Skocz do zawartości

[E46]Problem z elektronicznym sterowaniem turbo 320d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mialem problem z tym silniczkiem co steruje turbo (u mnie jest elektroniczne, nie podcisnieniowe). Wysylalem to do firmy Bocian ktora tu widzialem na forum. Wszystko bylo dobrze przez jakis miesiac i spowrotem to samo. Zdarzyla sie sytuacja, ze wciskam gaz i auto jakby kotwice mialo za soba, minelo 3tys obrotow i pojechalo dalej. Dzwigienka od zmiennej geometrii chodzi swobodnie wiec wnioskuje ze nie jest tam nic zapieczone. Dodam, ze jak silnik jest wylaczony, to dzwigienka jest jakby schowana w strone silnika, jak przekrece zaplon, przestawia sie w strone podluznicy i tak zostaje. Szukac problemu z tym sterownikiem? Jest na niego gwarancja wiec o to sie nie ma co bac :) Pytam bo nie do konca rozumiem jak to sie ma zachowywac, wiekszosc jest opisana pod katem tych zaworkow podcisnieniowych. Zalaczam screena z bledem

f277210b74a3a5a5med.jpg

Opublikowano
Kolego miałem ten sam błąd przy uszkodzonym czujniku ciśnienia doładowania w kolektorze ssącym. Auto wtedy jeździło podobnie jak u Ciebie. Po wymianie wszystko wróciło do normy.
BMW 3, e46, 320 d, 150KM, 2.0 diesel, automat, M47N, 2004 r.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najpierw zajrzyj do niego czy jest czysty i jego gniazdo w kolektorze dolotowym.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Czujnik wyczyscilem i jakos autko sie lepiej zachowuje i nie zdarzylo mu sie juz nic podobnego. Bede obserwowal temat, jak sie powtorzy to go wymienie :)
Opublikowano
Sprawdzalem dzis blad na kompie i znow sie pojawil. Na ile to blad czujnika, ze pojawia sie regularnie co 200-300km a na ile to przyczyna w czyms innym? Jak wyciagalem czujnik to czyscilem go wiertelkiem delikatnie jak ktos tu pisal, dodam ze robieralem to po jezdzie wiec wszystko bylo gorace i byly takie slady na nim jakby mokry byl z oleju.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możliwe, że uszkodziłeś go takim czyszczeniem, jego tylko płucze się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Generalnie to on blad pokazywal juz przed czyszczeniem wiec to mu chyba nie zaszkodzilo :? No nic, trzeba to bedzie wymienic. Tylko ori?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niekoniecznie, może być bosch. Dobrze by było to potwierdzić sprawdzając parametry podczas jazdy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jak kolega maniek pisze ostrożnie z tym czujnikiem, swój pierwszy właśnie tak uszkodziłem. Dobrze przepłukać. A najlepiej, jak już jest zapaskudzony i podejrzewam będzie sie to powtarzać - wyczyścić w wolnej chwili chociaż zawór EGR, kolektor i założyć wtedy nowy.
BMW 3, e46, 320 d, 150KM, 2.0 diesel, automat, M47N, 2004 r.
Opublikowano

Ok zrobiem test inpa na drodze. Generalnie 4 i 5 do deski od ~2000obr. Po tym czasie juz sa tylko korekty wtryskow jak konczylem jazde. Nie umiem filmow ciac wiec napisze kiedy jaki bieg:

1:27 4

3:03 4 i 5 do 170/h

4:32 4

4:54 5

5:15 5

6:12 4

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko jest w normie kiedy wciskasz gaz do cechy, czujnik ciśnienia doładowania działa prawidłowo, był moment na filmie, w którym brakowało mocy?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Nie nie zdarzylo sie to, ladnie sie zbieralo. Ostatnio nie odczulem tego wcale, na jedno lepiej bo moze sie samo naprawilo :D W kazdym razie, czasami odczuwam takie dziwne, nie wiem jak to okreslic, jakby sie musialo zastanowic czy sie rozpedzac, przy 2tys obrotow jedynie chociaz nie zawsze i trwa to doslownie moment. Ale tak to jezdzi fajnie wiec sie nie doszukuje problemow tylko jezdze i tluke kilometry bo bledow zadnych nie ma a inpa pokazala to co widac na filmie :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możliwe, że egr przycina się, zaglądałeś tam?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Egr czyscilem, sciagalem wezyk na dzialajacym silniku i przykladalem palec to czuc bylo ze jest podcisnienie. Czyscilem ten elektrozawor od egra ale nie byl jakis zasyfiony. W disie ograniczylem egra ale czy jakas poprawe odczulem to szczerze mowiac moze na poczatku troche tak albo poprostu efekt placebo