Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak tłoczek da się wcisnąć ręką bez większych oporów i gumki nie są uszkodzone to nie trzeba nic robić z zaciskiem. Prowadnice zacisku oczywiście trzeba wyczyścić, gumki w których pracują również i tyle. Sportowy hamulec na jednej osi i standardowy na drugiej może podobno spowodować pokrzywienie którychś z tarcz bo standardowe i sportowe klocki pracują w innych temperaturach niby.
  • Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Zaciski od 335i już ogarnięte. Będzie taki zestaw:

tarcze przód DBA T2 348mm, tylne OEM

klocki przód i tył HAWK HPS 5.0

serwo 6785648

czyli dokładnie taki zestaw jaki już pojawiał się w tym temacie

Czy trzeba coś dodatkowo kodować? Czy do wymiany serwa potrzebne są jakieś uszczelki, oringi itd? Chcę kupić od razu w komplecie ze zbiorniczkiem.

Na jaki kolor pomalować zaciski przy czarnym aucie? Myślałem nad czarnym połyskiem, srebrnym lub szarym matem. Wykluczam kolory czerwone, żółte itd.

Rejestracja mam prośbę do Ciebie czy mógłbyś wrzucić jak wyglądają Twoje zaciski na aucie przy założonej feldze? Jak możesz to opisz wrażenia po przejechaniu większej ilości kilometrów. Czy byś coś zmienił czy kolejny raz założył to samo. Z góry dzięki za pomoc.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Fotki masz na stronie 3. Malowane byly sprayem do wyoskich temperatur, szary matowy. Ja zalalem oryginalnym plynem BMW, wchodzi cos kolo 1 litra. Najwazniejsze zeby wykonac dokladne czyszczenie wszystkich czesci ruchomych czy prowadzacych. Jak zaciski sa zdemontowane, to jest na to najlepsza okazja.
to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

348mm są bardzo dobre dopóki nie jest wilgotno. Potrzebują więcej czasu na osiągnięcie siły hamowania kiedy tarcze i klocki są mokre, można się zdziwić.

Na sucho skuteczność hamowania jest świetna, na majówce miałem mieć :) bliskie spotkanie z jeleniem, samochód stanął mimo załadowania w miejscu tak, że aż zaświeciła się kontrolka ciśnienia oleju w silniku.

3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
Ja zalałem ori BMW o obniżonej lepkości, wiele nie kosztuje a nie chciałem eksperymentować. Jak zalejesz jakiś niby sportowy to najpewniej będziesz musiał go dwa razy częściej wymieniać bo takie płyny szybciej tracą parametry. A i BMW zaleca płyn o obniżonej lepokości ze względu na kontrolę trakcji.
Opublikowano
Robię przód i tył na tarczach DBA. Te swoje oryginalne tarcze i klocki po przebiegu 1000 km spróbuje sprzedać za 400 zł. Po przejechaniu 500 km dam znać jak to hamuje.
Opublikowano
Przy zmianie hamulców na 348mm należy wymienić serwo.

Oryginalnie jest 34336779721 a powinno być 34336779733, które odpowiada 6785648 z naklejki. Po zmianie - efekt żyleta, było super ale tera je bajka. Wielkością serwa się nie różnią ale najwyraźniej czymś tam w środku. Najdziwniejsze jest że w 330xd niezależnie od wersji fabrycznej hamulców 330mm czy 348mm serwo jest montowane takie samo, te słabiej działające.

Tylko nie kupować 6785649 bo to zdaje się jest od anglika.

Czy końcówka w nr z naklejki ma jakiekolwiek znaczenie? Są serwa o nr 6785648 01 i 6785648 02.

Opublikowano
Czy zmienialiście osłony tarcz hamulcowych przy montażu większych zacisków? Sprawdzałem w realoem i zarówno przy tarczach 330mm jak i 348mm wynika, że są te same. Chciałbym się jednak upewnić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z 20d na 30d i 35 na pewno trzeba zmienić osłony z przodu i z tyłu. Z 30d na 35d osłony są takie same.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Próbował ktoś $102 wzmocniony układ hamulcowy? Wrócę do domu wieczorem i zobaczymy czy coś to da
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opcja może nic nie zmienia ale w module DSC jest szereg wpisów dotyczących hamulców i z tego co widziałem jest tam parę rzeczy które można zmienić. Ja w sumie dwa lata jeżdżę z hamulcami zmienionymi z 20d na 35d i nic tam nie majstrowałem i jest ok.
3A0jS9b.png
Opublikowano
$102 jest to podwozie pojazdu służbowego wraz ze wzmocnionymi hamulcami
Opublikowano
Opcja może nic nie zmienia ale w module DSC jest szereg wpisów dotyczących hamulców i z tego co widziałem jest tam parę rzeczy które można zmienić. Ja w sumie dwa lata jeżdżę z hamulcami zmienionymi z 20d na 35d i nic tam nie majstrowałem i jest ok.

Raczej nie ma żadnego wpisu który sprawiłby że hamulce staną się zauważalnie lepsze. Opcja wspomagania hamulców nie wiadomo czy dotyczy normalnej jazdy czy tylko hamowania awaryjnego ale i tak jest ustawiona na najwyższą wartość. Ja nie zmieniałem u siebie w kodowaniu nic, serwa też nie zmieniałem i jestem zadowolony z tych hamulców z 335i.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hamowania nie, bo robisz to sam. Zresztą tak jak napisałem, sam nic tam nie ruszałem.

Ale poza tym zmiana na większe średnice tarcz wiąże się z inną powierzchnią roboczą tłoczków a więc inną ilością płynu hamulcowego do uzyskania określonego efektu hamowania. Hamulce odpowiadają w dużej części za kontrolę trakcji i stabilności dynamicznej, a dozowanie siły hamowania wykonuje wtedy w całości moduł DSC który powinien wiedzieć jakim sprzętem dysponuje. W starszych postach na forum są informacje o przekodowywaniu modułu po zmianie na inny set.

3A0jS9b.png
Opublikowano

No więc jak - $100 czy $102? Kubaj dała coś zmiana na 102?

Co do oslon tarcz po zmianie 3.0d na 3.5d mozna zostawic poprzednie, nic nie ociera.

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano
Kurde zapomniałem sprawdzić, dzięki, że przypomniałeś. Ostatnio mam takie urwanie głowy, że na nic nie mam czasu. Jutro jadę w krótka trasę to przed wyjazdem zakoduje i zobaczymy co z tego wyjdzie