Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chciabym wgrać najnowszy soft do skrzyni gm. Skrzynia po naprawie, syszałem, że są jakieś poprawki w sofcie skrzyni. Ktoś to robił? Co to tak naprawdę poprawia? Jest na forum ktoś, kto oferuje taką usługę?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, chciabym wgrać najnowszy soft do skrzyni gm. Skrzynia po naprawie, syszałem, że są jakieś poprawki w sofcie skrzyni. Ktoś to robił? Co to tak naprawdę poprawia? Jest na forum ktoś, kto oferuje taką usługę?

Pokaż nam , gdzie są napisane te poprawki ? Lub usłyszał kolejną bajkę ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

WinkFPT , aktualizacja oprogramowania ,

dane z sp-daten dla danego modelu (u Ciebie E53) lub ista P z icom , SSS Progman

poszukaj u siebie kogoś z głowicą BMW ICOM i zasilaczem 40-50A

daj ogłoszenie tutaj może ktoś z twoich okolic się znajdzie

viewtopic.php?f=48&t=110554&start=1050

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Jedyna istotna zmiana była w sofcie, jeżeli twój automat nie rusza rano z D, tylko się zastanawia przez dłuższy czas. BMW przyznało się do takiej usterki i z tego co wiem początkowo wymieniali skrzynie na to, a potem napisali poprawiony soft. Osobiście potwierdzam, że pomaga, tylko trzeba wgrać dokładnie ten z tego dokumentu:

http://www.lubiebmw.pl/info/GM5transmission.pdf

Oczywiście nie jest to soft, który automatycznie wgra ISTA, trzeba tego dokonać ręcznie. Usterkę z tego co wiem można też naprawić wymieniając jakiś uszczelniać w skrzyni, który robi się za twardy i puszcza olej, czy jakoś tak. Ja poprzestałem na wgraniu tego softu, co rozwiązało problem w 99% procentach. Przez jakiś czas jeździłem też na najnowszym sofcie jaki wgrała ista do mojego 2.0 automatu, ale różnicy nie widziałem, nadal nie ruszał z rana. Ponieważ nikt mi nie chciał zaktualizować softu w skrzyni ręcznie, mówiąc że jest ryzyko uwalenia sterownika, więc po dwóch miesiącach czytania zrobiłem to sam.

Zaktualizował bym soft tylko jeśli miałbym taką usterkę. Jak już jeździ ci dobrze to skasuj adaptacje np. INPA i tyle.

Do programowania nie miałem prostownika, ale użyłem drugiego auta:)

Edytowane przez Jack79
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Napisałem mu wszystko czego sam się dowiedziałem o tych skrzyniach i ewentualnym sensie programowania skrzyni. Jak miałby wydać 150 zł na zrobienie tego, aby mieć nowszy soft, to mija się to z celem, chyba że ma taką usterkę. Kolega nie napisał czy ma taką przypadłość, a wiele aut z automatami GM z tych lat posiada taki problem, ale skoro nie widzisz związku to trudno.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To Ty nie widzisz. Ma skrzynju po naprawie - po co mu nowy soft ?

Ale niech robi ))) Nam pracy więcej przybędzie po nieudanym zaprogramowaniju skrzyni )))

Opublikowano
Kolego temsky740 nie chcę na siłe robić softa, zapytałem tylko jakie są poprawki, bo o tej z ruszaniem rano wiedziałem. Ja mam cały środek skrzyni nowy, a więc ten problem u mnie nie występuje. Skoro nie ma innych poprawek, to nie będę nic robił. Dzięki zainteresowanie.