Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaka będzie różnica w oponach miedzy 225/55/16 a 205/55/16 ?

Pytam, bo bede kupował opony na dniach i miedzy tymi rozmiarami jest bardzo duża różnica w cenie.

Tak swoją drogą czemu 225/55/16 są takie drogie? :D przecież nawet droższe niż 17/18"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mniej popularne rozmiary pewnie są tańsze. Zobacz jeszcze indeks prędkości u nośności. Też mogą się r9żnić. Generalnie różnica to prawie 10% na szerokości i wysokości.
Opublikowano
Mniej popularne rozmiary pewnie są tańsze. Zobacz jeszcze indeks prędkości u nośności. Też mogą się r9żnić. Generalnie różnica to prawie 10% na szerokości i wysokości.

Rozumiem, że pomyłka :) Bo mniej popularne są droższe :) Dlatego olałem 225/55R16 i przeszedłem na 235/45R17 :)

Opublikowano
Ja mam u siebie zimowe 205/65 R16 i mimo tego, iż wiele osób na forum twierdziło, że powinienem zmienić te opony bo nie nadają się do tego auta to w kopnym śniegu spisują się bardzo dobrze. Czuć trochę, że są lekko baloniaste ale tylko przy ostrych zwrotach przy małej prędkości. W okresie zimowym i tak się nie szaleje, więc jest to akceptowalne.
Opublikowano

Zimówki też mam 205/55/16, i lepiej się one spisuą niż szersze opony, wiem o czym mówię bo w górach mieszkam.

Wczoraj zamówiłem jednak taki rozmiar jaki powinien być ;)