Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Temat przewijał się nieraz, ale na rynku co chwilę jakieś nowości tak więc pytam : Jakie ledy HB3 polecacie do E39 99r? Będą używane jako DRL, zależy mi też na jak najlepszym oświetleniu jezdni przy włączonych drogowych. Ewentualnie może jakieś konwencjonalne żarówki?
Opublikowano

Jak chcesz porządny LED, to wymień soczewkę na soczewkę LED (BiLED) - drogo (, ale świeci.

Praktycznie wszystkie LEDy montowane zamiast normalnych żarówek są do kitu i na pewno nie można ich stosować jako światła podstawowe (mijania). Natomiast możesz zaryzykować w miejsce drogowych, jeśli przede wszystkim mają spełniać warunek DRL, a drogowych przy okazji (bo w sumie i tak się z drogowych prawie w ogóle nie korzysta, a jak się korzysta, to rozkład światła nie jest aż tak istotny jak przy mijania).

Opublikowano
Witam. Temat przewijał się nieraz, ale na rynku co chwilę jakieś nowości tak więc pytam : Jakie ledy HB3 polecacie do E39 99r? Będą używane jako DRL, zależy mi też na jak najlepszym oświetleniu jezdni przy włączonych drogowych. Ewentualnie może jakieś konwencjonalne żarówki?

Masz xenony?Jeśli tak to zorientuj się w ofercie konwencjonalnych żarówek tylko o barwie zbliżonej do białej.Są dostępne 4200K,niestety nie widziałem na żywo jak świecą.

Opublikowano
Tak, mam ksenony. Szukam właśnie ledów do użytku tylko jako DRL i drogowych ( oślepianie w tej drugiej opcji jest nieważne i tak, zależy mi na jak najlepszym oświetleniu jezdni ). Ale pewnie skończy się właśnie tak jak pisze kolega Nemo 77 , czyli konwencjonalna żarówka o jak najbardziej białej barwie. Póki co ledy jako DRL zbierają dobre opinie, ale jako drogowe kicha.. chyba że macie jakieś sprawdzone?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja właśnie nie mam ksenonów i myślę o zastąpieniu halogena.

Ktoś miał do czynienia z LED philipsa?

Coś takiego wynalazłem, jako drogowe. Nada się? Testy video które mają pokazują, że może się sprawdzić.

Tam żarówa H8 wchodzi?

http://allegro.pl/show_item.php?item=6577011891&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

Opublikowano

Tam żarówa H8 wchodzi?

Sprawdź w realoem jaką masz żarówkę.W przedliftach była chyba H7. Swoją drogą Philips to i cena niemała za te ledy

Opublikowano
Czym się równi soczewka led od normalnej?

"Normalna" to wymieniasz tylko żarówkę na LED a soczewka, odbłyśnik itp. zostają. Natomiast soczewka LED to właściwie kompletne źródło światła wraz z odbłyśnikiem, soczewką, przesłoną do zmiany ze świateł mijania na drogowe. Kosztuje ok. 1200zł-1500zł komplet 2 szt. Takie coś montują w nowych autach jako pełne oświetlenie LED. I to naprawdę działa. Trzeba oczywiście rozpruć reflektor (w starszych modelach prościzna, w nowszych trzeba ciąć a po wymianie spawać plastik), żeby LED zainstalować.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wydaje mi sie, ze konstrukcja swiatel w e39 da sobie rade bez zmiany. Duzo trudniej do h4 dobrać. Tam na jadnej zarowie mijania i drogowe, najczesciej bez soczewki.
Opublikowano
Póki co zakupiłem Osramy Night Breaker. Mam jednak wrażenie że przy włączonych drogowych lewa strona jezdni jest mocniej oświetlana. Co może być przyczyną? I co ogólnie sądzicie o pomyśle wsadzenia HID HB3 w miejsce zwykłych żarówek?
Opublikowano
No własnie byłem i gość nie dość stwierdził że ksenony mijania świecą za wysoko i pokręcił tak że ciężko w nocy teraz jechać to stwierdził że drogowych się w tych lampach nie reguluje :/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Drogowe się ustawiają razem z mijania.

Stań sobie przed ścianą 10 metrów, najlepiej w jakimś garażu, żeby podłoga była równa, zasłoń jedno, później drugie i zobacz czy faktycznie jest różnica. Jak jest to sam sobie śrubokrętem podregulujesz, jedno jest góra dół (to na środku światła) a drugi reulator to nie wiem, prawo/lewo?