Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam taki mały problem drodzy koledzy. Otóż przy zmianie biegów po przejściu na wyższy bieg, nie ma płynności jest takie lekkie jakby szarpnięcie. Nie wiem z czego to może wynikać. Auto miało wymienione sprzęgło z dwumasem i nadal to odczuwam nie ma tej płynności. Początkowo myślałem, że problem tkwi w niewłaściwym paliwie ale już sprawdzałem na kilku i to samo. Po podpięciu pod komp brak błędów. Biegi wchodzą bardzo dobrze, płynnie. Problem jest tylko jak np włącza z 1 na 2 to po włączeniu biegu przy puszczaniu sprzęgła jest to takie lekkie szarpnięcie. Zauważyłem, że jak zmieniam bieg przy 1,5tys obrotów to tego nie ma. Czym wyżej się kreci to bardziej szarpnie. Zazwyczaj zmieniam bieg przy 2/2,5tys obrotow. Na co moge zwrocic uwage przy najblizszej wizycie w serwisie? Poduszka czy cos? :?:
Opublikowano

Spotkałem się z taką opinia w inernecie

"Co do bmw 118d trzeba calkiem inaczej zmieniac biegi (zrownywanie obrotow!) Wiekszosc jezdzi tak ze przyspiesza do 3000 rpm puszcza gaz i zapina kolejny bieg i jest mega szarpniecie."

To chyba normalne ze krece do 2,5 i zmieniam bieg. Wiadomo ze jak bede zmienial przy 1,5 to nigdy nie bedzie szarpac ale z kolei uszkodze nowy dwumas!

Co robic?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No nie wiem czy to jest normalne - ja sie jeszcze z tym nie spotkalem...

Spruboj po zmianie biegu gdy puszczasz sprzeglo dac odrobine gazu.

Spruboj wrzucic bieg bez sprzegla.

Przerzucaj z 2 na 3 .

Jedziesz na dwujce ,masz obroty puszczasz gaz uderzasz w lewarek dwujka wyskakuje.Pchasz lewarek na trojke ro bisz przegazowke i ma wskoczyc trojka.

Jesli Ci sie to nie uda to jest cos zle poustawiane na poduszkach

Opublikowano
Zrobilem tak jak mowisz bieg wszedl normalnie. Zauważyłem, ze ogolnie te problemy wydaje mi sie zaczely po wycieciu dpfu, moze cos zostalo zle ustawione? Myśle, ze chyba najlepiej bedzie jechac do TC performance do chłopakow na helenowek, niech podlacza i zobacza moze cos ustala.
Opublikowano
Tez ale nie dzialo sie tak z tego co pamietam przed wycieciem dpfu. Auto sprawdzilem dzis w dobrym warsztacie bmw. Z dwumasem i skrzynia wszystko ok. Podjelismy decyzje o przeprogramowaniu go do fabrycznego stanu (programu). Bo z tego co pamietam cos tam mechanik grzebal z programem moeil ze troche mocy podbil. Wtedy nie mialem za bardzo pojecia robilem to w zwyklym warsztacie teraz zaluje ze wycinalem trzeba bylo czyscic i jezdzic . Zobaczymy moze to przeprogramowanie pomoze tutaj przynajmniej wiem ze fachowcy sa ok.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To wiele tlumaczy...

Podbil moc nie korygujac innych parametrow...

Wiesz nie jestes pierwszy co zlikwidowal dpf ale wazne jest co w kompie zostanie puzniej zrobione...

Jesli warsztat zmasci program to problemy murowane.

Zatem czekamy teraz na dobre wiesci

Opublikowano
Też mi się tak wydaje. Powiem Ci, że pierwszy diesel dlatego kupując człowiek mało wiedział. Z czasem dopiero się uczyłem na błędach. Ale 2 raz dpfu był nie wyciął. Z tym, że u mnie taka sytuacja ze glownie jezdziłem w tamtym okresie po miescie, teraz dopiero zacząłem do pracy dojezdzac w trasie. Co chwilę się zatykał pare razy udało mi się go odetkać ale potem juz zatkał się na dobre. Nie znałem dobrych warsztatów co robia bmki, dopiero po jakimś czasie poznałem dobrych fachowców na teresy w Łodzi i w Zgierzu co specjalizują się wyłącznie w BMW. Myślisz, że to dobry pomysł przywrócić go do ustawień fabrycznych?? Wiesz ten pseudo mechanik nie podbił nie wiadomo ile wtedy mówił, ze 10% ale mógł tak jak mówisz, coś namieszać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wrucenie do parametrow fabrycznych na chwile obecna jest najrozsadniejsze.

Na rynku jest pelno programow do zmian parametrow silnika ale jeszcze potrzebna jest do tego wiedza...

Ja tez jezdzilem krotkie trasy do pracy i dlatego co sobote robilem przelot autostrada.

Opublikowano
Auto już po programie. Jestem w szoku. Zupełnie inna praca jednostki, zupełnie inna praca turbo, nawet przy gaszeniu auta. Brak jakichkolwiek szarpnięć. Płynnie i przyjemnie jestem mega zadowolony. To była dobra decyzja, żeby zaaplikować od nowa program. Widocznie Panowie co dpfa wycinali nie mieli pojęcia o tym. Nauczka jest ale jest ok. Dzięki kolego za porady. :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Takie cos to sie przyjemnie czyta... :D

Zatem nie pozostaje nic innego jak zyczyc bezawaryjnosci...