Skocz do zawartości

[E46] 318i Dioda akumulatora + pali bezpiecznik nr 30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Auto to E46 318i 118KM przedlift.

Problem jest z notorycznie spalonym bezpiecznikiem nr 30 (7.5A choć większe też pali).

Gdzie szukać przyczyny ?

Dodam, że z codziennej jazdy objawy eletryczne to zapalająca się na kilka sekund dioda żółta poziomu oleju (po czym gaśnie) - do tej pory sądziłem że walnięty jest czujnik poziomu oleju, ale może nie jest... (?), oraz brak diody 'Check Engine' (nawet przy zapalaniu) na zegarach.

Dzięki z góry za pomoc

Edit:

Nie pisałem wcześniej bo sądziłem że wymiana alternatora pomoże, ale nie pomogła:

Pojawiła się kontrolka czerwona akumulatora - diagnoza wymiana alternatora - niestety z nowym alternatorem kontrolka nadal nie gaśnie.

Przy okazji wyszedł ten bezpiecznik nr 30 (29,29,30 odpowiada za "Sterowanie silnika", 30,43 odpowiada za "Gnizado diagnostyki OBDII").

Edytowane przez oppo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdziłeś od czego jest ten bezpiecznik? Żółta kontrolka to czujnik poziomu oleju a brak checka to zapewne taśma izolacyjna..Sprawdź w teście zegarów (2.0).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dopisałem do pierwszego postu.

Pojawiła się czerwona dioda akumulatora - wymiana alternatora nie pomogła - dioda czerwona dalej się świeci

Opublikowano

Nie lekceważ palącego się bezpiecznika bo spalisz auto.

Nr. 30 to chyba od sterowania silnika i do gniazdka OBD II ale sam to sobie sprawdź.

Czasem jest dobrze sprawdzić wizualnie po kablach , może gdzieś przetarte albo nadpalona izolacja, a jak nie to do poleconego zaufanego elektryka.

Widzę że dopisałeś następną usterkę, hmm... nie wiadomo co doradzić bo auto podrutowane i widać że sam nie potrafisz robić testów.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.