Skocz do zawartości

Wyświetlacz nawigacji/radia MK3 - uwalony soft?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Temat długi jak rzeka. Pytań i odpowiedzi masa na każdym forum. Je jednak potrzebuję nieco innej pomocy. Opisze co i jak wygląda, a potem możecie mnie zrugać... bynajmniej nie za lenistwo.

wczoraj radio MK3 grało, wyświetlacz działała. Podobno był dziwny, taki w trybie awaryjnym jak to powiedział znajomy. Nie wiedziałem przez 5 lat, że mam tryb awaryjny wyświetlacza, pomimo tego, że wzór, który był u mnie na moim radiu wyglądał identycznie, jak ten prezentowany na zdjęciach z instrukcji obsługi mojej NAVI. Wyświetlacz wyglądał "jakby obraz z ATARI", trzy kolory, dwa tryby, język GB, DE. W górnej części wyświetlany RDS (tekst i nazwa stacji). Po otwarciu auta wyświetlacz nie pokazywał żadnego logo BMW/M, lecz szary pasek na dole ekranu z datą, godziną i czymś tam jeszcze na czarnym tle.

Kolega powiedział, że u niego tego nie ma i faktycznie wzór graficzny jego NAVi jest zupełnie inny niż mój. Właściwie przeglądając YT nigdzie nie widziałem swojego wzoru. Za każdym razem prezentowany był wzór wielokolorowy. Być może to kwestia softu. U mnie soft bez spolszczenia miał postać SW 3-1/31. Miał ponieważ chyba już jest uwalony... ale to później.

Wczoraj, jak pisałem wyżej radio grało, wyświetlacz pokazywał co miał pokazać. Postanowiłem zajrzeć do zmieniarki, bo ta kiepsko czytała płyty. Radio wyłączyłem, odpiąłem zmieniarkę i włączyłem radio ponownie, aby nie pracować w ciszy w garażu. Wcześniej walcząc z mapą nawigacji odpiąłem dwie wtyczki pod czytnikiem navi, tą białą i niebieską. Radio grało na odpiętych wtyczkach pod czytnikiem nawigacji. Poskładałem wszystko do kupy. Włożyłem zmieniarkę, ta wystartowała i zaczęła czytać płyty. Wtyczki od tego pudełka pod czytnikiem navi pozostały nadal odpięte ponieważ w tym czasie kleiłem zamek jednej z nich (jakiś &^*# zlałam zaczep). W trakcie grania radia na 2-3 minuty zgasł wyświetlacz navi i ponownie się włączył. Po sklejeniu zamka wtyczki wpiąłem na swoje miejsce. Zmieniarka nadal pracowała, a nawigacja wczytała mapę.

Dzisiaj wieczorem wsiadam do auta i ZONK! wyświetlacz radia czarny z lekkim podświetleniem, gra oczywiście, stacje wybiera itd. wyświetla również RDS na pasku pod zegarami. Zakładam więc, że nieświadomie wczoraj uwaliłem soft. Zmieniarka nie wypluła magazynka po naciśnięciu błękitnego klawisza (muszę ją otworzyć ponownie)... Jak włożę płytę z mapą 2010 (wypalona na płycie i zastana w aucie w momencie zakupu) krążek czasem zostaje w czytniku i jest "obrabiany" a innym razem czytnik wypluwa go po jakimś czasie (to próby z dzisiaj). Wczoraj mapa czytana wielokrotnie

I teraz prośba - czy ktoś może polecić kogoś z Krakowa kto odpłatnie postawi mi soft odnowa, najlepiej takiego jak miałem, bo on fajnie prezentował linię tekstową RDS. Lub podobny, również z linią RDS. Albo może ktoś z Was nagra mi swojego softa odpłatnie i przęśle płytę CD na adres, który mogę podać na PRV? Zdjęcia prezentujące stan navi przed uwaleniem softu i po mogę podesłać na PRV.

Proszę o pomoc.

Opublikowano

znalazłem filmik z aktualizacji softu. Właśnie takiego jak ja miałem... oczywiście wersja EU

ktoś pomoże?

Opublikowano

Koledzy nikt nie pomoże?

dzisiaj nagrałem softa 27. Włożyłem płytę do czytnika. Ten ją przyjął gładko i zaczął czytać. Niestety jednak na wyświetlaczu nadal ciemno. Zero napisów, zero paska postępu instalacji. Wyciągnąłem również napęd i zauważyłem, że ten był juz zmieniany. Czytnik w aucie jest z roku 2004, auto 2001.

Jakiś pomysł?

Auto było również podpięte pod ISTĘ. Błędy - brak połączenia z monitorem i brak połączenia ze stacją dokującą telefonu. Telefon ożył (więc tutaj nie szukam problemu). A może uwalony jest moduł TV?

Opublikowano
Soft w czytniku w e39 zmienialem w firmie w Pile.Wysyłkowo.Zaplacilem chyba 150 zl, do tego wgrali jezyk polski.Ogłaszają sie na a...Moge polecic.Do dzis wszystko smiga.
sprzedam iCom Next Ori
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdź wtyczki wpinane w czytnik.

Ja kiedy aktualizowałem soft miałem podobną sytuację.

Poczytaj TUTAJ.

pzdr

yaz

Opublikowano
Sprawdź wtyczki wpinane w czytnik.

Ja kiedy aktualizowałem soft miałem podobną sytuację.

Poczytaj TUTAJ.

Czytałem Twój post... nieco inny od mojego problemu... i wypinanie wtyczek w czytniku navi, odpięcie aku na 30 minut nie pomaga. Po powrocie auta z serwisu olejowego nadal będę walczył z tematem. Na amerykańskich forach jest trochę sugestii w temacie mojego problemu. Być może uda się podmienić czytnik navi i moduł TV (to ten pod nawi - nazwany w pierwszym moim poście pudełkiem), od którego właśnie miałem odpięte wtyczki jak grzebałem ze zmieniarką...

Pozdro.

P.S. czekam nadal na sugestie. Cenne i na pewno przydatne nie tylko mnie, ale innym walczącym z podobnym problemem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam,

Wracam do tematu. Ten dalej nierozwiązany. Nawigacja miała uszkodzony czytnik i pamięci flash. Dzisiaj odebrałem z naprawy z wgranym softem. Niestety nadal po wpięciu do auta lipa, nic nie działa. Wyświetlacz jak był czarny z niebieską łuną, tak nadal jest. Zastanawiam się teraz czy przypadkiem problem nie lezy w module TV? Albo sam monitor jest uszkodzony i należy go wymienić? Bardzo chętnie podmieniłbym na próbę z kimś z Krakowa, lub okolic w celu przetestowania. Wtedy być może uda misę obrać jakąś sensowną ścieżkę dalszego postępowania z problemem... Dzisiaj jestem całkowicie głupi w temacie tym bardziej, że pojawiły się inne kwestie - ale to na osobny post, który zaraz założę...\

proszę o pomoc, najlepiej z okolic Krakowa.

Opublikowano

Wczoraj raz jeszcze podszedłem do tematu. I Bingo! gdzieś ktoś na forum tym lub innym pisał o wtyczkach niebieskich. Jedna jest wpięta do navi, a druga do modułu TV. Ponieważ od modułu zacząłem i jeszcze jak navi było w serwisie zasugerowano, że auto bez czytnika będzie miało żywy wyświetlacz, bo funkcję wyświetlania przejmuje moduł TV - tutaj spróbowałem sprawdzić. I tak stoję wczoraj nad otwartą klapą i składam fakty w całość... Najpierw wywaliłem zmieniarkę, potem moduł TV, wszystko na odpiętym aku. Potem do czytnika navi wpiąłem kabel z niebieską wtyczką, ale ten od modułu TV, aku podłączyłem, zapłon na 1 i - "cyk" jest logo witające BMW i żywy wyświetlacz. Tak więc parę tygodni temu uwaliłem nie navi i softa, ale moduł TV. Przy okazji szukając rozwiązania problemu, może niepotrzebnie, ale zrobiłem serwis czytnika, w którym wymieniono pamięci flash, laser i wgrano polskie menu. Z tego polskiego manu akurat nie jestem dumny, bo ono ma zupełnie inną grafikę softu niż miałem wcześniej, ale najważniejsze NAVI działa, monitor sprawny!

Temat zamykam.