wspomagania hamowania bo tam coś było nie tak + komplet śrub alternatora bo miałem urwaną (wiem, że miałem).

Mechanik powiedział, że to wszystko wyjdzie około 7500zł. Wydaje mi się to bardzo drogo.

Ja to widzę tak:

1x Pompa używka: 900zł

1x wtryskiwacz używka ok. 300zł

7x 140 spr. wtryskiwaczy = 980zł

Do tego weźmy ok. 500zł z zapasem na potrzebne do montażu tego wszystkiego blaszki, uszczelki etc. i 2x kuriera do Krakowa to jest razem zaokrąglając 2700 zł co by dawało 4800zł za robociznę.

Czy to jest realna kwota? Czy czyszczenie całego układu zasilania może kosztować 4800zł?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak gość jest serwisantem bugatti to może i taka kwota jest możliwa..wyszła lekko szokująca, o jakieś 3k za wysoka. Nie uzgodniliście orientacyjnej kwoty przed robotą?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

No właśnie nie uzgodniliśmy bo sytuacja nie była od samego początku jasna.

Na początku sprawdzał cewki, potem była wymiana świec bo były w złym stanie. Jak to nie pomogło to szukaliśmy dalej czyli wtryski poszły do sprawdzenia. Dopiero przy wykręcaniu wtrysków okazało się, że widać tam opiłki i trzeba będzie czyścić cały układ zasilania.

Spodziewałem się wysokiego rachunku bo tam trzeba zdemontować i przeczyścić wszystkie przewody i bak (dzielony) ale aż takiej kwoty to się jednak nie spodziewałem.

Poproszę gościa o kosztorys to może wyjaśni mi co tam tyle kosztowało.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po przedstawieniu mu kosztorysów z innych warsztatów opuścił cenę robocizny o 25% (z 4k na 3k) i wytłumaczył mi na czym polegała dodatkowa praca. Mimo wszystko nie wychodzi mi z jego opisu 28h ale już nie miałem siły się więcej wykłócać.

Natomiast najważniejsza rzecz to to, że nadal na zimnym nierówno chodzi (choć niebo lepiej niż przed naprawą). A w komputerze brak błędów. Lipa.