Skocz do zawartości

M43tu 1.9 118km jak sprawdzic odpowietrzebie układu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . Przeczytałem wiele różnych tematów ale nadal do końca nie wiem czy mam dobrze odpowietrzony układ chłodzenia bo jak naciskam górny wąż idący do zbiorniczka słyszę powietrze. Ogrzewanie działa jak należy. Temperatura w pionie. Po kilku minutach działania silnika chłodnica ciepła u góry. Zimna na dole. Wentylator się włączył. Wąż dolny ciepły ale nie gorący jak górny.
Opublikowano
A makie masz powody aby sądzić, że jest nie odpowietrzony ? Może wszystko jest w porządku. Możesz podjechać na jakieś wzniesienie przodem, przygazować mu trochę pod maską docisnąć gazu do ok 3k obrotów i odkręć odpowietrznik zobaczysz czy leci sam płyn czy się lekko burzy jak jest jakieś powietrze to powinno wyjść.
Opublikowano
Ok rozumiem. No po prostu miałem zapowietrzony i nie wiem czy dobrze go odpowietrzylem. Dziś już gazowalem do 5000 na odkreconym odpowietrzniku. Tyle ze stałem na równym. Nie wiem też czy on się sam nie odpowietrza trochę bo wtedy co miałem zapowietrzony po 30 km zaczęło mi działać ogrzewanie:) pytam że względu na to że słychać powietrze jak naciskam ten wąż i odkrece odpowietrznik. Chciałbym się też dowiedziec jakie są objawy zapowietrzenie żeby stwierdzić ze ich nie mam :) jak naciskam na ten wąż i płyn wylatuje to jakby z babelkami tryska tyle ze jeszcze parę dni temu leciał tam płyn czysty strumieniem bez naciskania węża a teraz nie Ale może wtedy było więcej plynu a ubyło przez moje próby :)