Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uzyskałem informację, że przyczyną był lejący wtrysk, następnie uszkodzenie tłoka, zablokowanie tłoka w cylindrze itd. Na zdjęciach z facebooka można zobaczyć uszkodzoną tuleję cylindrową z fragmentami wytopionego tłoka i głowicę z wybitymi resztkami, zdjęcie wykrzywionego korbowodu i uszkodzonej głowicy.

Nie potrafię zrozumieć jak lejący wtrysk może uszkodzić tłok, może ktoś będzie miał pomysł jak to merytorycznie wytłumaczyć laikowi :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Paliwo spłukuje olej ze ścianek cylindra, dalej znika fabryczna honingovka, dalej tłok zaczyna zacierać ściany cylindra , w sumie przychodzi koniec .
Opublikowano
O, dzięki. Teraz to do mnie przemawia. W jaki sposób można zdiagnozować konieczność wymiany wtryskiwaczy? Lub określić ich kondycje? Nie można też popadać w paranoje i wymieniać, bo taka sytuacja komuś się zdarzyła... Nie wiadomo też jak tamten samochód był używany.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wyciągnąć wtryskiwacze, wyłączyć iskrę i kręcić rozrusznikiem - dla mnie jest to najbardziej przejrzysty sposób. Ponieważ oczy widzą fakt . Jasne, że można uzywać różnego rodzaju programy diagnostyczne - ale ....
Opublikowano
Szczerze - nie wiem. Te wtryskiwacze w N55 dają paliwo bezpośrednio pod dużym ciśnieniem, nie wiem czy można je tak zdiagnozować jak w przypadku listwy EFI. Musiałby wypowiedzieć się ktoś bardziej kompetentny...
Opublikowano
No nie bardzo, tutaj już mamy wtrysk bezpośredni, szynę paliwową i pompę wysokiego ciśnienia jak w dieslu także sprawdzanie na oko moim zdaniem nie wchodzi w grę.

Pozdrawiam

Jacek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No nie bardzo, tutaj już mamy wtrysk bezpośredni, szynę paliwową i pompę wysokiego ciśnienia

To według Сiebie jest przeszkodą ? Nie śmiesz mnie ))))

Opublikowano
Nie mam zamiaru Cię rozśmieszać kolego. Wyraziałem swoją opinię, ja u siebie na warsztacie bym się nie podjął takiej metody i tyle :D

Pozdrawiam

Jacek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A my tak robiliśmy, i nie tylko na warsztacie. Kto co potrafi, decyzja ma czysto indywidualny charakter. Ja nikogo nie zmuszam do zaangażowania się taka akrobatyka ))))