Skocz do zawartości

Cieknie woda z okolicach Termostaru e46 320d, 150ps

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem w z pól roku temu wymieniałem Termostat na nowy w tym modelu, wraz z uszczelką główną bo taką miałem w zestawie.

Niedawno pojawiły mi się wycieki ponownie w tym rejonie, pierwsze założenie wymiana uszczelki tej głównej - nie pomogło.

Teraz widzę że woda jak by wyciska Krućca Wody z tej co wypływa.

2b260d7b4f41229f13ff785e959f3401.png

https://zapodaj.net/bc22c3eb6f222.png.html

o ile można dokupić Oring z Termostatu rysunek Pierwszy.

To mi bardziej chodzi o Oring (rysunek 2) przewód oznaczony 3 miał ktoś taki problem?

bo tam ten króciec jest wmontowany w przewodzie, chyba że o ringi są takiej samej średnicy sam nie wiem

lub wie zna średnice tego o ringu ?

dzieki za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oring w tym wężu z czasem odkształca się, nie występuje jako część zamienna, problem w tym, że nie możesz mierzyć wg tego, który masz, bo jest rozciągnięty. Więc albo kupujesz nowy przewód albo kombinujesz z różnymi oringami.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Do tego co Maniek napisał to trzeba się jeszcze zastanowić czy nie masz zawyżonego ciśnienia w układzie.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

mam Auto od ponad roku ten model, wcześniej przy zakupie było lekkie podejrzenie że Termostat nie działa do końca jak powinien działać, przed zimą go wymieniłem, odpowietrzyłem układ wszystko było w porządku przez jakieś 5 miesiacy,

- po czym pewnego dnia zaświeciła mi się kontrola że płynu mało nie przegrzałem samochodu ani w żaden sposób temp nie wzrosła powyżej połowy

- dolałem płynu patrzę a tam z dołu cała osłona silnika mokra, wyczyściłem wszystko wysuszałem i pojawiły się wycieki w okolicy termostatu

- pierwsza myśl że to pompa, ale pompa jest minimalnie z boku i ciut wyżej

- wymieniłem samą główną uszczelkę z termostatu + ten o ring z króćca z 2-4dni sucho

- i widzę że ponownie mokro ... ale mokro w około króćca od tego przewodu co wychodzi z termostaru ...

niz rozbiorę wyciągnę uszczelkę pomierzę żeby minimalnie mniejsza była może w okolicy znajdę podobną po sklepach to założę.

albo tak jak kolega pisze cały nowy przewód ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz niedaleko szrot to za parę groszy dostaniesz taki przewód.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

oringi kosztują takie grosze że kup 10 różnych grubości i srednicy oczywiscie w okolicy wymiaru jaki ci się wydaje najbardziej optymalny i coś dopasuj.

Szukaj sklepu z łóżyskami i smarami i uszczelniaczami. Czesto występują właśnie w takich konfiguracjach i mają oringi.

Od razu ci podpowiem na przyszłość że jakbyś kiedyś potrzebował jakiś uszczelniacz dyfra czy skrzyni czy silnika to wystarczy stary zmierzyć albo zabrać ze sobą i za pare złotówek kupujesz nowy. Nie trzeba szukać po hurtowniach moto czy na necie takich rzeczy bo uszczelniacze są znormalizowane i mają na sobie podane nawet wymiary :)

szukam
Opublikowano

http://s6.ifotos.pl/mini/termo-1jp_aawxpsn.jpg

http://s5.ifotos.pl/mini/termo-2pn_aawxpss.png

znalazłem na niemieckiej stronie takie to obrazki z wymiarami

Wylot ma przekrój 38,5 mm pewnie x 3mm lub 3,5mm grubości

to o-ring 38mm powinien spasować ? tego co trzeba wsadzić do przewodu chłodniczego w ten rowek