Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kupiłem z pół roku temu BMW takie jak w opisie i niepokoi mnie duże spalanie oraz brak mocy zwłaszcza w dolnych zakresach obrotów (jedzie jak muł z przyczepą), tak jakby vanos nie działał prawidłowo. Czy jest możliwe, że nie będzie działał, lub będzie działał nieprawidłowo jeśli ma pękniętą obudowę i przedmuchuje olej na zewnątrz? Po zgaszeniu silnika słychać przez ok 3 sekundy jak ciśnienie schodzi z tego miejsca. Dodam, ze błędów w silniku brak, silnik ma przejechane 152tyś km. Jak wymieniałem świece to miały jeszcze napis BMW oryginalny. Czujniki wałków rozrządu zostały wymienione na samym początku z racji tego że szarpał i na zimnym nie jechał wcale. Czujniki z Swaga były chyba lub z Febii. Mogę w każdej chwili podpiąć pod INPE i wrzucić jakieś dane jeśli to pomoże przy diagnozie. Proszę o pomoc, ponieważ 15l w mieście przy normalnej jeździe to trochę dużo wydaje mi się, plus do tego brak mocy, niby jedzie ale jakoś nie wbija w fotel.

Opublikowano
Moje M54B22 również pali 15 litrów po mieście, 150 koni w benzynie raczej nie będzie wbijało w fotel. Miałem 150 koni w dieslu i tam było wyraźniej czuć na plecach z dwójki. Gdyby vanos był uszkodzony to miał byś falowanie na jałowym biegu oraz charakterystyczne grzechotanie w zakresie 2.5 - 3.5 tysiąca obrotów, ewentualnie błąd Vanosa na kompie. Mogę się oczywiście mylić.
Opublikowano
Grzechotania nie ma ale mocy na pewno nie ma, dale przejechać się znajomemu co miał pare BMW i tez mówi ze słabo jedzie. Sam miałem wcześniej 320i 136km i lepiej ciągła a tez nie miało 136km bo mułowate było i była różnica jadąc innym z tym samym silnikiem. A w Inpie parametry vanosa pod jaka nazwa i jakie wartości powinny być? Bo domyślam się ze przy przyspieszaniu powinny się potem zmieniać po Ok 3tys obrotach? A spalanie jest za duże bo według forumowiczów co czytałem to spalanie 10-12 to przy normalnej jeździe mają.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrób test podczas jazdy z butem w podłodze, poprzerzucaj zakładki po 10 sekund każda i będzie co analizować, oczywiście nagraj to, wrzuć na youtube i wklej link tutaj.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dodam ze coraz bardziej nasila się szarpanie auta na zimnym silniku przy niskich obrotach. Z tego co pamietam to może być czujnik położenia walka ale którego to nie wiem. Jutro postaram się zrobić filmy z inny i wrzucić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardzo możliwe, że czujnik wałka, dlatego pamiętaj też o zrzutach błędów.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dźwięk szumi bo mikrofon z laptopa, prawie nic nie mówię więc można wyciszyć :P

Na początku wolne obroty na zimnym silniku, później jazda na zimnym aż do rozgrzania i na koniec wolne obroty na ciepłym i odczyt błędów.

Od razu spoiler - błędów brak.