Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich !

Mam silnik n47 177 w którym są klapy zawirow sterowane elektronicznie. Doszło do oberwania jednej z klapek. Czy mogę zamienić na kolektor bez fabrycznych klapek czy będzie problem. Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teraz to trochę po grzybach, jak już klapka wylądowała w silniku :( Trzeba było je wywalić wcześniej. Możesz założyć taki bez klapek a nawet dla spokju powinieneś. Ja nie zauważyłem żadnej różnicy po ich wywaleniu tylko w starszym silniku.
Opublikowano
Na szczęście klapka urwala się i została w kolektorze. Pytam ponieważ w starszych wersjach klapy służą do wygaszania silnika natomiast nie wiem jak jest z tym silnikiem. tu jest przepustnica dodatkowo do wygaszania silnika.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skąd ta teoria, że klapy w starszych modelach służą do wygaszania silnika?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Niestety po zamontowaniu kolektora bez klap faluja obroty na biegu jałowym więc niestety chyba musi być oryginał
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niemożliwe że to przez kolektor bez klap. Coś źle poskładałeś. Kupa ludzi wywala te klapki i nikt nie ma falowania. Jedynie nie którzy zgłaszają problem że z klapkami lepiej ciągnął od dołu, ale nie ma to wpływu na falowanie.
Opublikowano
Nie wiem jak w starszych silnikach, ale ja po wymianie kolektora ssącego w e60 520d n47, robiłem istą reset adaptacji klap zawirowań, więc coś na rzeczy musi być skoro producent wymaga takiej czynności.
Opublikowano
Problem z falowaniem obrotów powstał przez wadliwe działający zawór regulacji na szynie cr. po resecie ustawień zaworu problem chwilowo zniknął ale powrócił ponownie prawdopodobnie jest do wymiany. muszę podmienić na inny. a co do klap to rzevztwiscye nie ma to nic wspólnego ma kolektorze bez klap wszystko świetnie śmiga.