Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym dołożyć oryginalne czujniki cofania do swojej e61(lift) i jestem w trakcie zbierania gratów. Mam kilka pytań odnośnie różnic w lifcie i przed:

- czy lift posiada ten sam moduł pdc co przedlift? Na aukcjach zauważyłem te same moduły z oznaczeniem lift jak i bez. Jeżeli czymś się różnią proszę o info

- wiązka i same czujniki cofania różnią się czymś?

- czy wiązka pdc z tylnego zderzaka wpina się bezpośrednio do modułu czy pomiędzy nią, a modułem jest jeszcze jedna wiązka łącząca?

- ktoś przerabiał temat wiercenia i dokładania koszyczków pod czujniki? Raczej skłaniam się ku wymianie na inny przystosowany pod pdc, ale na forum jest temat dotyczący e91, gdzie ktoś napisał, że ori zderzak ma zaznaczone miejsca do wiercenia i montażu koszyków.

Jeżeli ktoś przerabiał temat będę wdzięczny za wskazówki.

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

- moduły są te same

- wiązka do zderzaka jest ta sama, wtyczka raczej też

- wiązka jest podzielona na dwie części. Od modułu do zderzaka i od zderzaka do czujników

- czujniki VFL/VFL M-pakiet/LCI M-pakiet są te same. Tylko w standardowym zderzaku LCI były inne czujniki o rozmiarze 16-17mm te inne mają 23mm i są dwu częściowe. Ta sama różnica jest we wtyczka chyba pdc i drugiej części wiazki.

- miejsca do wiercenia są zaznaczone

- potrzebujesz

:arrow: Czujniki

:arrow: Obie części wiazki. Wiązka do czujników ma inne wtyczki w zależności jakie czujniki kupujesz

:arrow: Adaptery do czujników 4x i jak wyżej uważaj na różnice. Tylne adaptery mają ten sam kształt. Musisz tylko uważać jak przyklejasz. Wtyczka musi pokazywać do środka zderzaka. Kup nowe (4x8€), Przyklejenie na klej średnio się sprawdza

:arrow: moduł pdc

:arrow: kilka kabli aby pociągnąć sygnał do nawigacji, piny i taśmę izolacyjna

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Widzę, że zapomniałem podziękować za wskazówki i cenne informację więc nadrabiam to i dziękuję! :D Z racji nawału pracy odpuściłem temat i teraz ruszam z powrotem, zderzak z czujnikami i wiązką już leży na aucie :8) . Jutro zamawiam moduł pdc oraz wiązkę łączącą moduł z czujnikami. Najtrudniejszym elementem będzie chyba włącznik w aucie, nigdzie nie widziałem włącznika by miał otwieranie bagażnika + pdc bez grzanych foteli i chyba skończy się na serwisie. Mam nadzieje, że nie okaże się, że taki nie występował :roll: