Skocz do zawartości

Wibracje silnika 318i 2.0 143 km N42b20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich ;)

Moim problemem są wibracje silnika n42b20. Problem zaczyna się już przy przekraczaniu 1500 obrotów na biegu jałowym jak i podczas jazdy. Wibracje są tak intensywne że musiałem podkleić wszystkie plastiki na silniku pianką bo nie szło wytrzymać w środku podczas codziennej jazdy :( wcześniej zostały wymienione poduszki silnika i skrzyni biegów. Na silniku febi skrzynia lemforder . Wszystko było dobrze do momentu padnięcia uszczelki pod głowicą. Swoje BMW oddałem do mechanika zajmującego się typowo marką BMW. Po naprawie po kilkudziesięciu kilometrach pojawiły się pierwsze objawy były to znikome minimalne wibracje w dodatku nie zawsze się pojawiały. Po przejeździe prawie 2 tys km wszystko się nasiliło a z silnika zrobił się dosłownie wibrator :D Na wolnych obrotach pracuje idealnie żadnych zakłóceń i drgań gdy tylko dodaje gazu a silnik wchodzi na obrotu zaczyna mocno drżeć. Zostały sprawdzone poduszki są nie naruszone, układ wydechowy nigdzie nie dotyka elementów karoserii nic nie przenosi silnik został odpalony bez paska wielorolkowego bo padło podejrzenie rozwalonej rolki bądź uszkodzenia innych podzespołów pracujących na pasku ale ku zdziwieniu wszystko w porządku :cool2: w chwili obecnej jestem już zielony co to może powodować wibracje silnika :mad2: może ktoś miał podobny problem ?

Edytowane przez janos16
Opublikowano

Mierzyłeś może ciśnienie na cylindrach ?

Nie wypada Ci zapłon ?

Świece są prawidłowo dokręcone ?

Ps. Do nagłówka dopisz typ silnika bo szkoda aby Ci admin zamknął temat

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

ciśnienia nie mierzyłem

zapłon na pewno nie wypada owszem padła mi wcześniej jedna cewka no ale było to jakieś pół roku temu teraz na 100% pracuje na 4 garach i nie wywala żadnych błędów

a co do świec nie wpadłem na ten pomysł :)

nie dokręcenie którejś mogłoby powodować takie wibracje? jutro zerkne i napisze czy były dokręcone :wink:

Opublikowano

świece sprawdzone dokręcone kluczem dynamometrycznym wydaje się być wszystko w porządku ale nastąpiła mała zmiana :?

po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu wibracje na zimnym silniku są dość intensywne ale wraz z rozgrzewaniem silnika tak jakby słabną i są mniej wyczuwalne ale cały czas występują może to tylko zbieg okoliczności no nie wiem co już o tym sądzić :(

jeszcze spróbuje zmierzyć ciśnienie na cylindrach tak jak kolega doradził :wink:

Opublikowano

Wibracje wibracjom nie są równe ale na zimnym delikatne wibracje mogą pochodzić z pompy powietrza wtórnego.

W twoim wypadku to chyba się nie z obejdzie bez diagnozy warsztatowej.

Podłączyć pod kompa z programem INPA i może coś wyjdzie.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.