Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, miałem ostatnio przygodę z autem. Przez przypadek zatrzasnąłem kluczyki w bagażniki i musiałem szukać kogoś kto otworzy mi awaryjnie auto. Udało sie przez drzwi kierowcy normalnie za pomocą wytrychów czy jak to zwał, 5-7 min roboty i drzwi otwarte. Ale co mnie zdziwiło później w domu jak się tak zastanowiłem to dlaczego alarm sie nie włączył? Czy jest to normalne ze przy takim "włamaniu się" do auta alarm nie wyje?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Alarm jest dodatkową opcją. Jeśli jest alarm to pod lusterkiem wewnętrznym jest czerwona dioda.
Opublikowano

Auto po takim otworzeniu nie będzie wyć nawet jak ma alarm.

Czy masz alarm.... Masz diode pod lusterkiem ?

Jeśli chcesz włączyć syrenę i sprawdzić naocznie czy działa to zamknij auto pilotem i otwórz bagażnik grotem :) Powinno się drzeć :cool2:

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Auto po takim otworzeniu nie będzie wyć nawet jak ma alarm.

Dlaczego ma nie wyć ?

Opublikowano
Konstruktorzy tak wykonali zamek ze po przekręceniu wkładki fabryczny alarm się automatycznie rozbraja.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano

Jeśli chcesz włączyć syrenę i sprawdzić naocznie czy działa to zamknij auto pilotem i otwórz bagażnik grotem :) Powinno się drzeć :cool2:

Więc chyba alarmu nie mam jak tak bo robiłem kiedyś jak mówisz i alarm nie wył.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Konstruktorzy tak wykonali zamek ze po przekręceniu wkładki fabryczny alarm się automatycznie rozbraja.

Nie możliwe bo kiedyś testowałem u siebie w E60 i jak otworzyłem zamek drzwi grotem to alarm się uruchomił.

Edit:

Byłem teraz sprawdzić i w F10 jest tak samo jak było w E60 czyli alarm uruchamia się jak otworzę zamek grotem.

Opublikowano

byłem przed chwilą u siebie w E60 :D

Z drzwi kierowcy alarm się dezaktywuje ( mam sygnały dzwiękowe potwierdzające dezaktywacje ) a otwierając bagażnik alarm wyje :roll:

E60 535xd+++ + 8hp70x

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To wydaje mi się że jest to kwestia zmiany w ustawieniach lub kodowania. Twoja opcja jest mniej bezpieczna bo złodziej głownie dostaje się do środka właśnie otwierając zamek drzwi.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Dezaktywacja grotem to opcja.

Nazywa się to "Obsługa krzyżowa"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po rozkodowaniu VIN widnieje u mnie ta funkcja S877A i alarm rozbroję tylko pilotem.
Opublikowano
alarm rozbroję tylko pilotem

To nie jest tak do końca jeśli dobrze to rozumiem.

Wydaje mi się że przy opcji S877A:

> jeśli użyłeś pilota do włączenia alarmu to wyłączysz go tylko pilotem a nie grotem.

> jeśli użyłeś grotu do włączenia alarmu to wyłączysz go tylko grotem a nie pilotem.

U mnie tego wyposażenia nie ma więc mogę "krzyżować" metody włączania/wyłączania alarmu. Ale rano jak będzie mi się chciało to dopiszę i zobaczę :mrgreen:

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano
guzior2 masz racje.... Dodalem S877A do FA i alarm rozbraja sie tylko przy użyciu pilota. Nie wazne czy zamkne auto pilotem czy grotem... alarm rozbraja sie tylko przy uzyciu pilota. Otwierając grotem drzwi kierowcy alarm teraz wyje :D Tak powinno byc fabrycznie a nie że jakas opcja :duh:

E60 535xd+++ + 8hp70x

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak powinno byc fabrycznie a nie że jakas opcja :duh:

Dokładnie, nie bardzo rozumiem jaki był zamysł takiego rozwiązania ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powinien się wyłączyć gdy włączysz zapłon.