Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

2 miesiące temu wymieniłem w swoim autko odme(starej było juz masełko). Wraz z odmą wymieniłem też przewody (te dwa duze na nowe, dwa mniejsze na używki- miały pół roku). Wszystko działało jak należy. Ostatnio zaobserwowałem jednak wzrost spalania(średnio 0,5 l) oraz autko jakby troszkę przymuliło. Kiedy zajrzałem pod maskę usłyszałem niepokojący dźwięk(jakby bzyczenie). Pojechałem do kolegi, żeby zajrzał do autka i po kilku chwilach stwierdził ze to odma tak hałasuje. Odkręcił korek od wlewu oleju, wyciągnął bagnet "bzycznie" stało sie jeszcze głośniejsze, obroty spadły. Po zakręceniu korka bzyczenie znikło. Jeśli chodzi o spalanie to na razie ciężko mi stwierdzić czy jest lepiej. Czy myślicie że odma jest do wymiany? Jaka jest prawidłowa reakcja na odkręcenie korka wlewu oleju lub wyjęcia bagnetu?

E46 320i M54B22

Edytowane przez marass23
Opublikowano

Gdzie kupiłeś odmę ?

Tam jest membrana co może bzyczeć a nawet charczeć. Możesz odmę wymyć a jak nie pomoże to wymienić, ale najpierw się upewnić czy to jest poprzez odmę.

Kolektor ssący poprzez odmę ssie powietrze z korbowodu i jak odkręcisz korek to dostaje lewe powietrze na co silnik zareaguje, czyli to jest normalne.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Odma kupiona allegro. Bzyczenie podczas jazdy juz nie występuje, jedynie kiedy odkrece korek.

Ps.jak moge steierdzic ze to na pewno odma?

Opublikowano

Jak zakładasz wątek i chcesz prowadzić dyskusję to w tytule dopisz jaki typ silnika, bo admin Ci zamknie wątek.

Ps.jak moge steierdzic ze to na pewno odma?
Ostatnio zaobserwowałem jednak wzrost spalania(średnio 0,5 l) oraz autko jakby troszkę przymuliło.

Wzrost spalania w twoim przypadku nie powoduje odma.

Bzyczenie podczas jazdy juz nie występuje, jedynie kiedy odkrece korek.

Najwyraźniej to ma związek z odmą.

Pisałem Ci wymyj odmę ale w środku ;-)

Jaki masz olej ?

Czy przypadkiem nie masz płynu z układu chłodzenia w oleju i to paruje i w połączeniu z mgiełką olejową tworzy masło i obkleja membranę odmy ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.