Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już kilkakrotnie przerabiałem temat wymiany tulei przedniego wahacza w e46 zwanych ''uszami'' czy też ''motylkami'' (jeśli ktoś nie wie o co chodzi-takie metalowe elementy z gumową tuleją w środku,wciskane na wahacz i przykręcane do podłogi.) Dosyć często ulegają one wybiciu,a najczęściej przyczyną jest stan naszych wspaniałych dróg. Natomiast ulegają one jeszcze szybszemu zużyciu jeśli są nieprawidłowo założone-niestety część mechaników źle je zakłada.NIE NALEŻY ich wciskać za pomocą żadnego SMARU czy też OLEJU !! Smar zostaje między gumą i wahaczem i niszczy tuleję. Można posłużyć się płynem do mycia np Ludwikiem lub chociażby mydłem,który później wywietrzeje. A jeśli zobaczycie ,że mechanik dodatkowo próbuje je wciskać na wahacz za pomocą młota to proponuję zabrać mu go i palnąć w łeb. Tuleje należy wciskać rękoma ,a jeśli robi chuderlak i nie daje rady to prosić drugą osobę-na cztery ręce musi wejść.

A jak oszczędzić i mieć najlepszą firmę?---Jest mnóstwo producentów,ale najlepsze i najdroższe są Lemfordera(250zł lub więcej).Nie bierzcie Meyle,czy Maxgeara po sto parę złotych. Wystarczy zakupić same środki(wkłady) Lemfordera które kosztują 100zł za dwie sztuki-każdy mechanik posiadający choćby ręczną prasę da radę wycisnąć stare środki i wprasować nowe w elementy metalowe ,których najczęściej nie trzeba wymieniać.Może komuś ta wiedza się przyda.Pozdrawiam

Opublikowano

to jest ktoś kto kupuje całe razem z uszami ?

tylko wkłady zawsze kupowałem i pare chwil na prasie, do tego są znaki jak je należy montować. Do tego można kupić twardsze od m3, lub twardsze jeszcze bardziej z poliuretanu i mieć spokój. Jeśli tak ci lecą te tuleje to według mnie powinieneś spróbować najbardziej miekki poli założyć.

wymiana tego jest prosta i szybka, samemu w garażu da się rade, nawet imadłem da rade to wymienić. Na upartego jak ktoś kumaty to i żabą do podoszenia auta można takie coś prasować jak się dorobi uchwyt.

Samo założenie jest również proste tylko trzeba oczyscić ten czop na wahaczu, widziałem artystów co nabijali na siłe jakimiś rurami i młotami te tuleje na wahacz, jak wystarczy tarcza do szlifowania wyrównać.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dlaczego nie meyle? Mam je 6 lat i jakoś wybić się nie chcą, może dlatego, że byłem tym nielicznym, który wymienił całe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

nie ma różnicy czy całe czy wkłady, jak guma jest słabej jakości to pekają i parcieją i tyle.

Ja to znowu jakie bym łączniki nie załozył to co roku do zmiany, a te tuleje raz i jeszcze nigdy nie wróciłem do tematu, predzej auto sprzedałem niż je zabiłem znowu.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Łączniki lemforder wymieniałem jakieś 4-5 lat temu, mam fabryczne wahacze z przodu (z tyłu w sumie też) a nowe lemfordera czekają już jakieś dwa lata i doczekać się nie mogą, przed chwilą wróciłem z przeglądu - bez uwag, muszę je chyba sprzedać :8)

blankito111 jak mieszkasz w Polsce to jednak w tym samym :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Mieszkam w Polsze ale w takim śmiesznym województwie war.mazurskim gdzie drogi ,szczególnie po zimie przypominają krajobraz księżycowy(dziury jak kratery :) Zawsze na wiosne chłopaki jeżdżą i sypią łopatami w te dziury :D taki asfalt w granulacie...i tak rok w rok :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fascynująca jest ta metoda :lol: później połowa tego czegoś jest na aucie..u mnie też to widziałem jeszcze w zeszłym roku :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL