Skocz do zawartości

bmw e 36 1.8 tds - objawy jak przy uszczelce głowicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.8 tds to mój nowy zakup marki BMW. silnik chodził do niedawna jak super cykadełko.nie ukrywam lubie podkładac do pieca i tak było ostatnim razem. w pewnej chwili zobaczyłem parę spod maski.wyłaczyłem silnik i sie zatrzymałem. temperatura nie wzrosła gwałtownie i w niepokojący sposób. co pod maską: bok chłodnicy rozerwało. wszystko zalane płynem chłodniczym. samochód odpala ale na wolnych kuleje i dymi. niby na obroty wchodzi normalnie. jak juz wejdzie na wyzsze-przestaje kopcić. w oleju silnikowym nie ma wody a w płynie chłoniczym brak oleju. potem sprawdzałem płyn na zawartość co2 i nic.

co dalej: wsadziłem drugą chłodnicę. silnik po odpaleniu jakby miał ciężej. kiedy odkręce korek zbiorniczka ma lżej.

podłączyłem inpę. łączyłem sie ze wszystkim oprócz sterownika silnika. program prawidłowo diagnozował abs, centralny itp.tylko nie silnik.

i skonczyły mi sie pomysły. jakieś pomocne sugestie?

Opublikowano
tak jak napisałem wyzej.robiłem i nie ma co 2, ale ciśnienie szybko rośnie. z tym że przy drożności tej rozerwanej chłodnicy miało prawo rosnąć. dzis znalazłem dlaczego mogło dojsc do rozsadzenia chłodnicy. byc może przez zatarty wentylator. tylko dalej nie wiem co miałby wentylator do braku komunikacji ze sterownikiem silnika. czyzby nastąpił jakiś zbieg usterek? nie wiem. jutro wsadzę drugi czujnik obrotów wału, chłodnicę i zobaczę co będzie.
Opublikowano

no i wszystko jasne. moja dusza została uzdrowiona. jakiś lipiarz na skrętki porobił przewody od wtrysku sterującego. jeden z przewodów niezaizolowany stykał się z korpusem silnika. druga usterka która miała wpływ największy- uszkodzony czujnik położenia wału. do tego para wydostająca się z chłodnicy zamoczyła alternator oraz skrzynkę bezpieczników.

skrzynkę i alternator osuszyłem oraz wyczyściłem środkiem chemicznym do czyszczenia styków. wymieniłem czujnik położenia wału. załozyłem drugą chłodnicę.

silnik pracuje jak powinien. wszelkie złe objawy ustąpiły. ciśnienie nie rośnie. nie grzeje sie .jest. ok.

temat zamknięty!