Skocz do zawartości

[E60/E61] montaż haka holowniczego a zderzak M-pakiet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy oryginalny hak z wpinaną główką westfalii będzie pasował do M pakietowego zderzaka .Czy jest różnica w belce między zderzakiem zwykłym a M-pakietem?
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam

czy ktoś posiada schemat instalacji montażu haka elektrycznego w e61 rok 2005 może być nawet po niemiecku bo na forum znalazłem tylko schemat do e90

A mam zamiar kupić i zamontować tylko pytanie czy sprzedający posiada całość części a schemat by mi pomógł sprawdzić

Bo jak coś będzie brakowało to będę borykał z tym hakiem

Chyba ze znacie wiarygodnego sprzedającego który sprzeda mi całość

Pozdrawiam Wszystkich

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e60-525i-lim/wiring-functional-info/supply/trailer-module-voltage-supply/

Tu masz schematy. Jeśli będzie wiązką to tylko od haku do modułu i może części idacej do auta co by ułatwiło sprawę już z sama wtyczka do modułu

Wiązki i moduły wszystkie te same. Nowy westfalia kosztuje coś koło 350€

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Odkopię trochę temat. Chcę przełożyć hak Westfalia odpinany pionowo z demontażu e60 z 2005 do e61 z M pakietem 2010 rok. Dyfuzor z klapką jest. Moje pytanie czy moduł przyczepy z 2005 będzie współpracował z modułem świateł z 2010 (Ledy)? Czy wiązka z 2005 będzie pasować? Gniazdo ma 13 pinów.

Da się to wogole połączyć?

Dodam, że moduł świateł to LM.

Modul przyczepy:

61.35-6 952 615

SIEMENS 5WK11469E

MCV 0.6.14

FSV 6.5.5

OSV 2.3.1

RES 0.0.0

Hardware-Nr C2

Cod-Index 03

Diag-Index 04.B0

Data 11/04/05

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jestem też przed montażem. Jedyne co jest innego to kolor kabli ale to muszę sprawdzić bo mam podobnie jak ty.

Co jeszcze potrzebujesz to część nr. 7 z diagramu

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=NX31-EUR-09-2009-E60N-BMW-520d&diagId=51_4919

51127896619

7896619

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

speed1211 - dzięki, tą część też już mam.

Założenie haka ogarnę, obawiam się elektroniki.

Myślisz, że moduł przyczepy z 2005 z przed LCI nie będzie "świrował" przy LEDach?

Apacer - dzięki za informację. Piszesz o aktualizacji softu w module. Podpowiesz jak sprawdzić czy wyszła aktualizacja od 2005 roku a jak tak, to jak się za nią zabrać? Myślałem, że z biegiem lat pojawiały się nowe moduły. Poprawcie mnie jak się mylę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Właśnie jest mala różnica jeśli chodzi o schematy ale myślę że to nie jest problem.

Od 2007/03

Screenshot_20200405_231432.jpg

Do 2007/02

Screenshot_20200405_231456.jpg

Pin 9-> Pin 61w module świateł to sygnałowy prawego migacza

Pin 10-> Pin 29 w module świateł to sygnał światła hamowania

Co dziwne opis pinów przyczepki różni się ale to raczej niedociągnięcia Tis-a i nie są tam uwzględnione nowsze modele. Trzeba sprawdzić w ista

Pin 9 w module przyczepki to sygnał hamowania

Pin 10 w module przyczepki odpowiada za sygnal lewego migacza

Ten sam modul przyczepki był montowany od początku produkcji wiedz tym bym się nie przejmował

http://de.bmwfans.info/parts-catalog/71606850497

Sam się zaciekawiłem co mnie czeka i narazie takie info co do modułów

Das Anhängermodul ist ein Zusatzsteuergerät zum Fußraummodul (R55, E70) oder Lichtmodul. Es werden momentan zwei verschiedene Anhängermodule eingebaut. Das AHM3 ist die bisher eingesetzte Ausführung. Das AHM3+ ist die überarbeitete Ausführung, die sich im Wesentlichen durch folgende Merkmale vom AHM3 unterscheidet:

2 Leitungen und Sicherungen für die Spannungsversorgung, damit mehr elektrische Leistung für die Anhängerbeleuchtung zur Verfügung gestellt werden kann.
Schwenkbarer Kugelkopf mit elektrischer Überwachung der Verriegelung des Kugelkopfes durch das Steuergerät für die Anhängerverriegelung. Zustandsmeldung an das Anhängermodul.
Speicherung der vom Steuergerät für die Anhängerverriegelung erkannten Fehler

Tłumaczenie Google translator

Moduł przyczepy jest dodatkową jednostką sterującą dla modułu przestrzeni na nogi (R55, E70) lub modułu lekkiego. Obecnie instalowane są dwa różne moduły przyczepy. AHM3 to dotychczas używana wersja. AHM3 + to poprawiona wersja, która zasadniczo różni się od AHM3 pod następującymi względami: 2 kable i bezpieczniki do zasilania, aby zapewnić więcej energii elektrycznej do oświetlenia przyczepy. Obrotowa głowica kulowa z elektrycznym monitorowaniem blokowania głowicy kulowej przez jednostkę sterującą do blokowania przyczepy. Komunikat stanu do modułu przyczepy. Przechowywanie błędów wykrytych przez jednostkę sterującą blokady przyczepy

Wstępne przemyślenie to podłączyć moduł po starym planie czyli Pin 9->29

A nie jak w nowym module 9->61 i 10->29

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam potwierdzenie z innego forum.

Do zwykłego haka może być ten moduł :cool2: