Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Na początku chciał bym sie serdecznie przywitać bo jestem tutaj nowy!

A teraz przechodzę do sedna! :)

Wczoraj odpaliłem moje bmw chcąc jechać do sklepu ale niespodobała mi sie praca silnika tak jak by tylko na 3 gary chodził, przegazowałem go delikatnie przejechałem chwile ale jednak zawróciłem i zgasiłem bo nie spodobała mi sie praca silnika. Poszedłem do domu i po jakimś czasie chciałem spróbować odpalić a ku mojemu zdziwieniu nie chciał odpalić meczyłem sie i nie dało rady. Musiałem wepchać na podwórko i podłaczyc akumulator i naładować, Naładowałem i zapaliłem w koncu ale praca była nierówna, brak wolnych obrotów a żeby zapalic to musiałem pokręcić trochę, Czuć było paliwo ale tak jak by nie mógł załapać.

Poddałem sie i do tematu podszedłem dzisiaj.

Dodam że wyskoczył błąd na desce check engine .

Sprawdziłem cewki ściagajac je gdy pracował na wolnych obrotach i na kazdej bylo czuc spadek obrotów wiec to wykluczyłem , przyjechał znajomy mechanik z kompem sprawdzil bledy wyskoczył blad czujnika położenia wałka rozrzadu ale juz nie dało rady go odpalic, i gdy próbowałem krecic to czulem opor tak jak by rozrusznik nie krecil tak jak powinien.

Moje pytanie jest czy ten czujnik jest w stanie narobic takich problemow zeby nie mozna bylo odpalic??? może coś z zaplonem, pamietam ze w starych samochodach tak mialem ze jak zaplon przestawił to ciezko krecil silnik .

Niechce mi sie wierzyc zeby to cos z rozrzadem było samochod 117000 oryginalnego przebiegu 2007 rok 2,0 150 km posiadam go od roku ale dopiero teraz sprowadzilem go do Polski i nigdy nie bylo z nim problemow. Przy 112000 mial serwis w bmw w Szwecji i wszystko bylo wymieniane sprawdzanejak to w serwisie itp

Edytowane przez mackolja
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Akurat rozrząd w n46 (bo chyba taki masz silnik) nie należy do najtrwalszych, więc może to być on, błąd czujnika wałka rozrządu (są dwa) jak najbardziej może być przyczyną nie odpalania silnika. Podaj dokładne kody błędów z opisami.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Co do kodów błędów to nie pamietam. Ale wyskoczyl jeden błąd czujnika walka strona wylotowa. Dziś próbowałem odpalić ale nic zauwazylem ze tak jak by gorzej kręcił . A i do tego wszystkiego zapalila sie kontrolka od absu.

We wtorek zaciagam do mechanika wymienie czyjnik polozenia wałka i zobaczymy co dalej. Mam nadzieje ze to nie rozrząd

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Problem rozwiązany! Pekniety napinacz łancucha rozrządu i przeskoczył rozrząd dlatego był problem z odpaleniem. Wymieniony rozrząd i ustawiony tak jak powinien. Auto smiga!

Pozdrawiam!