Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

W weekend chcę wymienić u siebie kompletne sprzęgło wraz z kołem dwumasowym w mojej piątce.

Będę robił to sam i chcę dorobić sobie trzpień do centrowania tarczy sprzęgła, niestety nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych wymiarów.

W dwóch różnych źródłach podają dwie różne wielkości, a gdy zrzucę skrzynię już nie będzie czasu by jechać dorabiać inny. Nie chcę też dorabiać niepotrzebnie dwóch różnych :)

Może ktoś z Was ma za sobą taką operację i dysponuje rysunkiem takiego trzpienia ?

Montaż będę robił bez urządzenia służącego do wstępnego naprężenia docisku (kupuję nowy fabrycznie zablokowany)

Pozdrawiam

Piotr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kiedyś mechanik wymieniał sprzęgło z dwumasą w moim e60 z tym samym silnikiem i widziałem że poradził sobie bez tego narzędzia do centrowania, po prostu pomagał sobie jakimiś cienkimi, prostymi drucikami które wsadzał w szczeliny, skrzynia weszła na swoje miejsce bez problemu.

http://i68.tinypic.com/2zoiyir.jpg

Opublikowano

Chyba bałbym się tak ryzykować.

Obawiałbym się, że tarcza sprzęgła smyknie sie w momencie odposzczania blokady docisku.

Tymbardziej, że nie mam przyrządu SAC aby potem ewentualnie cofnąć słoneczko :) ale dzięki za odpowiedź

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli jesteś z okolic stolicy, to zapraszam do mnie, mam stare sprzęgło, to będziesz mógł sobie pomierzyć. Jeśli nie, to powiedz co, a ja zmierzę, tylko nie mam suwmiarki, więc to nie będą idealne pomiary. Dodatkowo Gorik79, czyli jeden z lepszych speców od BMW z naszego forum, podpowiedział mi, co należy dodatkowo wymienić przy każdej wymianie sprzęgła, skontaktuj się z nim, podpowie Ci co i jak. tel. 536 506 506

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Obawiałbym się, że tarcza sprzęgła smyknie sie w momencie odposzczania blokady docisku.

Tymbardziej, że nie mam przyrządu SAC aby potem ewentualnie cofnąć słoneczko :) ale dzięki za odpowiedź

Cześć !

I wymieniłeś już sprzęło i dwumas ? Bo mnie wlaśnie na dniach czeka taka sama robota.

Jesteś w stanie dać mi jakieś wskazówki itp ? Na co uważać itp.

za wszelkie informacje bede bardzo wdzięczny :)

Opublikowano

Cześć !

I wymieniłeś już sprzęło i dwumas ? Bo mnie wlaśnie na dniach czeka taka sama robota.

Cześć,

Wymieniłem. Cały proces wymiany masz na forach + filmiki (trochę się ich naoglądałem przed operacją). Żadnej większej filozofii nie ma, tylko trzeba pamiętać o zwolnieniu blokady docisku dopiero po jego dokręceniu i obowiązkowym wycentrowaniu tarczy. Jutro wpisze tu wymiary trzpienia centrującego jaki dorobiłem.

Wymiane robiłem sam, ale auto na podnośnik i wózek widłowy do zrzucenia skrzyni (ręcznie i samemu nie radze jej sciągać, mimo iż nie waży aż tak dużo, to wałek wcale łatwo nie wychodził ze sprzęgła i w przypadku braku podnośnika do skrzyni przyda się inny sprzęt np. wózek widłowy, bądź kolega :))

ps. przygotuj się na to, że po ściągnięciu dwumasu Twoim oczom ukaże się wyciek spod uszczelnienia wału korbowego (ja licząc się z tym kupiłem wcześniej na wymiane)

Wymiary trzpienia centrującego:

Całkowita długość wałka - 67mm

na długości 27mm średnica 15mm (pod łożysko w dwumasie)

na pozostałej długości średnica 26,5mm (pod otwór na wielowypust w tarczy sprzęgła)

Od czoła (strona z średnicą 26,5mm) warto zrobić nagwintowany otwór (w moim przypadku M8) aby za pomocą wkręconej w niego śruby ułatwić wyjęcie trzpienia po odpuszczeniu blokady docisku.

Luk wypuścił gotowe trzpienie o podobnych wymiarach, ale nie miałem czasu ich szukać

• 2 lata później...
Opublikowano

Cześć !

Cześć,

Wymieniłem. Cały proces wymiany masz na forach + filmiki (trochę się ich naoglądałem przed operacją). Żadnej większej filozofii nie ma, tylko trzeba pamiętać o zwolnieniu blokady docisku dopiero po jego dokręceniu i obowiązkowym wycentrowaniu tarczy. Jutro wpisze tu wymiary trzpienia centrującego jaki dorobiłem.

Wymiane robiłem sam, ale auto na podnośnik i wózek widłowy do zrzucenia skrzyni (ręcznie i samemu nie radze jej sciągać, mimo iż nie waży aż tak dużo, to wałek wcale łatwo nie wychodził ze sprzęgła i w przypadku braku podnośnika do skrzyni przyda się inny sprzęt np. wózek widłowy, bądź kolega :))

ps. przygotuj się na to, że po ściągnięciu dwumasu Twoim oczom ukaże się wyciek spod uszczelnienia wału korbowego (ja licząc się z tym kupiłem wcześniej na wymiane)

Wymiary trzpienia centrującego:

Całkowita długość wałka - 67mm

na długości 27mm średnica 15mm (pod łożysko w dwumasie)

na pozostałej długości średnica 26,5mm (pod otwór na wielowypust w tarczy sprzęgła)

Od czoła (strona z średnicą 26,5mm) warto zrobić nagwintowany otwór (w moim przypadku M8) aby za pomocą wkręconej w niego śruby ułatwić wyjęcie trzpienia po odpuszczeniu blokady docisku.

Luk wypuścił gotowe trzpienie o podobnych wymiarach, ale nie miałem czasu ich szukać

Dziękuje ci kolego za zwymiarowanie bolca centrującego, bardzo mi pomogłeś. Teraz mogę dorobić sobie przyrząd przed przystąpieniem do prac. Widać w manualu są dwie średnice lub więcej wałków sprzęgłowych. Ja mam właśnie taką jaką podałeś, ale widziałem też na początku tematu ktoś podał inne wymiary tego bolca. Pozdrawiam